[E36] Cieknie Olej Nepędowy

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

[E36] Cieknie Olej Nepędowy

Post autor: Gabrielo »

Witam. Dzisiaj rano jak wracalem od Pani zauważyłem, że tracę coś za sobą. Po otworzeniu maski okazało się, że cała dolna osłona silnika jest mokra. Sprawdziłem co to i to był olej napędowy :zdziwko: . Może to być z pompy wtryskowej? Może przez te mrozy się uszczelki skurczyły i zaczyna się tam pocić? Robił to już ktoś z was, Koledzy?? I jakie uszczelki kupić? (link by sie przydał... :wink: )
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Czorny »

a dzieje się coś z autem np.szarpie,jak nie to sprawdz powrót może pękł i ropa leci :m:
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

Nic nie szarpie!! Jak na te 90KM, to dzisiaj mu lałem do 170km/h i szła super normalnie!! Rano jest tylko problem z odpaleniem, tak jakby się zapowietrzał... :cry:
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

zapowietrza sie bo ropa sie cofa i ciagnie lewe powietrze z tego własnie powrotu,sprawdz przy króćcach na pompie czy wężyki nie są złamane
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

i nie rob tego na mrozie bo wszystkie wezyki polamiesz!!
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

to poczekam na bardziej przyjemne warunki na dworze. Narazie dzięki za sugestie!! :mrgreen:
kamcio19881
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kamcio19881 »

do garazu przewody powroty zrobic i bedzie juz nie leciec hahaha
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Dokładnie sprawdź powroty czy nie popękały u mnie jak strzelił na pierwszym wtrysku to paliwo sikało wszędzie dodatkowo jak ropa leci Ci na węże wodne to może je rozpuścić, a zestawy do uszczelnienia pompy wtryskowej robi bosch taki zestaw kosztuje ok 40-45 zl
Awatar użytkownika
heba.rac
Małopiszący

Post autor: heba.rac »

Witam,

Miałem podobny problem... Znajomy mechanik wziął z robocizna niecałe 200 zł ale wymienił również uszczelki w pompie. Teraz śmigam bez problemu.

pozdr
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

Czorny pisze:zapowietrza sie bo ropa sie cofa i ciagnie lewe powietrze z tego własnie powrotu,sprawdz przy króćcach na pompie czy wężyki nie są złamane
A gdzie są te króćce na tej pompie? Miałbyś jakieś zdjęcie i mi to pokozać? Żebym wiedział, z której strony patrzeć.. :oops:
łukasz735 pisze:zestawy do uszczelnienia pompy wtryskowej robi bosch taki zestaw kosztuje ok 40-45 zl
Ale to muszę znać numer pompy, ni? Albo to jest jedno??
kamcio19881
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kamcio19881 »

hmm przewody masz na wtryskach takie 4-5 otwory maja :)
a co do pompy lepiej wiedziec co i jak masz 100% pewnosci
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

A gdzie są te króćce na tej pompie?
Obrazek

a na wtryskach są przelewy :wink:
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

Czorny, dzięki za b.dobre zdjęcie!! Jak się ociepli, to to obejrzam!! :mrgreen:
STOLAR
Małopiszący

[e34] pompa

Post autor: STOLAR »

ja mam podobny problem tyle ze mi cieknie z pod tego gornego dekla ktory widac na zdjeciu problem z odpaleniem ale jezdzi normalnie najgorzej z rana po calej nocy postoju pozniej pali normalnie
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

łukasz735 pisze:zestawy do uszczelnienia pompy wtryskowej robi bosch taki zestaw kosztuje ok 40-45 zl
Ale to muszę znać numer pompy, ni? Albo to jest jedno??

Nie musisz sprawdzę jutro w pracy czy zestaw naprawczy jest taki sam jak w 2,5 TDS jeśli tak to podam Ci nr.

ja mam podobny problem tyle ze mi cieknie z pod tego gornego dekla ktory widac na zdjeciu problem z odpaleniem ale jezdzi normalnie najgorzej z rana po calej nocy postoju pozniej pali normalnie
W e34 525TDS pompa wygląda trochę inaczej ale jeśli cieknie CI z samej góry to pewnie z pod nastawnika i przez to będzie się zapowietrzać i ciężko palić na zimnym. U mnie na początku było to samo zestaw uszczelnień załatwi sprawę. Problem z wymiana bo nastawnikiem regulujesz dawkę paliwa i obroty, żeby wymienić uszczelkę musisz go całkowicie zdjąć wtedy wyciągasz taki "dynks" który wszystko reguluje z pompy. Jeśli składając to z powrotem nie trafisz tym "dynksem" w odpowiednie miejsce możesz uszkodzić pompę wtryskowa i wtedy koszty masakrycze. :(
ODPOWIEDZ