[E46] 320d spalanie

Czyli wszystko o akcyzie, podatkach, ubezpieczeniach, prawie drogowym, porównania modeli, czy warto kupić BMW Exx, gadżety, ciekawostki, historia,nowości itp.
pazura
Maniak forumowy

[E46] 320d spalanie

Post autor: pazura »

Witam! Postanowiłem podzielić się z wami takimi informacjami jak spalanie, testowałem to w najróżniejszych warunkach i zawsze przejeżdżając setki kilometrów, a więc zacznę od najniższych :)
1) Trasa: Jastrzębie Zdrój - Zakopane 5.2l wg. wskazania komputera (sprawdzałem go i pokazuje wręcz dokładnie)
Zanim wjechałem "w góry" komputer pokazywał książkowe 4,8l (zeby się nikt nie czepiał w książce jest chyba 4,7 :P ) prędkości nie można było uzyskać zbyt duzych ok 70-110km/h zawaliłem bo mogłem wyzerować śr. prędkość ;/

2) Następnie na nie wyzerowanym splaniu przyjechałem do jastrzębiai zrobiłem 600km spalanie na poziomie 5,6l
3)Spalanie w mieście tzn. Jastrzębie Zdrój 6,6 - 7,0 litra

Myślę, że informacje moga się przydac, gdyz np. przed remontem pompy wtryskowej spalanie miałem nawet ok 8l w mieście z wł. klimatyzacją, po remoncie pompy spalanie bardzo zmalało, może to zbieg okoliczności..
Jazda normlana z wyrpzedzaniem i spokojną jazdą.
Ostatnio zmieniony 2010-02-25, 01:38 przez pazura, łącznie zmieniany 1 raz.
CICHY
Zaawansowany forumowicz

Post autor: CICHY »

pazura87 pisze:spalanie miałem nawet ok 8l w mieście z wł. klimatyzacją
tyle to ja mam przy ekonomicznej jeździe bez włączonej klimatyzacji,
a 2 tyg temu jadąc z Dąbrowy Górniczej do Zakopanego przez A4 z prędkością do 120km/h to spaliła mi 7,5l- to trochę dużo.

w wakacje jak jechałem nad morze, również głównie trasą to spalanie wyszło 6,5l. Ciekawe, chyba coś nie jest tak?
...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...

Obrazek
Awatar użytkownika
Krisstoff
Maniak forumowy

Post autor: Krisstoff »

CICHY rzeczywiście te spalanie masz jakieś wysokie
Obrazek
Awatar użytkownika
El Diablo
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: El Diablo »

Cichy to chyba normalne że różnica w spalaniu jest między zimą a latem ???
CICHY
Zaawansowany forumowicz

Post autor: CICHY »

El Diablo pisze:Cichy to chyba normalne że różnica w spalaniu jest między zimą a latem ???
Diablo wiem o tym, ale jak były mrozy po -15st to jarała mi nawet 9l
...z pasji do samochodów, z miłości do BMW...

Obrazek
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

Moja ma spalanie podobne do spalanie 3er od pazura87 :)
Dodam że trasa Niemcy-Polska przy prędkościach do max 130km/h wyszło 4,9l / 100km :) Ale tutaj o taki wynik raczej bardzo ciężko... Ale i tak jestem zadowolony z takiego spalania :)
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Post autor: KoNiK »

Ja na trasie Polska - Chorwacja prędkość około 120km/h (auto załadowane ludźmi i bagażem do pełna) spaliłem 6,5 l, po Jastrzębiu 7l, w zimie jeżdżąc do pracy też dochodziłem do 9l ale to dlatego ze do pracy mam z 4-5km to silnik nawet sie nie zagrzał.

Też coś dużo mi pali w stosunku do tych waszych :/ co to może być?

(opony mam 215/45 17" przód 225/45 17" tył)
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

konik to nie ma az tak źle. Nie martwiłbym się. Pewnie jakbyś się postarał to zejdziesz niżej :) Pozatym po zresetowaniu komputerka zrób co najmniej te 100km i wtedy oprzyj się na tym odczycie :) A na spalanie co wplywa? Wiele rzeczy, filtr powietrza, rodzaj paliwa, przepływomierz. Może któryś hamulec Ci trzyma? :P taki zarcik maly
ODPOWIEDZ