[E46] Individualny sedan by marcin020799

Tu zamieszczamy fotki i szczegółowy opis naszych beemek
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

Re: [E46] Individualny sedan by marcin020799

Post autor: marcin020799 »

Szymon111, Whucrew, dzięki! Cieszy mnie, że moje poczynania idą w dobrym kierunku :D
Trochę odświeżam temat, raport porządkowy.
Nareszcie podłączyłem podgrzewanie foteli. Nie znoszę druciarstwa, więc wszystko tak, jak być powinno, czyli dorobienie wiązki, prąd wzięty z bezpiecznika 42 w skrzynce, trzeba było dołożyć pin (w tym celu kupiłem kompletną skrzynkę bezpieczników w stacji demontażu pojazdów :lol: ), piny do wiązek foteli również wzięte z innych wiązek ori BMW. Zupełnie inny komfort jazdy zimą :wink: Bardzo szybko się idzie przyzwyczaić i zwyczajnie jeżdżąc innymi autami zaczęło mi tego brakować :roll:
Obrazek

Klasycznie na zimę znowu na lakier wleciała powłoka polimerowa + płynne szkło Gtechniq C2 jako top coat
Dobrze się ze sobą dogadały. Wyszło powalające combo 8)
Obrazek
Obrazek

No i coroczny należny serwis. Wymiana oleju (pozostałem przy Valvoline Synpower 5W40, ubyło go około 300ml przez rok i 10500km. Akceptowalnie), filtrów łącznie z filtrem paliwa. Wybił już interwał wymiany świec, postawiłem na zalecane przez BMW NGK BKR6EQUP, no i nie obyło się bez nieplanowanych wydatków. Przestał w lewym kole trzymać ręczny. Okazało się, że siedziały jeszcze oryginalne szczęki BMW z 2000 roku. Okładzina się po prostu rozsypała, konieczna była wymiana dodatkowo tarcz (mocno wyjechany bęben ręcznego). Wleciał cały komplet tylnych hamulców Bosch.

Na osłodę - wygrałem instagramowy świąteczny konkurs na zestaw kosmetyków do skóry od Colourlock :D
Bardzo fajny zestaw. Aż nie potrafię się doczekać, aż potraktuję nim skóry :br:
Obrazek

Na koniec parę jesiennych strzałów, póki było ładnie, sucho, a samochód był czysty :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To by było na tyle. Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku wszystkim! :bmw:
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

W czasie wolnym była przymiarka nieco szerszego obuwia 8)
9,5" szerokości ET 30. Tak samo powinna wystawać na zewnątrz felga 9" ET 24. Decyzja zapadła :br:
Teraz zaplanować finanse, szukać, szukać, szukać
Obrazek
Glodek
Maniak forumowy

Post autor: Glodek »

No i ładnie ,odrazu widać więcej mięsa :-)
Obrazek
whucrew
Maniak forumowy

Post autor: whucrew »

No hej! I co się tam nowego dzieje?
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

Whucrew, z racji zimy, poza nabijaniem kilometrów, niewiele :lol: Jedyne co się zmieniło to kabelek AUX, którego dorobiłem tym razem samodzielnie. Gotowiec z Allegro już mnie dobijał totalnym brakiem basu i cichym graniem. W tym tygodniu się kompletują części do ogarnięcia wreszcie tempomatu, do którego się zabieram dobre 3 lata :roll: Dziś przyszedł nastawnik, jutro będę miał sterownik i przez weekend dorobię wiązkę i wszystko podłączę. Temat koła dalej stoi w miejscu z racji mnóstwa innych wydatków, a planów tylko przybywa, chociażby żeby planowaną od dłuższego czasu konserwację podwozia sobie pod koniec lata zrobić samodzielnie z Tatą. Nikt nie zrobi tego tak dokładnie, jak zrobimy sobie to sami, pozdejmujemy zderzaki, nakładki progów, wszystkie plastiki, osłony, wydech.
W tym roku zamierzam też uderzyć w nieco wyższą ligę jak chodzi o zloty. Spróbuję swoich sił i spróbuję dostać się na 3erfest. Ile się uda - zobaczę, bo mam naprawdę konkretny plan na wakacje, spełnić jedno ze swoich motoryzacyjnych marzeń i odwiedzić mekkę miłośników motorsportu :D
Póki co czekam z utęsknieniem na wiosnę. Wtedy się poleci z tematem wszystkich ditejlingów i na pewno jeszcze nowe pomysły wpadną :wink:

