[E36] Montaż Progów M
[E36] Montaż Progów M
Mam mały dylemat jak zamontowac nakładki na progi.
Pytałem wiele osób jedni mówią na ori spinki inni zas na klej.
Na dziurawych progach miałem na spinkach ale teraz
po wymianie progów zostały mi tylko otwory w przednich błotnikach
Jak to najlepiej wymierzyc??
Ew.Ma ktos szablony żeby odrysowac miejsca na otwory?
Albo jaki klej użyc?
Z góry Dzieki za pomoc
Pytałem wiele osób jedni mówią na ori spinki inni zas na klej.
Na dziurawych progach miałem na spinkach ale teraz
po wymianie progów zostały mi tylko otwory w przednich błotnikach
Jak to najlepiej wymierzyc??
Ew.Ma ktos szablony żeby odrysowac miejsca na otwory?
Albo jaki klej użyc?
Z góry Dzieki za pomoc
Tylko Ori spinki ! Na kleju to nie profi i klej zawsze może się rozkleić co nie będzie dobrze wyglądało a pozatym niech przyjdzie Ci kiedyś zdjąć tę listwę... no. Tutaj masz dokładnie opisane :
http://www.bmwteam.pun.pl/viewtopic.php?id=111
Zawsze możesz zrobić to na swój sposób. Ale ja bym na samym kleju nigdy nie kleił
http://www.bmwteam.pun.pl/viewtopic.php?id=111
Zawsze możesz zrobić to na swój sposób. Ale ja bym na samym kleju nigdy nie kleił
To nie jest trudne. Bierzesz dlugi linial(waserwoge ). Mierzysz ile otwór ma od srodka do lini progu. Za pomoca linaiłu rysujesz tzw ceche na ktorej zaznaczasz malym punktakiem otwory. Praktycznie mogo byc w dowolnym miejscu na tej lini bo spinki w poziomie da sie przestawiac. Wiercisz najmnieszym wiertlem jakie masz a potem poprawiasz na odpowiednia srednice( nie pamietam juz jaka ale sam sobie zmierzysz) i już!Tego nie wolno się bac!
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
whucrew pisze:To nie jest trudne. Bierzesz dlugi linial(waserwoge ). Mierzysz ile otwór ma od srodka do lini progu. Za pomoca linaiłu rysujesz tzw ceche na ktorej zaznaczasz malym punktakiem otwory. Praktycznie mogo byc w dowolnym miejscu na tej lini bo spinki w poziomie da sie przestawiac. Wiercisz najmnieszym wiertlem jakie masz a potem poprawiasz na odpowiednia srednice( nie pamietam juz jaka ale sam sobie zmierzysz) i już!Tego nie wolno się bac!
Mam akurat waserwoge ale niestety 3metrową;/
Spróbuje z jakąs listwą z paneli czy podobnej
ważne żeby była prosta
Najbardziej sie obawiam że pozostaną dziury;)
Pierwsze co zrobie to wywierce otwór na drugim końcu bo na błotniku mam
Zdam releacje co i jak ale pod koniec tygodnia bo szukam teraz tych zielonych kołków
Na allegro ich pełno ale wolałbym przymierzyc do spinki
Dzieki i pozdro
Progi Zrobione:)
Udało mi sie zamontowac te progi.
Obeszło sie bez szablonu,ale jest ok
Pomijając fakt że kilka spinek musiałem dokupic wyszło tak:
Na obie strony.
18szt spinek+18szt kołków do montazu w progu - 54zł
8szt z boku progu 8zł
14szt pod spód progu 14zł
uzyłem wiertła 4mm a póżniej 9mm
Ponizej zdjęcia z prac
Obeszło sie bez szablonu,ale jest ok
Pomijając fakt że kilka spinek musiałem dokupic wyszło tak:
Na obie strony.
18szt spinek+18szt kołków do montazu w progu - 54zł
8szt z boku progu 8zł
14szt pod spód progu 14zł
uzyłem wiertła 4mm a póżniej 9mm
Ponizej zdjęcia z prac
No i z progami od razu lepiej a trudne to nie jest Ja tez w sobote zainstalowalem moje(po naprawach blacharskich)i tez jestem bardzo zadowolony. P. S. nie bac sie takich prac a i grosz w kieszeni zostanie i efekt jest.
By whucrew at 2012-09-18
By whucrew at 2012-09-18
Ostatnio zmieniony 2012-09-18, 19:18 przez whucrew, łącznie zmieniany 1 raz.
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
Siadly jak nalezy. Mialem latwo bo zostaly mi otwory na przednich cwiartkach. Od nich mierzyłem na jakiej wysokosci pyknac te otwory. Otworów zrobilem mniej i tam gdzie uważałem że sa potrzebne (po 10 na strone) Wszystkie bez pudła A tobie cos sie szmyrgo Kamil35 a powiedz a zabezpieczales nowe progi od srodka jakos?