E46 325 czy 323 ?
E46 325 czy 323 ?
Zacząłem temat na SB ale postanowiłem założyć temat bo chętnie wysłucham każdej opinii, mam dylemat chciałem kupić 325 192 konie ale naczytałem się że 323 jest trochę słabsze ale za to ekonomiczniejsze i nie łyka tak oleju, nie będe ukrywał że auto przenigdy nie zobaczy gazu więc mniejsze spalanie tez by się zdało:p. Jakie jest wasze zdanie na temat tych 2 silników?
Ostatnio zmieniony 2012-03-05, 22:23 przez Moloch, łącznie zmieniany 1 raz.
ja głupi zapomniałem dodać że mówimy tu o e46:p zaraz temat poprawie, Z tym że one faktycznie pali o dużo mniej niż 325? bo jeśli tak to raczej skuszę się na tekiego i jak z moca czy niema takiego odczucia że mógłby więcej? naturalną sprawdą że nawet z 200 koni tak czasami możemy odczuć ale mówimy tu o granicy rozsądku
Szczerze, powiem ci na moim przykladzie ...
Ja przesiadlem sie z e36 coupe na e46 coupe i czasami zaluje ;/
Bardzo przyjemnie mi sie tym autem jezdzi, sprawia mi duzo fun'u, jest milo wyposazone itp. ale .... E36 to byl taki "gokart" w porownaniu do e46. To auto jest juz duzo masywniejsze i z zewnatrz i w srodku, wiekszy komfort jazdy itp Wsiadam, rozkladam sie wygodnie i moge robic jakas trase w spokoju i wygodzie A E36 kusilo do przycisniecia jednak
Gdybym mial kase to bym sobie zrobil takie E36 dodatkowo na weekendy ale niestety nie stac mnie na to ;/
Ja przesiadlem sie z e36 coupe na e46 coupe i czasami zaluje ;/
Bardzo przyjemnie mi sie tym autem jezdzi, sprawia mi duzo fun'u, jest milo wyposazone itp. ale .... E36 to byl taki "gokart" w porownaniu do e46. To auto jest juz duzo masywniejsze i z zewnatrz i w srodku, wiekszy komfort jazdy itp Wsiadam, rozkladam sie wygodnie i moge robic jakas trase w spokoju i wygodzie A E36 kusilo do przycisniecia jednak
Gdybym mial kase to bym sobie zrobil takie E36 dodatkowo na weekendy ale niestety nie stac mnie na to ;/
325 to nowsza generacja silników z oznaczeniem M54, wychodziły jakoś na początku roku 2000, ale ekspertem nie jestem, 323 to silniki z rzędu M52B25TU (podwójny vanos) prawie takie same jak mój, czy Fatuma.. Co do spalania tych silników to wychodzi podobnie, zależy ile kasy chcesz przeznaczyć i jaki rocznik auta kupić. Ja od siebie powiem Ci, że brałbym nieco starsze E46 ale 328 (M52B28TU) najrozsądniejszy silnik i ma kopa i nie pali jak smok
Tutaj małe rozeznanie, nie wiem na ile można temu wierzyć, ale zerknąć możesz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_E46
Tutaj małe rozeznanie, nie wiem na ile można temu wierzyć, ale zerknąć możesz:
http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_E46
Oczywiscie ze spali mniej !!
wrrr ... ja mam 2,8 w e46 tylko ze automat wiec litr zawsze wiecej spali, i spalanie mam na poziomie 15-17 benzyny w miescie. Licz to ze ja mieszkam w wiekszym miescie (Gliwice i Katowice) i jest bardziej zakorkowane
Wiec mysle ze spokojnie 2,5 170 koni ci mniej spali i to przynajmniej o 3-4 litry, jak bedziesz mial manuala i nie smigasz po zakorkowanym miescie itp
Nie ma co gadac ze 323 spali tyle co 328. Tez tak myslalem dopoki nie kupilem sam 2,8.
Dodatkowo e46 malo tez nie warzy.
wrrr ... ja mam 2,8 w e46 tylko ze automat wiec litr zawsze wiecej spali, i spalanie mam na poziomie 15-17 benzyny w miescie. Licz to ze ja mieszkam w wiekszym miescie (Gliwice i Katowice) i jest bardziej zakorkowane
Wiec mysle ze spokojnie 2,5 170 koni ci mniej spali i to przynajmniej o 3-4 litry, jak bedziesz mial manuala i nie smigasz po zakorkowanym miescie itp
Nie ma co gadac ze 323 spali tyle co 328. Tez tak myslalem dopoki nie kupilem sam 2,8.
Dodatkowo e46 malo tez nie warzy.
honik konkretny mechanik jak i komputer do bmw posiada Krystian z Katowic ul .Warszawska 60 co do spalania to wiekszosc ciezko ma osiagnac maksymalny wynik 15-17 a u Ciebie to norma...
turbo co to za bzdety piszesz ze 2.5 jest awaryjne?jak pisali wyzej to nowsza konstrukcja m54 a co do starszej m50tym bardziej sie nie zgodze gdyz wiadomo ze ma zeliwny blok i albo 1vanos albo wcale... Wiec tym bardziej silnik jest trwaly na baty.... Ja osobiscie kupilbym 2.8 osiagi sporo wieksze niz 2.3 a spalanie bardzo podobne...
turbo co to za bzdety piszesz ze 2.5 jest awaryjne?jak pisali wyzej to nowsza konstrukcja m54 a co do starszej m50tym bardziej sie nie zgodze gdyz wiadomo ze ma zeliwny blok i albo 1vanos albo wcale... Wiec tym bardziej silnik jest trwaly na baty.... Ja osobiscie kupilbym 2.8 osiagi sporo wieksze niz 2.3 a spalanie bardzo podobne...