EDIT: No i tempomat na pokładzie ;) Dołożony sterownik, nastawnik, dorobiona wiązka na bazie innych oryginalnych wiązek, które mi pozostawały po innych retrofitach. Miało wszystko wyglądać jak OEM i mam wrażenie, że się udało. Coraz lepiej mi wychodzą te samodzielnie lutowane wiązki :mrgreen: Przy okazji zrobiłem nową wiązkę od multifunkcji, którą robiłem jakieś 3,5 roku temu, bo się za głowę złapałem jak zobaczyłem jak była wykonana :lol:
Kontrolka na desce się pojawiła, INPA melduje prawidłowo wszystkie przyciski. Jutro przyjdzie chwila prawdy 8) Nie ukrywam, że swędzi mnie jeszcze dzisiaj, ale zrobiła się gołoledź i nie ma co kusić losu. <- Sprawdzone, działa :P
Obrazek
Obrazek
whucrew
Maniak forumowy

Czołem Marcinie ! świetne foty i mody. Powiedz jak tam rolka? Masz już jakąś ? Jaram się od dawna twoim tematem i postanowiłem też zmodzić moje e46. Jaka jest nazwa twojej skóry ? Co to za kolor ?
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

Whucrew, mój środek to skóry Montana, kolor Naturbraun N6NG. Jak chodzi o koło - niestety trochę stoi ten temat. Trzeba trochę odkładać na wszystkie planowane wyjazdy 😅 Myślę, że ruszy przed przyszłym sezonem, lub jak dobrze pójdzie, to pod koniec wakacji. Z pewnością szukam BBS RS 744/745, chciałbym je oddać sam do renowacji, żeby mieć dokładnie taką konfigurację, jak mi się widzi - tzn rotor w lakierze Shadow Chrome lub Gunmetal (choć nie ukrywam, że wciąż gdzieś tam mi po głowie chodzi ciemne złoto i odcienie miedzi), ranty poler na lustro, śrubki tytanowe nielakierowane. Chciałbym uzyskać mniej więcej podobny efekt:
Obrazek

W międzyczasie była pewna mało przyjemna przygoda na spocie, cofający samochód uderzył hakiem w mój tylny zderzak. Sprawca oczywiście wziął na siebie winę i zachował się bardzo honorowo. Zdecydowałem się na naprawę oryginalnego zderzaka, został on naprawiony i na nowo polakierowany. Autem zajął się ten sam lakiernik, co poprzednio, warsztat Carfix. Przy okazji miałem okazję zobaczyć jak wygląda stan budy pod zderzakiem i sam się zaskoczyłem, że jest rewelacyjnie, nic rudego nie wychodzi. Wszystko wygląda jak przed zajściem, lakier idealnie dobrany, położony jak fabryka, dobrze spasowane. Nawet nie jestem o to zły :P
Obrazek

Po uderzeniu pojawił się też wyciek oleju spod podstawy filtra. To już postanowiłem zrobić sam, na OEM częściach dzięki BMW Koneser - uszczelkę podstawy filtra i oringi na zaworku zwrotnym. Stara uszczelka i oringi były już w takim stanie, że kruszyły się w rękach i bardziej trzeba było je odłamywać po kawałku niż normalnie wyciągać. Przejechałem co prawda dopiero około 250km po wymianie, ale pod samochodem i na płycie pod silnikiem jest tak jak powinno, czyli sucho.
Obrazek

To by było na tyle. Mam nadzieję, że następny post będzie z dobrymi wieściami na temat mojego zgłoszenia na 3erfest albo coś w temacie felunku ;)
whucrew
Maniak forumowy

Koło do twojego projektu fajnie by pasowało. Rotor w kolor naturalbraun by robi też robotę. Widzę że skóry będziemy mieć identyczne :)
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

