Mam ptaktycznie takie samo autko co Krzys (e36 325i 91r) musimy je porownac na zywo.Ciekawa i interesujaca dla mnie modyfikacja ja tez musze obowiazkowo sprawdzic kompa no i oczywiscie shamowac ta bestie
Rozumiem ze tamten gosc ma dostep do roznych chipow. Jak tak, to moze znalazl by sie w przyszlosci jakis dopalacz do tej mojej 83 kW-owej kosiareczki ?
ten katalog znam, ale numery czesci czesto nie zgadzaja sie ze stanem faktycznym , natomiast katalog ETK mial kilka ruznych numeracji i mozliwe ze tam bys znalazl ten numer .
W takim wypadku pozostaje jedynie dostanie sie do komputera w podszybiu i spisanie numerow jakie sie tam znajduja.
podaje linki z dwoma ruznymi ecu .w e36 , byl osprzet siemensa i boscha http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... m&start=90 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... &start=120
i ten chip to jest pamiec EPRoM ktora sie wymienia w kompie? to troche to dla mnie dziwne...
jak mozna "uniwersalnym" chipem polepszyc osiagi auta nie majac hamowni?? przeciez tuning chip`a powinien odbywac sie na hamowni i po kazdej zmianie map powinna byc robiona proba... az do osiagniecia zadowalajacych efektow...
a co do tych "uniwersalnych" chip`ow to daj sobie z Tym Krzys spokoj... jak chcesz miec pozadnie zrobione to musisz wydac kwote ok 800zl a nie 130zl.... taka pamiec EPRoM kosztuje w sklepie 20zl... pozniej wystarczy znalesc program (np. Hackman) zgrac mapy i juz mozna sie nimi bawic... albo sciagnac z netu 1000 gotowych niby ztuningowanych map i wgrac... to nic trudnego... a po
franz masz zupelna racje Tylko ze np ja nie mam jak wgrac na takiego chipa programu. A nie chcialbym sam tego popsuc. oczywiscie wzialbym go jedynie gdy na hamowni by wykasazalo wzrost mocy i momentu obrotowego. Chip ten zmienia odcinke dlatego sam nie jestem do konca przekonany ze poprawia moc. Uwierze jak zobacze na hamowni. A zwiekszajac zakres obrotow mozna w latwy sposob stwierdzic ze auto niby ma lepsze osciagi bo przy zmianie biegu z 1 na 2 lub 2 na 3 itd obroty sa blizej max momentu obrotowego i czuc ze auto sie lepiej zbiera. ot cala filozofia tego chipa. Jesli reserved chcialby to moge przetestowac taki chip wlasnie za 2 tyg na hamowni i wystawic opinie i pokazac wykres z przed i po. Ale watpie ze by poszedl na taki uklad.
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE
no wlasnie... chcialbym widziec te wykresy... bo przez zmiane odcinki napewno nie zwiekszy Ci sie moc i moment... a w dodatku jak znienisz odcinke to bedzie inaczej paliwo podawal i moze wiecej palic...
ja tez bylbym za takim testem tego chipa na hamowni