[E46] 318i by Wiewióra

Tu zamieszczamy fotki i szczegółowy opis naszych beemek
Awatar użytkownika
Wiewióra
Zaawansowany forumowicz

[E46] 318i by Wiewióra

Post autor: Wiewióra »

Po czarnej BMW E39 520d Touring przyszedł czas na sedana klasy średniej E46 318i.
Śmigiełko przywiozłam kilka dni temu ze śląska wraz z kompletem oponek zimowych.
Samochód rok temu przywieziony do kraju, śmigała nim kobieta więc jestem 2 właścicielem w PL.
Stan samochodu oceniony na dobry- nie bity, oryginalny lakier sprawdzony miernikiem... ma pare rysek, zadrapań ale to sprawy kosmetyczne więc do zrobienia.
Samochód trafił w moje ręce czysty, zadbany, poprzednia właścicielka nie paląca.
Widać że kobieta dbała o swoje wozidełko... teraz sedanek będzie śmigał w województwie opolskim.

Opis pojazdu:
BMW E46 318i
122 PS
2000r.

Wyposażenie autka:
- kolor zielony metalik
- 4x airbag
- elektryczne szyby x 4
- elektryczne lustra, podgrzewane
- elektryczny szyberdach
- klimatronik
- centralny zamek
- ASC
- felgi 16cali gwiazda z gumami Michelin Primercy HP 225/55 R16 91V
- halogeny
- radio kaseta

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Samochód chyba był mało jeżdżony bo po zjechaniu do OP zapaliła się kontrolka silnika... po podłączeniu do kompa okazało się że poszedł czujnik wałka rozrządu... kolega na serwisie nie poleca zamienników, podróbek więc w oryginale będzie mnie to kosztowało wraz z wymianą 400zł... na dniach zostanie to zrobione.
Są plany co do zmiany wizerunku bawarki ale wszystko w swoim czasie...

Plany:

- wymiana kaseciaka na radio cd
- przyciemnienie szyb
- wymiana kierunków na black clea
- wymiana kierunków bocznych na białe
- wymiana tłumika końcowego na sportowy firmy Ulter Sport
- ofelunek 17"
To, co kocham to styl i moje miasto-
sprawd? co pod maską pali jak tabasco...
(OO=[|]=OO)
Awatar użytkownika
gamek2
Maniak forumowy

Post autor: gamek2 »

ladna seria czekam na pierwsze mody :wink:
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

Magda, Ty jeszcze żyjesz :lol: Dawnoooooo Cię tu nie było ;)

Fajna seria :D Plany są także czekam co będzie dalej... :D

pozdro! :)
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Wiewióra pisze:- wymiana kierunków na black clea
Koniecznie??? :DDD
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
Adio
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Adio »

Plany planami ale dzwiek ulter sporta w 1.8 musi byc niesamowity ;p
Awatar użytkownika
Wiewióra
Zaawansowany forumowicz

Tomek- nie wiedziałam że jeszcze ktoś tutaj o mnie pamięta :) Miło :)

Kilka fotek środka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i zaczęły się zmiany wizerunku auta... na początek przyciemniane szybki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wymieniony został czujnik wałka rozrządu bo stary odmówił posłuszeństwa i bawarka straciła na mocy ale teraz już śmiga tak,
jak powinna.
Wymieniony na nowy też został został czujnik wentylatora.
Śmigiełko dostało nowy olej pełny syntetyk Shell Ultra 5w40 wraz z filtrem oleju Filtron.
Za długo się samochodem nie nacieszyłam bo przypuszczam że od nowości nie było w nim nic robione :evil:
Bawarkę czeka wymiana przedniego zawieszenia a trzeba wymienić na już prawy wahacz, łączniki stabilizatora i drążki kierownicze.
Jakby mało było wkurzających momentów- przy otwieraniu szyberdachu gdy powstaje luka około 20cm- blokują się prowadnice kierujące mechanizmem otwierania i zamykania... zgrzyta więc na serwisie pocieszono mnie że trzeba będzie wymienić najlepiej cały szyberdach co w kosztach wychodzi około 1500zł :/ bo nie opłaca się kupować używki za 800zł.
Na razie nie nacieszę się wiaterkiem z góry bo na obecną chwilę ważniejsze jest doprowadzenie samochodu do dobrego stanu technicznego.
Zakupiłam radyjko więc na dniach jak przyjdzie ramka to wymienię kaseciaka na radio cd.
Ostatnio zmieniony 2011-08-10, 20:50 przez Wiewióra, łącznie zmieniany 1 raz.
(OO=[|]=OO)
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Pierwszy wizualny mod zewnętrzny zamiast ulepszyć auto
to go ośmieszył :/
a szkoda...
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
FaTuM

Post autor: FaTuM »

Następnym razem jak będziesz przyciemniał szyby zadzwoń do wróżbity Macieja i powiedz mu samochód , ale nie zadawaj pytań , ale rozumie pan o czym ja mówię .

