swieci abs i trakcja bmw e46 3.0d

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
Awatar użytkownika
Kostek
Małopiszący
Kontakt:

swieci abs i trakcja bmw e46 3.0d

Post autor: Kostek »

witam swieci mi abs i trakcja wymienilem czujnik pare dni nie swieciła i znowu czy przyczyna moga byc roznego rozomiaru koła przód mam 225/45/17 a tył 225/50/17 mógł zwariowac czujnik bo sa inne opory toczenia kół???? podłaczyłem ja do kompa i czujnik jest ok bo odczytuje predkkosc kół a wiec skad ten błąd.....??? stało mi sie to jak zmieniłem koła na letnie bo zimowki mam idento 225/45/17 i teraz nie wiem czy to moze byc tego przyczyna .....,musze jeszcze od kogos pozyczyc koła i zobacze ale pytam bo moze ktos cos na ten temat wie i miał taki przypadek....... dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam..... :bmw:
===BMW===
bastek28
Zaawansowany forumowicz

Post autor: bastek28 »

Witaj. Może dlatego ze powinieneś mieć z tylu 225/45 tak jak z przodu a nie 225/50 jak masz teraz
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

którys czujnik ABS mogles uszkodzic przy wymianie kól one sa bardzo delikatne , spróbuj kazdy odlaczyc podlaczyc na nowo i przejechac sie kawalek , albo obejrz czy wizualnie nawet cos mu nie dolega ;)
opony nie sa winne róznica w ich wysokosci se minimalne... przód ma wysokosc 4.50cm , a tyl 4.95cm , dla twojego spokoju mozesz se zimowki wrzócić i zobaczyc :)
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kostek
Małopiszący
Kontakt:

te czujniki sa 4 ???? przy kazdym kole ???no wlasnie dziwilo mnie to bo mialem kiedys brocki i mialem na nich kapcie 215/45/17 przod a tyl 235/45/17 i bylo ok .........to mnie dziwi ze pod komnpem wszystki czujniki byly ok bo odczytywaly predkoc jak to mozna jeszcze sprawdzic ???? jak mozesz primo to napisz mi ile ich jest ok ?????
===BMW===
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

Post autor: djmario »

czujników jest 4 po jednym w kazdym kole, a ścislej mówiac w piascie.

Jeśli wszystkie czujniki są sprawne, mogł poleciec sterownik abs w pompie :twisted:
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
Obrazek
Obrazek
Chroń mnie Boże przed mym samym bo pod maską mam barany :P
Tomek
Maniak forumowy

Post autor: Tomek »

Kupiłeś ori czujnik czy zamiennik?
Jak zamiennik to możesz go wyrzucić i kup ori a wtedy będzie działało jak należy :)
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

skoro odczyty na kompie są identyczne dla wszystkich kół, należy disem odczytać błędy z modułu abs dsc, masz asc czy dsc? Jest jeszcze czujnik położenia kierownicy, ale raczej obstawiam pompę abs asc. Zrób test na inpie samej pompy, zobacz czy w ogole zyje. Jesli nie to masz odpowiedz.
Jakby co 511 078 466 dzwoń jeśli nie masz disa i może Ci pomogę :)
Awatar użytkownika
Kostek
Małopiszący
Kontakt:

czujnik kupilem orginalny jade ja podpiac jeszcze raz pod kompa i zobacze te odczyty
===BMW===
Awatar użytkownika
Kostek
Małopiszący
Kontakt:

odczyty sa ok ........... a na kompie pokazuje takie błędy......

Obrazek
===BMW===
aaddriannooo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: aaddriannooo »

Jedz do normalnego goscia z interfejsem diagnostycznym do BMW => INPA DIS ICOM , bo takie uniwersalne interface to można sobie podarować lub tylko skasować błąd - przejechałem się na tym już tyle razy. Ewentualnie KTS z Boscha ogarnia robote.
Dobrze przeskanuj moduł ASC /DSC i prawdopodobnie padniety czujnik.
Tak z ciekawości nawet uszkodzony czujnik będzie pokazywał pomiar z koła.
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

tak jak edeck pisze pojedź do kogoś kto ma konkretne programy bo te uniwersalne piszą swoje historie w aucie, tak samo już się o tym przekonałem :wink:
Awatar użytkownika
Kostek
Małopiszący
Kontakt:

własnie wiem ale przejechałem sie bo mam blisko i niby jest ok tylko sa te dwa błedy w przyszłym tygodniu własnie pojade do takich magikow ktorzy maja konkretny sprzet i sie dowiem co i jak ale dzieki za podpowiedzi pozdro......
===BMW===
karpiu12345
Zaawansowany forumowicz

Post autor: karpiu12345 »

siema kostek :) ja mam inpe i disa :) poznels kiedys moje e34 :P mozesz podjechac na C1 :) pozdro
BMW to nie tylko zwykła marka, to cecha charakteru,to klasa, to elegancja ...
Awatar użytkownika
Kostek
Małopiszący
Kontakt:

jasne powiedz tylko kiedy dzieki za oddzew..... nie mam tel do ciebie jak mozesz to zadzwon 787487060 ..............
===BMW===
ODPOWIEDZ