[E39] świeci kontrolka kontroli trakcji
[E39] świeci kontrolka kontroli trakcji
Witam miałem ostatnio awarię komputera w swojej e39. po zrobieniu kompa wszystko chodzi pięknie ale świeci kontrolka kontroli trakcji mial ktoś może z tym problem na diagnostyce kompa nic nie wychodzi nie ma błędów i nie wiadomo co to jest. pomocy
-
- Małopiszący
- Majk
- Zaawansowany forumowicz
piotrek E39, a jak włączasz i wyłączasz kontrole to dzieje się coś tzn. jak próbujesz ruszyć z buta to czy cugle działają?
Misiek_SZO, z tego co wiem to kontrola trakcji sygnalizuje swoje działanie kontrolką gdy jest zmuszona do interwencji. Czyli gdy jest np. ślisko i koła tracą przyczepność ona zaczyna to korygować jednocześnie sygnalizując kontrolką na desce.
Misiek_SZO, z tego co wiem to kontrola trakcji sygnalizuje swoje działanie kontrolką gdy jest zmuszona do interwencji. Czyli gdy jest np. ślisko i koła tracą przyczepność ona zaczyna to korygować jednocześnie sygnalizując kontrolką na desce.
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne "
-
- Małopiszący
- Majk
- Zaawansowany forumowicz
W ostatnim poście jest prawdopodobnie odpowiedź na wasze pytanie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1351758.html
Gdzie nie poczytam zawsze pada ta sama - czujnik ABS
Gdzie nie poczytam zawsze pada ta sama - czujnik ABS
"Pod maską nic nie musi do siebie pasować kolorystycznie nie jeżdżę z nią otwartą. Było by to co najmniej nie praktyczne "
Jakbyście obaj koledzy z górnych postów użyli wyszukiwarki to byście znaleźli odpowiedź w moim poście. Ja tak miałem, włączyła mi się kontrolka trakcji oraz kontrolka wykrzyknika ale koloru żółtego - w samochodzie z DSC jest to info że został wyłączone wszystkie systemy kontroli trakcji, nie jestem pewien jak to jest w aucie z ASC. Jeżeli po ruszeniu zapala się trakcja i nie gaśnie to zatrzymania samochodu to najprawdopodobniej rozkalibrował się czujnik kąta skrętu kierownicy, a jeśli kontrolka lub kontrolki świecą non stop to znaczy że czujnik kąta skrętu się zepsuł.
-
- Małopiszący
-
- Małopiszący
-
- Małopiszący
no i znalazlem sobie serwisik z kompem do bmw, zreszta specjalizuja sie w naprawie bawarek=troszke daleko bo w katowicach na przeciwko IKEA ale dobrzy sa i szybko diagnozuja i naprawiaja.
u mnie padl czujnik abs w przednim kole-czujnik org 440pln zamiennik 210pln robocizna 20pln za wymiane 60 pln za podlaczenie kompa i skasowanie błedu.
u mnie padl czujnik abs w przednim kole-czujnik org 440pln zamiennik 210pln robocizna 20pln za wymiane 60 pln za podlaczenie kompa i skasowanie błedu.
-
- Małopiszący
Misiek_SZO pisze:no i znalazlem sobie serwisik z kompem do bmw, zreszta specjalizuja sie w naprawie bawarek=troszke daleko bo w katowicach na przeciwko IKEA ale dobrzy sa i szybko diagnozuja i naprawiaja.
O tej opcji nie pomyślałem, a przecież bez czujnika abs DSC czy w starszych modelach ASC automatycznie się wyłącza, bo mogłaby więcej szkody sprowadzić niż pożytku.