Spalanie i zimowe opony
Spalanie i zimowe opony
Witam wszytskich serdecznie. Mam zamiar kupic zimowe opony i w zwiazku z tym mam kilka pytań. Posiadam e46 320d 136 hp i mam letnie opony rozmiar 17 cali na 225/45 szerokości. Po pokonaniu trasy 1000 km mieszanej miasto/trasa sporo przyspieszania itd. komputer pokazał spalanie 6,2 litra a średnia prędkość to 63 km/h I tutaj moje pytanie bo mam zamiar kupić zimowe opony 195/65 15 cali Zastanawiam sie czy spalanie spadnie na takich oponach. Bo jeśli to nie bedzie miało wpływu na spalanie to pozostane przy 17 calowych z tym ze ja wolał bym 15 z powodu komfortu (małe dziecko 2 miesiące) i na 17 strasznie trzepie po naszych AUTO - STRATACH !
- Aman
- Maniak forumowy
- Kontakt:
Ja jak sie przerzucalem z 15 letnich na 17 letnie to nie odczulem roznicy poza tym ze auto sie bardziej trzyma drogi A ze spalaniem jest tak ze ile sie wleje to tyle spali Ale tak powaznie to tak jak Pazutra napisal bedzie minimalnie ciut wieksze a tak poza tym wszystkim to i tak wzimie auto bedzie wiecej palilo
Podzielam wypowiedź kolegów, zeszły sezon przejeździłem latem na 15stkach, na zimę wrzuciłem 15stki 195/65, a w tym roku założyłem 17stki 225/45 i różnica w spalaniu to max 0,5l, ale wiadomo bardziej trzepie. Np. w tej zimy przy 25 stopniowym mrozie spalanie miałem nawet na poziomie 9l, ale to wiadomo,że zanim się silnik zagrzał to trochę minęło,a robiłem krótkie trasy... więc jeśli chodzi o spalanie to różnicy dużej nie ma.