[E36] Felgi z rantem do E36

Modernizacje mechaniczne jak i stylistyczne. (Nie AGRO!!!)
Awatar użytkownika
wbs
Maniak forumowy

Post autor: wbs »

ja na 9j mam 205/40 - 3 bary - latam bokiem i nic. Więc w zakrętach nie ma szans jej ściągnąć skoro podczas boku nie schodzi. Na warszawskiej przez tory w kato leciałem bokiem i też nic.

Z tym zdzieraniem opon to chyba mit jest albo mi się takie opony trafiły.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kristof
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Kristof »

Poszukuje właśnie nowych felg do mojej buni do tej pory szukałem 8j x 17' et 35 bo takie miałem wcześniej i było spoko z tym że musiałem z przodu zastosować 7mm dystans żeby felga nie obcierała o kolumnę zawiecha bo to gwint i sprężyna nisko schodzi to i z tyłu dałem taki sam dystans i trochę tarło o nadkole przy obciążeniu ale zaklepałem lekko ranty i gitara jest. Opony miałem z tyłu 225/45 przód 215/45. Czytając temat doszyłem do wniosku że gdybym teraz zakupił felgi 8jx17 et20 to też powinno być ok i może nawet nie będzie trzeba stosować dystansów bo felga się sama odsunie od kolumny bardzo proszę poprawcie mnie jeśli się mylę.
No i ewentualnie proszę opinie jakie można wsadzić najszersze felgi z jakim Et i z jakimi oponami do e36 bez wyciągania błotników żeby nie ocierało i żeby nie było tak ostro naciągnięte jak u kolegi wcześniej bo samochodu używam na co dzień .
Obrazek
Awatar użytkownika
Żołnierz
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Żołnierz »

Jeżeli przeskoczysz z et35 na et20 to tak jakbyś pod et35 włożył 15mm dystansu. Jeżeli przy 17x8 i oponie 225/45 już tarło, to właśnie sam sobie wyznaczyłeś granicę.
Awatar użytkownika
Kristof
Zaawansowany forumowicz

W sumie masz rację prosty rachunek :roll: . Ale jeszcze jedno mnie nurtuje czy np dana felga 8j z et35 ale bez rantu będzie tak samo pasowała do samochodu jak 8j et35 ale z dużym rantem czy duży rant ma wpływ na wielkość et
Obrazek
Awatar użytkownika
Żołnierz
Zaawansowany forumowicz

Et to et. Rant nie ma na nie wpływu. Po prostu Ramiona felgi są pociągnięte bardziej do wewnątrz felgi, żeby uzyskać większy rant.
Ostatnio zmieniony 2011-03-25, 06:45 przez Żołnierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kristof
Zaawansowany forumowicz

No dobrze ale nie wszystkie felgi mają wygięte ramiona do wewnątrz w celu uzyskania rantu niektóre są proste a rant wychodzi na zewnątrz
Obrazek
Awatar użytkownika
Żołnierz
Zaawansowany forumowicz

Wtedy jest małe et albo znikomy rant. Weź to sobie na spokojnie, na logikę...
Awatar użytkownika
Kristof
Zaawansowany forumowicz

Oto mi właśnie chodziło i tak myślałem ale nikt nigdy nie umiał mi potwierdzić że tak jest czyli logicznie myśląc w niektórych przypadkach żeby felgi z rantem i bez rantu tak samo pasowały muszą mieć inne et.
Obrazek
Awatar użytkownika
Żołnierz
Zaawansowany forumowicz

Nie muszą mieć innego et. Wyobraź sobie że od miejsca na śruby zaczynają się ramiona i w feldze bez rantu idzie ramie płasko, a w feldze z rantem zaczyna się chować do wewnątrz zostawiając miejsce na rant. No w mordę to nie jest trudne ;)
Awatar użytkownika
Kristof
Zaawansowany forumowicz

Wiem że nie jest ale już od dawna mnie to nurtowało temat et wyjaśniony.
Obrazek
Awatar użytkownika
Żołnierz
Zaawansowany forumowicz

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tu jest jasno wyjaśnione jak zmienia się et. Teraz ramiona mogą chować się bardziej lub mniej wgłąb felgi nie zmieniając przy tym et, a tworząc rant bądź nie :smile:
ODPOWIEDZ