chip 18KM i 24NM

Modernizacje mechaniczne jak i stylistyczne. (Nie AGRO!!!)
mcgiver

chip 18KM i 24NM

Post autor: mcgiver »

WITAM
ze wzgledu na zainteresowanie chipami , chcialbym szerzej poruszyc ten temat.
W styczniu zakupilem chip od usera "reserwed" z bmw sport.
Parametry podane w temacie moze nie do konca sa prawda ale napewno sa bliskie prawdy , czego dowodza zalaczone na BMWSPoRT wykresy z hamowni niektorych beemek potwierdzajace przyrost rzedu 10 KM i 15NM.
W mojej becie zaobserwowalem poprawe dynamiki silnika w dolnym zakresie obrotow , wieksza predkosc maxymalna na kazdym biegu 107-110km/h na drugim biegu co jest skutkiem przesuniecia odcinki z 6700 na 7200 rpm , oraz w co dlugo nie moglem uwierzyc spadek spalania o okolo 10-13%. Spadek spalania jest spowodowany skomponowaniem chipa pod wzgledem lepszego dopalania mieszanki paliwowo powietrznej.
Dla chetnych polecam przesledzenie tematow z chipami na http://www.bmw-sport.pl/index.php ,wiekszosc z tych chipow to dzielo reserweda.
Nie chce zapeszac ale szykuje sie dla mnie chip 18KM i 35NM, ale narazie nie puszcze pary z geby. :lol:
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

ja jade na hamownie zaniedlugo z seryjnym silnikiem. Potem pokombinuje z czyms :D
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
mcgiver

WlAsNIE Co Do HAMoWNI ,czy ktos zna jakie gdzie sa ceny??? :?:
Pytam bo w bielsku jedna wizyta to koszt ok.200zl , co dziwi mnie bardzo biorac pod uwage ceny w warszawie gdzie badanie kosztuje 50 zl :shock: , a ostatnio grupka klubowiczow ze Sportu sie wybierala na zbiorowe badanie i byla gadka ze im jeszcze spuszcza do 40zl. :)
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

poczytaj watek spotkania zloty i imperyz. 25 maja chyba w Jastzrebiu zdroju bedzie darmowa hamownia. Wlasnie sie wtedy wybieram ;)
mcgiver

Krzys pisze:poczytaj watek spotkania zloty i imperyz. 25 maja chyba w Jastzrebiu zdroju bedzie darmowa hamownia. Wlasnie sie wtedy wybieram ;)
no to niezle :lol: , ale wyobrazasz sobie te kolejki :? ??
adamwsb

Post autor: adamwsb »

BTS wchodzi bez kolejki hahahhahah
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

adamwsb pisze:BTS wchodzi bez kolejki hahahhahah
Dokladnie :) BMW TEAM sL
Joe white

Post autor: Joe white »

Hmm 130 zl za 10 konikow to smakowity kasek :>.
Mcgiver a ty na gazie je
mcgiver

owszem sekwencje mam, co w niczym nie przeszkadza jesli chodzi o chipowanie.
Mapa wtrysku w module dme jest w takim wypadku nadrzedna mapa , z ktorej dane sa przetwarzane przez sterownik sekwencji zachowujac odpowiednie proporcje.
Joe white

Post autor: Joe white »

Spoko, kiedys sie zastanawialem nad chipem i nawet czytalem na jakims forum o tym gosciu ktorego polecasz ale jakos mialem inne wydatki. A powiedz mi czy jest to bezpieczne bo z tego co sie doczytalem to ludzie pisza ze to mimo wszystko zarzyna silnik? Ile na tym je
mcgiver

od stycznia zrobilem jakies 6tys km, jedyny aspekt tego chipa ktory moze bardziaj zylowac silnik to przesunieta o 600rpm w gore odcinka.
Ja jednak nie widze zadnego ujemnego wplywu , zreszta fabryczna odcinka przy 6700rpm jest zrobiona raczej z duzym zapasem.
Coprawda spotkalem sie nawet z checia zalozenia chipa dajacego odcinke dopiero przy 8000rpm jednak uwazam ze to juz jest przegiecie.
Ostatnio zmieniony 2007-05-08, 22:28 przez mcgiver, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

kolejka mi nie przeszkadza. Wazny jest pomiar. Potem moge robic cos w kierunku zwiekszania mocy ;) Najlepiej jak bym mial taki chip na hamowni to moglbym zrobic mala reklame dla pana ktory oferuje sie ow chipami.
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

Post autor: franz3xxi »

Mi kolejki tez nie straszne :D poczekam a przynajmniej dowiem sie ile mam pod maska :D

a po
Obrazek
mcgiver

przedewszystkim musisz znac numer ecu( enginer control unit) aby moc zaczac gadke z reserwedem , niewiem jaki masz rok twojej bumy ale mozliwe, ze masz taki ecu jak ja , chodzi o nr 0 261 203 402 , byly tez 401 ,413 i jakies tam jeszcze inne.
Wiekszosc z nich do podmiany chipa nie sprawiaja problemu ,poniewaz maja tylko jedna plytke , natomiast 402 czyli ten co mam moze przyprawic o bol glowy bo jest bardziej skomplikowany; chip znajduje sie pomiedzy dwoma plytkami i naprawde za pierwszym razem sie spocilem :lol:
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

czytalem co i jak. Mam dokladnie autko wyprodukowane w grudniu 1991roku. Silnik m50b25 ;) Sprawdze jaki mam sterownik.
ODPOWIEDZ