[E46] Chip w E46 320D 150KM 2003r - ma ktoś jakieś doświadcz

Modernizacje mechaniczne jak i stylistyczne. (Nie AGRO!!!)
pastuch

[E46] Chip w E46 320D 150KM 2003r - ma ktoś jakieś doświadcz

Post autor: pastuch »

Cześć, szukam dobrej, a najlepiej sprawdzonej firmy, która zczipuje mi bryczkę na śląsku:) Robił to ktoś z was już, jakie wrażenia, efekty itd:)
z góry dzięki za odpowiedzi
Pzdr
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

kolega dafii (juz go na forum nie ma) miał powerboxa z tej firmy http://www.vtech.slask.pl/index.php/o-nas.html Uważam że programowanie chipa to lepsza opcja :) Ten jego powerbox po jakims czasie zle już pracował z silnikiem (powerbox na sztywno ustawia parametry pracy) tzn motor przerywał tak jakby na ułamek sekundy gasł i znowu łapał zapłon. Wiec programować chipa jak najbardziej :D
pastuch

Słyszałem, że w Katowicach jest jakaś duża firma która zajmuje się chipami podobno jakaś filia kolesi z warszawy, ale to słyszałem od kolesia co ma 330D z 2000r zrobioną na 225KM - śmiga ostro i podobno nic się nie dzieje, ale to jest już inny silnik.
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

wpisz sobie w google chip Katowice i na coś trafisz ;)
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
Honik
Maniak forumowy

Post autor: Honik »

Dokładnie tak jak Marcin powiedzial :)

2 sekundy w google :)
Poczytalem chwile i wsumie ta firma wydaje sie dosc profesjonalna.
http://www.dynosoft.pl
pastuch

dz za linka.
Tłumaczenie odnośnie chipowania wydaje się tak proste i bezpieczne, że nie powinno się nawet zastanawiać nad tym czy to robić tylko od razu jechać tam :razz: Ale zawsze są jakieś ALE i chciałbym najlepiej pogadać z kimś kto już to zrobił, może nie koniecznie w tej firmie i nie narzeka przez 2-3 lata, a nie z kimś z serwisu, który powie mi, że nic się nie stanie, bo na stronie opis jest prosty i wynika z niego, że z chipowania nie ma żadnych negatywnych skutków dla auta:

"Większość współcześnie produkowanych silników spalinowych została skonstruowana przez producentów ze sporym zapasem wytrzymałości. Pozwala to na bezpieczne podniesienie parametrów silnika bez istotnego wpływu na jego żywotność. Najbardziej efektywną metodą podnoszenia parametrów jest modyfikacja programu sterującego silnikiem czyli popularnie zwany chiptuning. Pozwala to na uzyskanie ok. 20-30% mocy oraz momentu obrotowego w Twoim dieslu.

Przekłada się to na:
» Poprawę bezpieczeństwa jazdy dzięki skróconemu czasowi wyprzedzania;
» Poszerzony zakres użytecznej prędkości obrotowej silnika;
» Wyższą sprawność silnika;
» Niższe zużycie paliwa."
Awatar użytkownika
Honik
Maniak forumowy

Wiesz wzmocnienie silnika poprzez przeprogramowanie (jakie ciezkie slowa :P ) nie jest jakos bardzo ryzykowne, jezeli chodzi oczywiscie o zwiekszenie mocy oraz momentu obrotowego w granicach rozsadku.

W momencie gdybys chcial pokombinowac zmieniajac cala mape i program silnika zeby wyzylowac go jakos ostro, to jego zywotnosc bedzie bardzo mala, do tego skrzynia, sprzeglo itp wszystko zacznie sie rozpadac po chwili czasu.

Z tego co sie nie myle Artur330d w swoim robil chip i delikatnie podniosl moc oraz moment obrotowy i nie nazeka :)
Napisz do niego PW gdzie to robil i czy moze polecic ta firme ;)
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Honik pisze:W momencie gdybys chcial pokombinowac zmieniajac cala mape i program silnika zeby wyzylowac go jakos ostro, to jego zywotnosc bedzie bardzo mala, do tego skrzynia, sprzeglo itp wszystko zacznie sie rozpadac po chwili czasu.
Honik, mam pytanie znasz sie ciutke na elektronice? :D:D jak tak nie pociskaj koledze bzdur :P chip tuning to zmiana mapy silnika w ktorej sa zawarte informacje na temat dawkowania itd.. zaplonie.. dozwolonym cisnieniu itd... np. przy przeladowaniu silnik przechodzi w tryb serwisowy w tym momencie prog ten jest podniesiony etc.. ;p HONIK, nie uraź sie prosze Cie bardzo hehe
Awatar użytkownika
Honik
Maniak forumowy

Pazura, nie jestem czlowiekiem ktory zaraz sie obraza czy cos :)
Jak sie w czyms pomylilem to dobrze ze jest ktos kto zawsze poprawi, ale nie powiesz mi ze zwiekszenie mocy silnika nie niszczy skrzyni itp.
Oczywiscie tak jak napisalem podniesienie delikatnie mocy nie wplywa jakos bardzo na zywotnosc.
ODPOWIEDZ