[E39] Sprezyny obnizajace

Modernizacje mechaniczne jak i stylistyczne. (Nie AGRO!!!)
nommad86
Małopiszący

[E39] Sprezyny obnizajace

Post autor: nommad86 »

Panowie sprezyny pod oryginalny amortyzator do e39 520i sedan rozwazam:

Ap 30/20 lub Eibach Pro Kit 30/20-25

Mile widziane zdjecia samochodu na ww i opinie.

Obecnie auto kupiłem na obnizanych sprezynach z tym ze przod siedzi za nisko moim zdaniem a tył to jakis shit i skrzypia cos te sprezyny (zawias ok, tuleje plywajace tez).

Ps. Może sprężyny Mts 40/30? Mile widziane foto auta. Pozdro
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

jak juz tak kombinujesz to zrob jak ja - kup gwint MTS przynajmniej na zime podniesiesz samochod w gore a na lato ile chcesz w dol.....zmiana samych sprezyn na seryjnym amorku mija sie z celem
...tak znowu sie czepiam...
nommad86
Małopiszący

Dlaczego mija się z celem. Amory mam wszystkie po 80% nie chce ich dobic na tych sprezynach a ze w aucie mam M pakiet seryjne sprezyny wygladalyby komicznie.
Dlatego chce delikatnie obnizyc aby to jako tako wygladalo a nie zniszczylo moment amorkow.
Gwint mts na najwyzszym ustawieniu i tak jest chyba wlasnie w okolicach 30/20. Chcialbym zobaczyc jak auto wyglada na sprezynach firm ktore podalem wyzej. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

nommad86 pisze:Gwint mts na najwyzszym ustawieniu i tak jest chyba wlasnie w okolicach 30/20
nie jest
nommad86 pisze:Dlaczego mija się z celem. Amory mam wszystkie po 80% nie chce ich dobic na tych sprezynach a ze w aucie mam M pakiet seryjne sprezyny wygladalyby komicznie.
co ma pakiet do sprezyn w amorkach

glownie chodzi o to ze sprezyny "skrocone" sa krotsze od skoku amora w serii co moze sie skonczyc wypadaniem sprezyny z uchwytu , moze sie ona skrzywic itd

zwykle amory na krotkich sprezynach zniszcza sie bo nie beda pracowaly w swoim zakresie

druga rzecz... jak wsadzisz te sprezyny 30/20..to nawet nie zauwazysz roznicy miedzy seria ( seria juz sie pewnie tyle ugniotla )
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Jak chcesz takie małe obniżenie to poszukaj sobie zestawu sprężyn z m technic II
nommad86
Małopiszący

Belex masz może zdjęcie swojej beemki na najwyzszym ustawieniu na tym MTS?
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

moge na jutro miec na 16 zimowych z profilem 65.... :) do maxa brakuje wtedy jakies 10 mm jeszcze...wcale mega wysoko nie jest moim zdaniem - latem za to...auto idzie w dol lekko o 40 mm
nommad86
Małopiszący

Poprosilbym o foto. U mnie jest taka sytuacja ze ja nie chce jakiejs specjalnej gleby mieć. Bardziej nie chce mieć kozy i dlatego nie chce ori sprężyn a myślę ze na takich 30/20 z Ap byloby juz nienajgorzej wizualnie. Do tego na takim delikatnym obniżeniu mysle ze ori amorki by jeszcze posluzyly. Nic zobacze to foto na zimowym setupie i przemysle jeszcze gwint. Brat mial w e36 fk ak street i calkiem fajnie sie na tym jeździli nie powiem.
nommad86
Małopiszący

Poprosilbym o foto. U mnie jest taka sytuacja ze ja nie chce jakiejs specjalnej gleby mieć. Bardziej nie chce mieć kozy i dlatego nie chce ori sprężyn a myślę ze na takich 30/20 z Ap byloby juz nienajgorzej wizualnie. Do tego na takim delikatnym obniżeniu mysle ze ori amorki by jeszcze posluzyly. Nic zobacze to foto na zimowym setupie i przemysle jeszcze gwint. Brat mial w e36 fk ak street i calkiem fajnie sie na tym jezdzilo nie powiem.
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

kur...musze sobie zapisac to foto w telefonie i jutro zrobie.......bo dzisiaj rano to tak lalo ze telefonu nie moglem pod robota wyciagnac z kieszeni...

moge Ci za to pokazac roznice miedzy seria - a mts na tych samych kolach zebys mial porownanie jak to wszystko wyglada i jak zmienia sie samochod

kola 18 - opony 225/45..jezeli dobrze pamietam :)

totalna seria:
Obrazek
Obrazek

przod MTS - 3min po zalozeniu do auta - polowa gwintu - tyl seria
Obrazek
Obrazek

a tutaj juz ustawione tyl i przod na 50 mm od dolu gwintu na amorkach
Obrazek
Obrazek

na zime ustawiam auto o 30 mm w gore na 80mm od dolu gwintu przod i tyl

tyle ze w lato na 17tkach letnich przy tych 50 mm od dolu gwintu - z dwoma dziewczynami na pokladzie potrafilem zawadzic o progi zwalniajace... :) wiec aktualnie ustawiam na 55 mm od dolu gwintu przy kolach 18 i jest ok

przy 17 calowych kolach jest nieco inaczej bo auto jest nizej o 8 mm

roznica miedzy 235/45R17 a 225/45R18 ktore mam teraz to 16 mm srednicy dzyli 8mm do ziemi...

kazdy musi sobie dobrac taka wysokosc jaka mu pasuje - zalezy jakie dziury i jakimi drogami sie porusza :)

w zime nie ma problemu jezeli podniesiemy auto praktycznie na maxa - nigdzie nie zaczepisz nie zawadzisz itd - w lato masz za to dowolna regulacje i mozesz szalec az do obnizenia gdzie w E39 praktycznie nie skrecisz kolami...
nommad86
Małopiszący

Dzięki za foto jednak patrzac na zdjecia auto dla mnie za nisko. Kupie chyba sprężyny ap 30/20.
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

nigdy nie jest za nisko :) a tam masz z polowie opuszczenia wiec mozna isc w gore jakies 30-40mm
nommad86
Małopiszący

Kupiłem jednak Eibach Pro Kit jak załoze zrobie foto jak auto stoi moze ktos kiedys bedzie mial podobny dylemat :smile:
Pablow
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Pablow »

to czekam na zdjęcia :D bo dokładnie taki dylemat mam :D
nommad86
Małopiszący

Spoko zrobie w poniedzialek wymiana :wink:
ODPOWIEDZ