[Exx] SPROWADZENIE AUTA Z ZAGRANICY

Czyli wszystko o akcyzie, podatkach, ubezpieczeniach, prawie drogowym, porównania modeli, czy warto kupić BMW Exx, gadżety, ciekawostki, historia,nowości itp.
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

[Exx] SPROWADZENIE AUTA Z ZAGRANICY

Post autor: Marcin »

Nic nie znalazłem na ten temat więc zakładam ;)

Co zrobić i ile to wszystko kosztuje (info sprzed kilku dni)
Wypiszę w punktach :P

1) Przegląd techniczny 160zł

2) Tłumaczenie (umowa, dowód rej. karta pojazdu) najczęściej 40 zł od strony, czyli 40x3

3) Pośrednik pomagający załatwić akcyzę (biura przy każdym Urzędzie Celnym, im to załatwiają w dwa dni, indywidualnemu petentowi ok.5-6 dni)
Akcyza to ok.200zł w zależności od sprowadzonego pojazdu, pojemności i ceny zakupu.
Pośrednik skasuje 60 zł za przygotowanie i wypisanie dokumentów, policzy sobie jakieś 34zł za pełnomocnictwa

4) Wizyta w Urzędzie Skarbowym :evil: złożenie wniosku "VAT-24", aby uzyskać "VAT-25" to nie kosztuje nic, ale trzeba czekać do tygodnia :evil:

5) Z kompletem dokumentów (akcyza, VAT) udajemy się do Urzędu Miasta/Wydziału Komunikacji:
Uiszczamy opłaty :evil: :evil: :evil: :
Recykling 500zł na poczcie
160zł + 245zł w kasie UM
180zł tablice i miękki dowód rejestracyjny, z którym jeździmy miesiąc.
Teraz OC, ewentualnie AC i mamy dość urzędów na kolejne dwa lata :evil:

Dobrze zrobić sobie kserokopie wszystkich dokumentów w nawet czterech egzemplarzach.

Teraz sobie liczymy, czy było warto :DDDDDD
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Przygoda »

_Marcin_ nie wiem czy to ju weszlo w życie ale gdzieś czytałem/ gdzięs słyszałem że przegląd techniczny nie jest wymagany jeśli auto miało ważny przegląd w kraju w którym się je kupowało ... nie wiem jak to się nazywa jakies tuv tif jakos takos
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Jacko »

jazda sprowadzoną bmw :D bezcenne !! :bmw: a jakie są procedury przy sprowadzeniu auta na cześci ?? ja myśle nas sprowadzeniem anglika i wziąść z niego co najleprze a reszta do żyda :)
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Przygoda pisze:przegląd techniczny nie jest wymagany jeśli auto miało ważny przegląd w kraju w którym się je kupowało
Nie wiem :/ nie słyszałem, moje w każdym bądz razie było wyrejestrowane i bez przeglądu.
jaco2085 pisze:a jakie są procedury przy sprowadzeniu auta na cześci ??
Kupujesz, przywozisz na lawecie lub na jego własnych kołach i to już Twoja brocha co z nim zrobisz.
Nie masz obowiązku rejestrować go, ani nim jeździć :lol:
Obrazek

LUCKY
Zaawansowany forumowicz

Post autor: LUCKY »

Co do tej akcyzy to bym sie kłóćił....gdyz 2 tygodnie znajomy kupił VW carawelle 95 rok 2,4 td i akcyze policzyli mu 20% ceny giełdowej tego auta na umowie miał 300 euro...pani w urzedzie powiedziała ze nawet jakby mial napisane 100000 tys euro to i tak liczy 20% ceny gieldowej czyli Eurotax

Wniosek. NIE OPŁACA SIę SPROWADZAć
Silnik jest Bogiem , prędkość nałogiem , turbo podstawą a nitro zabawą
udolf
Małopiszący

Post autor: udolf »

tak, ale tylko o pojemnosci powyzej 2000ccm3. ponizej jest normalna akcyza jak kiedys, Ja mam dwa pytania:
Czemu vat 25 nic nie kosztuje? kiedys kosztowal chyba 150zl..?
I za co miales te oplaty w urzedzie miasta?
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

udolf pisze:kiedys kosztowal chyba 150zl..?
I za co miales te oplaty w urzedzie miasta?
Możliwe.
W US nie płaciłem za VAT-25 ale skasowali mnie w Urzędzie Miasta, więc na to samo wychodzi :/
Te 245 zł za to, że wprowadziłem do miasta auto i będę w nim zanieczyszczać powietrze :lol:
Obrazek

udolf
Małopiszący

A to jest odgórna opłata czy poprostu taka jest w Twoim miescie? bo z tego co wiem w wodzisławiu tego niema.
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

[quote="udolf"]tak, ale tylko o pojemnosci powyzej 2000ccm3. ponizej jest normalna akcyza jak kiedys,

Zgadza sie, ale chyba nikt nie ma zamiaru ściągać jakiegos Bmw 1,6 czy 1,8 :)
udolf
Małopiszący

ale moze sciagnac e46 lub e90 w dwulitrowym dieslu,
grizzlie
Małopiszący

Post autor: grizzlie »

LUCKY pisze:
Jeśli chcesz auto bezwypadkowe i pewne to tylko z zagranicy - w Polsce kupienie takiego auta granicy z cudem (o ile wogóle jest to jeszcze możliwe..)
LUCKY
Zaawansowany forumowicz

grizzlie pisze:
LUCKY pisze:
Jeśli chcesz auto bezwypadkowe i pewne to tylko z zagranicy - w Polsce kupienie takiego auta granicy z cudem (o ile wogóle jest to jeszcze możliwe..)
Poniżej 2 litrów nic mnie nie interesuje

A zagranica kupione nie zawsze znaczy lepsze.
grizzlie
Małopiszący

Post autor: grizzlie »

Nie mówię, że wystarczy pojechać obejrzeć byle jakie auto i od razu go brać. Ale mówiąc ogólnie.. nie ma porównania do aut naszych i tych używanych na zachodzie. Mówię to na własnym przykładzie mam do czynienia z samochodami, które mają nakulane po pół miliona kilometrów i wszystkie są sprowadzane. Zużywały się tylko standardowe rzeczy typu zawieszenie czy hamulce poza tym naprawdę nic się nie działo. Sam też długo nie mogłem się przekonać do sprowadzenia auta ale warto było i nigdy nie kupię już używanego auta w Polsce. A akcyza .. no cóż coś za coś
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Dokładnie tak.
Używane w Polsce,
a używane za granicą różnią się zawsze.
Tańsze płyny, części typu klocki, filtry i cała reszta... Wiemy to po sobie.
Na zachodzie nie istnieją zamienniki i raczej wszystkie wymiany dokonywane są w autoryzowanych serwisach (choć nie jest to regułą)
Ale wniosek jest jeden:
My używamy "inaczej"
Obrazek

LUCKY
Zaawansowany forumowicz

Kupujac zagranice to zalezy jak sie trafi nie jest powiedziane ze tamte sa lepsze.

9 miesiecy temu bylem z kumplem po Bmw E39 528 touring 99 rok kupiona w niemczech serwisowana i inne bzdety po przejchaniu rownych 550 km silnik zaczal sie grzac beta wrocila do polski na lawecie z holandii gdyz tam pracowalismy silnik do wymiany. Serwis Bmw w polsce stwierdzil ze ktos dobrze zakamuflowal peknieta glowice.

Kolejny wniosek.

Niemiec by tego nie zrobil a polak tak a my jestesmy juz wszedzie wiec nie masz gwarancji co kupujesz nawet zagranica
ODPOWIEDZ