Whucrew no i pięknie 8) Dla mnie to razem z cynamonowymi najlepsze skóry w E46 :mrgreen:
Co u mnie w międzyczasie - raczej typowo porządkowy meldunek:
- Otwarty nowy sezon letni - zrobiony przegląd (z rekordowym przebiegiem w moich rękach - 12000km w ciągu roku), powrót do letnich Stylingów 68 (prawdopodobnie ostatni sezon na aucie), felgi spolerowane i zabezpieczone dwoma warstwami ceramiki Cquartz SiC, na aucie tymczasowo wiosenny wosk Poorboy's Natty's Paste Wax Blue, no i ogarnięte po zimie skóry wygranym w grudniu zestawem Colourlock. Efekt jest super, bo skóra zostaje matowa, czyli dokładnie tak, jak lubię
Obrazek

- Postanowiłem odświeżyć swoją M-kową kierownicę. Nie była na tyle zniszczona, żeby ją obszywać, więc użyłem ponownie zestawu tonującego Colourlock. Skóra odtłuszczona, stara farba usunięta na tyle ile się dała rozpuszczalnikiem GLD, wyszlifowana, nałożone 3 warstwy nowej farby na całość, od szwu do szwu i zabezpieczona Leder Versiegelung. Listwa piano black spolerowana i nałożona nowa ceramika w dwóch warstwach. Jak dla mnie efekt bardzo ładny, lepszy niż oczekiwałem. Skóra jest jednolita, matowa i gładka w dotyku. Głębsze ubytki wiadomo, dalej idzie zauważyć, jednak jest o niebo lepiej.
Obrazek
Obrazek

No i na koniec podrzucę zdjęcia, które od dawna planowałem i które trzeba będzie powtórzyć w bardziej sprzyjającym oświetleniu :twisted:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

Pojawiły się dwa dodatkowe fanty :D
Lusterko wsteczne z pilotem do bram Homelink
Obrazek
Obrazek
Do full opcji lusterka brakuje jeszcze kompasu, może docelowo takie wpadnie :P

I syrena alarmu USA, zakodowany dźwięk przy otwieraniu/zamykaniu, alarm ciągły i panic https://youtube.com/shorts/wYNvd8GYgrQ

Póki co to tyle. Wesołych Świąt Wielkiej Nocy! :wink:
whucrew
Maniak forumowy

Hej! Super! I jak lusterko otwiera bramę? Też mam takie tylko z e53 i się zastanawiam czy zadziała z Wiśniewskim? Powiedz jak możesz co i jak? I druga sprawa szykuje się do grzanych stołków. Nigdzie nie potrafię znaleźć gdzie mam wpiąć zasilanie? Pomożesz? No i wiadomo! Auto super!
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

Whucrew, niestety, mojego garażu nie otwiera :evil: Ja mam bramę do garażu Somfy i nie potrafi skopiować pilota. Co ciekawe pilot od mojej mamy z pracy, brama Nice, skopiował się bezproblemowo. 😅 W internecie ciężko znaleźć konkretniejsze informacje co działa a co nie :/ Samo lusterko natomiast pasowało plug&play, bo był fabrycznie fotochrom. Nie musiałem nic dorabiać.
Jak chodzi o grzanie - ja mam przedliftowe osobne przełączniki i prąd należy wziąć ze skrzynki bezpieczników. Dołożyć brakujący pin w miejscu bezpiecznika 42, bezpiecznik 30A, przewód od skrzynki idzie bodajże 4mm^2 i rozdziela się na 2 przewody 2,5mm^2, które idą do przycisków.
Nie wiedzieć jednak czemu, jest cały czas prąd. Podobno powinien być dopiero po zapłonie, a ja mogę włączyć grzanie foteli nawet bez klucza w stacyjce. Dziwne, zwłaszcza że tam nie ma nawet specjalnie co kombinować. Fabrycznie też prąd był brany właśnie ze skrzynki bezpieczników, z bezpiecznika nr 42.
Z pojedynczymi przyciskami, podłączenie kostki przy przyciskach wygląda tak:
pin 1 - zasilanie fotela - do pinu 25 kostki pod fotelem (2,5mm^2)
pin 2 - czujnik termiczny - do pinu 23 pod fotelem (cienki przewód)
pin 3 - masa przycisku - wziąłem ją od przycisku ASC
pin 4 - podświetlenie - również pożyczyłem sobie od przycisku ASC
pin 5 - zasilanie ze skrzynki bezpieczników (od bezpiecznika 42)
Masę do wtyczki pod fotelem (pin 24, przewód 2,5mm^2) wziąłem z punktów zbiorczych masy przy progach.
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