Ile razy to jeszcze napisze na forum :

PRZYCIEMNIENIE SZYB ALBO WSZYSTKO ALBO W OGÓLE...

seria zamienia sie narazie na minus

kolor auta nie daje tego czegoś z przyciemnionymi szybami sory ,ale odklej to . za ta cene mogles miec juz zderzak do przodu M paka dołożył byś pare złoty .
Awatar użytkownika
Wiewióra
Zaawansowany forumowicz

FaTuM pisze:przyciemniał
Oj jakby nie było- pod nickiem jest imię więc jakby ktoś nie doczytał to Wiewióra jest kobietą :evil:

Widzę że nie wszystkim podoba się efekt..
Jednak ja jestem zadowolona :)
Ja to bym lekko przód przyciemniła :) ale niestety Panowie w kolorze blue nie są u nas w OP tacy łaskawi więc nie przejdzie u nas nawet delikatnie przyciemnianie na przodzie :(
(OO=[|]=OO)
FaTuM

Przepraszam ;)

Magda to jest jak z sexem bez zabezpieczenia musisz ryzykowac ,albo jak z gleba musisz uważać nooo, a ja w compacie mialem chyba przenikalnosc swiatła moze z 20% i jezdzilem 2 lata 2 kontrole w nocy musisz umiec szybko szyby spuszczac :D
Awatar użytkownika
Wiewióra
Zaawansowany forumowicz

Nastał dzień kiedy rodzinny sedanik trafił na warsztat by doprowadzić go do ogólnie dobrego stanu technicznego.
Wymieniony został prawy wahacz, dwa łączniki stabilizatora, drążki kierownicze, filtr paliwa też został zmieniony na nowy, nowy gumowy przewód separatora, skorodowana obejma wydechu wkurzała podczas jazdy metalowym dźwiękiem więc również założona została nowa.
Po wymianie przedniego zawieszenia śmigiełko zostało odstawione na geometrię i zbieżność przedniej osi.
Po drodze na szczęście nie było negatywnych niespodzianek więc co było do wymiany- zostało wymienione na nowe.
Wszystkie części (z wyjątkiem filtru paliwa i obejmy) firmy TRW.
Zaświecił się czujnik silnika co wskazuje na awarię więc po podłączeniu do kompa okazało się że jeszcze na wymianę w najbliższym czasie dojdzie separator.
Jestem zadowolona z obecnych napraw... sporo kasy poleciało więc naprawę szyberdachu odkładam na wiosnę ;)
Samochód wymaga jeszcze kosmetycznych zabaw ale wszystko w swoim czasie :)
Jedynie co mi pozostało po odbiorze samochodu z serwisu to wycieczka na myjnię ręczną ;) i polerka.
Samochód miał rysy które wstępnie ręczna polerka zakamuflowała ale po pierwszym deszczu niestety wszystko ponownie wyszło więc chyba trzeba będzie zainwestować w porządne polerskie kosmetyki lub w ostateczności odstawienie beemki do auto-kosmetyki gdzie dolna bariera czyszczenia wnętrza samochodu
zewnętrzna kosmetyka zaczyna się od 200zł...
Z praktyki wiem że mechaniczne polerowanie nie jest takie jak ręczne i efekt końcowy również ma widoczną różnicę.
Wiadomo że lepiej kupić sobie kosmetyki samochodowe i samemu w wolny weekend posiedzieć i wypolerować, poczyścić przy piwku
więc na chwilę obecną tej opcji będę się trzymała :)
Kasa wydana ale radość z jazdy jest bezcenna :)
Brudna ale sprawna bawarka zawiozła mnie na wakacyjny odpoczynek więc od razu można było wyczuć różnicę na nowym zawieszeniu
bo samochód świetnie trzymał się drogi :)

Obrazek
Obrazek
(OO=[|]=OO)
FaTuM

Kolejna Ruda kobieta w kręgu BTS :DDD Normalnie ogieńńńń :br: :br:

Możesz powiedzieć trzymał się drogi , bo bardzo dobrze to by sie trzymał jakby był na glebie :DDD

Dobrze , ze patrzysz na 1 miejscu na serducho ,bo to w koncu najwazniejsze .

O tej polerce to troche zasypiałem jak pisałem . Dobra polerka u lakiernika teraz leci (na lewo) do 200 zł , w warsztacie od 200-300 . Wiec lepiej raz na sezon dac te 200 zł zrobić konkretna polerke i tyle .

odradze Ci coś z mycia

- myjnie szczotkowe ,
- mycie auta gąbka
- wycieranie auto po umyciu jakąś szmata byle jaką

Myjąc gąbką zbiera Ci sie w cholere kamieni i robisz smieszne koła , w marketach jest taka rekawica z fredzlami gora 20 zł .

Wycieraj auto mikrofibra

Jak woskować to porządnymi firmami 3M itp. wtedy masz pewnośc o długą jakoś nie do 3-4 dni .

P.S

Takiego brudasa fotografujesz eeee nie ładnie :573: :573:
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

Autko ładne, tylko mi osobiście nie podchodzi w ogóle kierownica i te szyby, popieram zasadę albo wszystko albo nic :mrgreen:
piotr8505
Zaawansowany forumowicz

Post autor: piotr8505 »

odnośnie kosmetyków itp polecam kosmetykaaut.pl albo blog detailer.pl . Warto poczytać.
Awatar użytkownika
Matizo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Matizo »

ładna e cztery szóstka , mila dla oka ;]
Było: e36 coupe 94 manual 1.6
Było: e36 coupe 98 manual 1.6
Jest: e39 sdn 00 automat 3.0d
Jest e39 sdn 99 manual 3.0d : http://bts-bmw.pl//viewtopic.php?t=21048

BMW - Bo Mercedesy Wymiękają
ODPOWIEDZ