[E36] parujące lampy E36

Opisy napraw różnych usterek.
Awatar użytkownika
woju
Zaawansowany forumowicz

[E36] parujące lampy E36

Post autor: woju »

mam problem z parowaniem klosza lamp przednich i tylnych, tylko nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac, jak rozkleic lampe (czym podgrzac?) i czym powtornie skleic?
Obrazek
Awatar użytkownika
El Diablo
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: El Diablo »

ja z tego co pamiętam to przednie lampy nie są klejone tylko na zatrzaski....
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Jacko »

w ciepły dzień albo w ciepłym garażu otworzyć zatrzaski i zostawić na jakiś czas żeby wilgoć odparowała, mi parują od czasu jak zmieniłem żarówki jak było fest zimno ;P i chyba jak padał deszcz
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Przygoda »

zgadza sie oryginalne lampy przednie w E36 sa na zatrzaski
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
Awatar użytkownika
woju
Zaawansowany forumowicz

to dobrze bo to ułatwi sprawe :grin: jak znajde chwile w weekend to sobie pomajstruje przy tym
Obrazek
Awatar użytkownika
tomash
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: tomash »

woju, jak juz rozbierasz lampy to polecam uszczelki wymienic!! u mnie po wyczyszczeniu i wymianie juz nie parują.
Awatar użytkownika
woju
Zaawansowany forumowicz

no oczywicie ze wymienie uszczelki bo co by dalo wyczyszczenie i wysuszenie skoro stare uszczelki i zaraz na nowo by sie pojawil problem
Obrazek
Armageddon

Post autor: Armageddon »

mam ten sam problem w lampach depo... Rozebralem je aby wlozyc ringi... I najprawdopodobniej dlatego paruja, ale tam nie ma uszczelki, to wyglada na cos w rodzaju silikonu nalane przed zlozeniem lampy, bo jak rozkladalem lampe to bylo to przyklejone do plastiku od przedniej czesci, no i widac ze w niektorych miejscach gdzie bylo za duzo tego to wyplynelo... Co mi poradzicie?
Awatar użytkownika
woju
Zaawansowany forumowicz

chetnie bym Ci cos poradził Armageddon ale sam narazie musze rozwiazac ten problem u siebie, mowisz ze tam nie ma uszczelki? hmm w ten weekend zabiore sie za to i zobacze co z tego bedzie
Obrazek
Armageddon

Post autor: Armageddon »

ja mowie o lampach DEPO, w ori to ja nie pamietam co tam bylo, ale koledzy mowia, ze uszczelka jest wiec tak musi byc :wink: Tyle ze DEPO moze miec zastosowane cos innego na zasadzie uszczelki :wink:
Awatar użytkownika
PrzemaS
Zaawansowany forumowicz

Post autor: PrzemaS »

Armageddon pisze:mam ten sam problem w lampach depo... Rozebralem je aby wlozyc ringi... I najprawdopodobniej dlatego paruja, ale tam nie ma uszczelki, to wyglada na cos w rodzaju silikonu nalane przed zlozeniem lampy, bo jak rozkladalem lampe to bylo to przyklejone do plastiku od przedniej czesci, no i widac ze w niektorych miejscach gdzie bylo za duzo tego to wyplynelo... Co mi poradzicie?
Ja mam ten sam problem, tylko że mam nowe lampy. Dziś dopiero założyłem, nic nie rozbierałem ich. Wszystko jak fabrycznie złożone i w ciągu 5 minut jak parowóz zaszły :cry: :cry:
Awatar użytkownika
woju
Zaawansowany forumowicz

PrzemaS widziałem Twoje zdjecia jak założyłeś te nowe lampy depo... i tak jak juz Ci koledzy pisali, zwrot kasy albo wymiana na nowe bo to jest lekka przesada zeby w nowych lampach tak sie dzialo
Obrazek
k64
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: k64 »

ja probolwćm na 100 sposobow, i na koncu w tylnich zrobilem dziurke 2mm ? i przynajmniej woda mi wylatuje, jak paruja nic nie zrobisz - sa poprostu daremne
e36 M50B25 TURBO ! pierwsze m50 z 394 kucami na pokladzie bez kucia ;) / stage 3 in progress
e46 3.0 D Touring - od pkt. A - > B :)
www.k64.pl BMW Performance
Obrazek
Pablo

Post autor: Pablo »

woju pisze:zwrot kasy albo wymiana na nowe bo to jest lekka przesada zeby w nowych lampach tak sie dzialo
Idzi kupił nowe depo i też parowały zawiózł oddał i dostał nowe :D
Awatar użytkownika
PrzemaS
Zaawansowany forumowicz

Post autor: PrzemaS »

Pablo pisze:Idzi kupił nowe depo i też parowały zawiózł oddał i dostał nowe :D
hehe tak samo było w moim przypadku :D
Okazało się, że powodem parowania był brak "odparownika" w lampach. Także dostałem nowe lampy a ten śmieszny odparownik wygląda tak:
Obrazek
Ale jak mam być szczery to i ten 2 komplet minimalnie paruje, ale praktycznie jest to niezauważalne. Po chwili gdy zapale światła lekko naparowują, ale praktycznie tego nie widać bo to plamka ok 1 cm w rogu, która po kilku minutach sama znika po wyłączeniu świateł. Myślę, żeby zrobić jeszcze w tych dekielkach z tyłu małe otworki ok 3-5 mm żeby ciepło z lampy miało którędy uciekać. No cóż mam po prostu pecha :cry:
ODPOWIEDZ