[E34] Jaki filtr oleju?
[E34] Jaki filtr oleju?
Witam, chcę sobie wymienić olej w skrzyni, ale nie wiem jaki filtr kupić. Na tabliczce od skrzyni pisze ZF , 5HP18. Czy mógłby mi ktoś wrzucić zdjęcie filtra na wzór?
Mój dziadek ma na imię ''TaDek S.''
skrzynia automat
w czwartek oddaje auto na wymiane oleju w skrzyni wiec moze wtedy ci pomoge A czy moze ty wiesz ile litrow oleju jest przewidziane do naszych skrzyn rozkodowalem vin i nie ma tam nic moj mechanik nawet w swoim katalogu nie ma takich danych
Ilość oleju, trudno powiedzieć. W stronie vin decoder wychodzi, że 3 litry. Na innych forach czytałem że nawet do ok 5,7 litra. Więc nie wiem sam.
[ Dodano: 9 Grudzień 2011, 15:32 ]
[ Dodano: 9 Grudzień 2011, 15:32 ]
Dziękiłukasz735 pisze:Filtr do Twojej skrzyni kosztuje od 62 zl (vaico) do 85zl (mann) filtr ma numer MANN H2425X KIT albo Febi 11675
Obrazek
Wg katalogu wchodzi tam 3L ale jakoś w to nie chcę mi się wierzyć.
skrzynia automat
''Przy zmianie statycznej ok 6 litrów przy dynamicznej 11litrów. Olej stosujemy w zależności od koloru tabliczki znamionowej i tak Zielona tabliczka olej specjalny ESSO czarna tabliczka ATF Dextron 3 castrol lub Elf (zależy od zasobności portfela) w razie potrzeby mam dokładną specyfikację mogę przesłać.Ilość oleju jest uzależniona jeszcze tym czy masz 4 czy 5hp. ''
TAKIE COS ZNALAZLEM NA INNYM FORUM NO I ORYGINALNA STRONKE ASO
https://wiki.bentleypublishers.com/disp ... nsmissions
TAKIE COS ZNALAZLEM NA INNYM FORUM NO I ORYGINALNA STRONKE ASO
https://wiki.bentleypublishers.com/disp ... nsmissions
Aż tyle litrów? Coś na logikę nie chce mi się wierzyć.
[ Dodano: 10 Grudzień 2011, 18:25 ]
Witam, olej i filtr właśnie wymieniłem. Oleju wlazło niecałe 6L. Wlałem ELF dexron III różowy. A skrzynia jak chodziła tak chodzi. Olej zlałem ''smołę'', czarny. Na magnesach było trochę opiłków więc wyczyściłem i tyle. Teraz odpiąłem aku, jeśli to nic nie da to już w poniedziałek pojadę do mysłowic na diagnostykę fury.
[ Dodano: 11 Grudzień 2011, 19:25 ]
Drodzy forumowicze, siedząc przed komputerem, czytając wszystko co się da, oglądając obrazki, patrząc po vin-ie, odwiedzając stronę realoem zauważyłem, że mam chyba inną skrzynię. Według vin-u powinienem mieć A4S 310R, jednak gdy patrzyłem na realoem to po obrazkach widzę, że mam A5S 310Z (5HP-18). Być może tu tkwi problem? Możecie coś w tej sprawie pomóc?
Mam taką w e34 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=24&fg=05
Może ktoś zmienił po prostu skrzynię a sterownik i instalację zostawił?
Może się po prostu mylę?
[ Dodano: 10 Grudzień 2011, 18:25 ]
Witam, olej i filtr właśnie wymieniłem. Oleju wlazło niecałe 6L. Wlałem ELF dexron III różowy. A skrzynia jak chodziła tak chodzi. Olej zlałem ''smołę'', czarny. Na magnesach było trochę opiłków więc wyczyściłem i tyle. Teraz odpiąłem aku, jeśli to nic nie da to już w poniedziałek pojadę do mysłowic na diagnostykę fury.
