Rozerwana obudowa termostatu...

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
falko29
Małopiszący

Rozerwana obudowa termostatu...

Post autor: falko29 »

Witam dzisiaj auto sprawiło mi nielada 2 problemy, pierwsza rzecz, rozerwało mi oponę na całym obwodzie, omal nie wylądowałem w lesie.....
Ale pomijam to, druga sprawa, to problem taki, ze w trakcie jazdy zaczął wydobywać sie dym z pod masi, a temperatura silnika wskoczyła na maks...
Zatrzymałem się w kłębach pary i co ? rozerwana obudowa termostatu ! 2 duże dziury w obudowie , oraz uciekł cały płyn.. Załatwiłem od ręki nową obudowę, założyłem, układ zalany i jest problem, silnik non stop się przegrzewa, temp na maks, a z pod korka ucieka płyn i para, odkręcanie odpowietrzników nic nie daje, wygląda na to, jakby pompa wody nie tłoczyła....
Ewentualnie termostat nie otwiera duzego obiegu, nie chłodzi silnika, a woda się gotuje w chłodnicy..
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

zobacz czy masz obieg wody, czy strumien wraca do zbiorniczka, jeśli nie podejrzewam pompe wody.
falko29
Małopiszący

Post autor: falko29 »

Znalazłem kilka obszerych "doktoratów" na temat odpowietrzania układu , więc zajmę się tym i potem powiem czy coś to dało ;)

Dodano 23.33
kurde niebardzo miałem co odpowietrzać, bo spieprzył mi cały płyn gdzieś chyba wyskoczyła dziura w chłodnicy, a to ciekawe, bo parę godzin temu było okej, ciśnienie rozwaliło mi obudowę termostatu, ale potem nie było żadnych wycieków ani żadnych problemów... zostawiłem auto na odkreconych odpowietrznikach itp, przejechałem się kawałek i zauważyłem, że z chłodnicy kapie a wcześniej nie było żadnych plam pod autem ani z chłodnicy nie leciało....
czarna magia..

ps, do wymiany chłodnicy muszę demontować cały pas przedni ? czy da sie to zrobić bezinwazyjnie ?
ODPOWIEDZ