[E36] 318TDS Touring by ŻODYN

Tu zamieszczamy fotki i szczegółowy opis naszych beemek
Awatar użytkownika
ŻODYN
Małopiszący

[E36] 318TDS Touring by ŻODYN

Post autor: ŻODYN »

Przedstawiam Wam mojego Turasa :razz:. BMW zakupiłem w połowie wakacji za parę groszy. Jest to końcówka 1996r. Silnik 1,7 TDS 90km. Koni trochę mało, ale momentem nadrabia:D
Przejechałem nią już ponad 10tys. km. Spalanie w mieście jest w granicach 8l/100km.
W buni wymieniłem tuleje przedniego zawieszenia na Lemforder'y, później kupiłem zestaw naprawczy wysprzęglika ponieważ coraz częściej traciło się sprzęgło :mad:. Następnym krokiem była naprawa układu wtryskowego. Problem to cieknące paliwo z pompy wtryskowej oraz z wtryskiwacza sterującego czego objawami był problem z uruchomieniem silnika po paru godzinnym postoju. Zestaw naprawczy pompy wtryskowej kupiłem za 43zł i też tyle mnie ta naprawa kosztowała :mrgreen: , wtryskiwacz sterujący uszczelniłem za pomocą masy uszczelniającej :razz:. Wszystko śmiga już przez 5,5tys. km :wink:. Kąt wyprzedzenia wtrysku troszkę został zwiększony z 12-16*. Wymieniłem również pompę wody, łożysko już miało lekki luz i dawało o sobie znać no i oczywiście zmienione zostały filtry, oleje oraz inne płyny :D
Aktualnie autko stoi rozebrane w garażu i przechodzi zabieg pozbawienia rdzy tzw. "Rudego z imprezy" :mrgreen:. Lakierowana jest przednia atrapa, spody drzwi (wszystkie 4) oraz drobne pęcherzyki w okolicach tylnich lamp. Później będę się zajmował klapa bagażnika (cały spód zardzewiały). Planuję jeszcze w najbliższym czasie zrobić całą konserwację podwozia. Tapicerka jasko szara została cała wyczyszczona. Autko robię w miarę możliwości finansowych :wink:czyli pomału,a do przodku :mrgreen:
W późniejszym czasie zacznę bawić się w zawieszenie, jakieś felgi 17", zderzaki i inne dynksy z M-pakiet'u :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

Bardziej mułowatego silnika w BMW chyba nie ma...
Wrzuc fotki po lakierowaniu.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
korass
Małopiszący

Post autor: korass »

Tylko nie rób fotek mikserem... :twisted:
Awatar użytkownika
ŻODYN
Małopiszący

Post autor: ŻODYN »

korass, a mikrofalówka może być? :D Jak ogarnę coś lepszego do zdjęć to ok :D
ODPOWIEDZ