Hello.
Jako że bez BMW nie da się żyć, tak też przyszła pora na nowy nabytek.
Jak wiecie przez 4lata poruszałem się projektem Compota, zbudowałem go od podstaw lecz i na niego przyszła pora. Następnie byłem w posiadaniu nietuzinkowej e39 540i którą musiałem sprzedać z przyczyn wyższych. Teraz przyszła pora na nową przygodę z BMW w moim życiu, padło na BMW e30 316i.
========================================
Vehicle information
========================================
VIN: WBAAB21000EA22253
Type code: AB21
Model: 316I (EUR)
E-F-R series: E30
Series: 3
Type: LIM
Steering: LL
Doors: 2
Engine: M40
Displacement: 1.60
Power: 73 (99 hp)
Drive: HECK
Transmission: AUT
Paint code: 224 - WEINROT
Upholstery code: 1989-12-05
Prod.date: EA22253 AB21 224 0275 3' E30
S428 Warning triangle and first aid kit
S510 Headlight vertical aim control
S652 Radio Bavaria C II
S680 Radio antenna, manual
L801 National version Germany/Austria
E30stka jest z końca produkcji 1989r (szeroka lampa), kupiłem jako dobrą bazę lecz dość zaniedbaną.
Jeżeli chodzi o blacharkę jestem bardzo zadowolony, na podłodze nie ma praktycznie grama rdzy, drobna korozja która się pojawiła na dole prawych drzwi oraz dole tylnej klapy została skutecznie usunięta. Blacharsko-Lakierniczo zostały mi nie wielkie poprawki/naprawy aby e30stka prezentowała się rewelacyjnie, oczywiście wszystko zostanie zrobione tak jak należy.
Mechanicznie jest sprawna w 100%tach, nic jej nie dolega. Wymieniłem znaczną część zawieszenia dzięki czemu prowadzi się teraz rewelacyjnie.
Pod maską siedzi słabe m40b16 połączone z automatyczną skrzynią biegów, słaba motorownia lecz zawdzięczam jej dobry stan nadwozia/podwozia. Każdy z nas wie jak obchodzone są BMW z większymi silnikami (oczywiście nie mówię o każdej z osobna).
Wnętrze jest utrzymane w bardzo fajnym stanie, nowe fotele oraz kanapa dają uroku i blasku. Wymieniłem również dywaniki welurowe (szyte na zamówienie pod e30stkę) aby efekt był zadowalający. Cała reszta wnętrza jest w dość fajnym stanie po za pęknięciami deski, brakiem osłony nad pedałami, oraz brakiem klamki schowka (klamka oraz osłona wpadnie w trybie natychmiastowym).
Zapraszam do komentowania
https://drive.google.com/file/d/0BzRMoo ... sp=sharing