Kolejny odcinek serii uzupełnianie fabrycznych niedoborów w wyposażeniu.
Na pokładzie zawitały elektryczne tylne szyby. Wiązkę dostałem niemalże kompletną, więc lutowanie było konieczne w zaledwie kilku punktach. Zasilanie oczywiście wzięte ze skrzynki bezpieczników. Nie udało mi się na żadnym portalu znaleźć panelu przy gałce biegów pod 4 szyby w kolorze, więc musiałem malować sam w "piano black".
Moduł komfortu również musiał być podmieniony na High. Trafił moduł z 2006 roku (HW 2.2 SW 4.2). Trochę musiałem spędzić czasu nad kodowaniem. Opcji jest jakieś 3 razy tyle, wraz z takimi kwiatkami jak deaktywacja komfortowego zamykania po otwarciu drzwi. Dobre pół godziny szukałem co się zepsuło z szybą kierowcy :lol:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dla pełnej "czystości" instalacji, jak fabryka przykazała, zostaje mi jeszcze szukać tylnych boczków bez otworów na korby, bo tymczasowo zrobiłem "zaślepki" w kolorze ze skóry, która została po wycinaniu otworów pod głośniczki HK :roll:
Tak samo, jak i wciąż boczek bagażnika pod zmieniarkę i nieszczęsne światło stopu z czarną obudową. Wstyd :lol:
Zobowiązałem się do aktualizacji tematu mojego zgłoszenia na 3erfest. Nie dostałem się. Mówi się trudno. Nie teraz to za rok :P

Parę zdjęć z majówkowego wietrzenia :wink:
Oj robi się miło jak takie "zwykłe i opatrzone" E46 zbiera nieraz spojrzenia ludzi 8)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Coraz bardziej mnie robi ilość światełek wewnątrz :twisted:
Obrazek
whucrew
Maniak forumowy

Śliczną masz te maszynę.. Podziwiam za chęci, też kiedyś tak miałem ;) Dziwne ze autko nie dostało się na 3er.. Ale to dowód że często liczy się koło i gleba a nie jakość.. Szkoda
Awatar użytkownika
marcin020799
Zaawansowany forumowicz

W czasie wolnym zabrałem się za jedną rzecz, która mnie od dawna irytowała - wyblaknięta tylna półka, która przecież fabrycznie była czarna, a nie niebieska ;)
Skorzystałem z rad z innego forum - farba w sprayu czarny mat i szczotkowanie podczas malowania, żeby nie posklejały się włókna. Brzmi jak coś, co może wyjść dobrze, lub katastrofą po całości. Ale jako że mam jeszcze schowaną starą oryginalną półkę - nic mi nie szkodziło spróbować :lol:
W dotyku jest normalna, jak przed malowaniem (moim zdaniem najważniejsze tu jest to szczotkowanie podczas malowania), nie klei się, nie barwi. Wydaje mi się, że mocno odmładza wnętrze i doskonale pasuje do czarnego sufitu. Wyszło mi tak:
Obrazek
Obrazek

Jak już tam znowu grzebałem, powymieniałem wszystkie spinki i śruby tylnej półki, rolety, stelaża wzmacniacza i zmieniarki i subwooferów od HK na nowe, żeby wszystko było idealnie ciasno spasowane, bez żadnych niechcianych dźwięków.
Obrazek

No i czeka mnie wakacyjny wyjazd. Jako że pojadę 1200km autostradą w jedną stronę, zdecydowałem się kupić silencery do tłumika. Dużo dają, jest znacznie ciszej wewnątrz. Trzeba trochę przygotować zarówno samochód z zewnątrz - jakiś dobry syntetyczny wosk, jak i zadbać o sprawy techniczne. W ten czwartek jadę na wymianę oleju. Mimo że zrobiłem na nim tylko 7000km, to jednak zrobię ok. 3000km w dwa tygodnie, a i auto dostanie trochę miodu, bo zamierzam spełnić swoje motoryzacyjne marzenie, odwiedzić Nurburgring i przejechać samemu okrążenie po Nordschleife :br:
ODPOWIEDZ