[ Dodano: 11 Grudzień 2011, 19:25 ]
Drodzy forumowicze, siedząc przed komputerem, czytając wszystko co się da, oglądając obrazki, patrząc po vin-ie, odwiedzając stronę realoem zauważyłem, że mam chyba inną skrzynię. Według vin-u powinienem mieć A4S 310R, jednak gdy patrzyłem na realoem to po obrazkach widzę, że mam A5S 310Z (5HP-18). Być może tu tkwi problem? Możecie coś w tej sprawie pomóc?
Mam taką w e34 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=24&fg=05
Może ktoś zmienił po prostu skrzynię a sterownik i instalację zostawił?
Może się po prostu mylę?
skrzynia automat
a gdy rozkodowales vin bylo podane rodzaj skrzyni przewidziany dla twojego auta oczywiscie chodzi mi o numer bo ja ci powiem ze tez zaczynam dopiero temat automata w bmw i sie ucze mozesz mi powiedziec jakie koszta ponosles w zwiazku z wymiana z gory dzieki i zycze powodzenia
Re: skrzynia automat
Z wymianą czego?STOLAR pisze:a gdy rozkodowales vin bylo podane rodzaj skrzyni przewidziany dla twojego auta oczywiscie chodzi mi o numer bo ja ci powiem ze tez zaczynam dopiero temat automata w bmw i sie ucze mozesz mi powiedziec jakie koszta ponosles w zwiazku z wymiana z gory dzieki i zycze powodzenia
Re: automat
Filtr z uszczelką - 70złSTOLAR pisze:wymiana oleju w skrzyni i filtra
6L oleju ELF DIII - 150zł
Sam wymieniałem na podjeździe. Pierwszy raz, wg porad z różnych forum. Dałem radę.
skrzynia automat
wielkie dzieki tez mam zamiar zrobic to sam wiec jak masz jakies rady to z checia wyslucham jeszcze raz dzieki za pomoc
Siedzę w temacie już 2 tygodnie z automatem. Nadal poznaję te skrzynie. A jaką masz skrzynię?STOLAR pisze:wielkie dzieki tez mam zamiar zrobic to sam wiec jak masz jakies rady to z checia wyslucham jeszcze raz dzieki za pomoc
skrzynia automat
http:Typ: HG01 Skrzynia biegów: A4S 310R Silnik:M51 D25 Skrzynia biegów: 0
Typ: HG01 Skrzynia biegów: A5S 310Z Silnik:M51 D25 Skrzynia biegów: 0
bts-bmw.pl//viewtopic.php?t=12226
Typ: HG01 Skrzynia biegów: A5S 310Z Silnik:M51 D25 Skrzynia biegów: 0
bts-bmw.pl//viewtopic.php?t=12226
Więc masz skrzynię taką, którą ja powinienem mieć, ale okazało się że mam inną. Bo ktoś musiał wymieniać. Musisz znaleźć korek spustowy, zlać olej, odkręcić korek wlewu, odkręcić miskę, odkręcić filtr, przerzucać powoli biegami R,N,D,N,R.. Aż spłynie jak najwięcej oleju. Potem przykręcasz filtr, miskę z uszczelką, korek spustu ma być zakręcony, i wlewasz olejaczem olej przez otwór wlewu do momentu, aż zacznie się wylewać. Wtedy najlepiej mieć drugą osobę żeby odpaliła auto, noga na hamulec, przekładka biegami jak pisałem wyżej. A ty wlewasz olej dopóki zacznie się wylewać. Jak zacznie się wylewać to zakręcasz śrubę od wlewu i tyle. Dla pewności możesz sprawdzić poziom na drugi dzień.
Ja tak zrobiłem i różnica jest. Niestety w trybie awaryjnym. Muszę ogarnąć elektrykę, bo winą może być sterownik, bądź wiązka.
Ja tak zrobiłem i różnica jest. Niestety w trybie awaryjnym. Muszę ogarnąć elektrykę, bo winą może być sterownik, bądź wiązka.