Stuki dochodzące z silnika E46 320D

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
speed.1994
Małopiszący

Stuki dochodzące z silnika E46 320D

Post autor: speed.1994 »

Witam, mam problem z moją bawarką.. Wczoraj stała się dziwna sprawa.. Jechałem i nagle zaczęło coś stukać w silniku (metaliczny dźwięk) dodam, że z wzrostem obrotów stuki się nasilają im wyższe obroty tym szybciej stuka.. Dołączam filmik pokazujący usterkę w moim aucie.. Proszę o pomoc i ewentualnie plus minus napisanie na jakie koszty mam się przygotować..
FILMIK
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Trzepie budą? Dwumas, albo panewka, przy gaszeniu auta np przez chwilke nie stuka? Bo turbo też może walić, ale w zasadzie Ty masz bardzo mocne te stuki.
Chyba, że masz wydech dziurawy :D albo rura od turbo odpadła
Awatar użytkownika
LuQ
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: LuQ »

mi podobnie stukało jak koło pasowe się posypało (tłumik drań czy jakoś tak). Skręć kierownicą na zapalonym silniku i słuchaj czy stuki się nasilają.
Obrazek
Awatar użytkownika
przymo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: przymo »

Na twoim miejscu spuściłbym olej, i ściągnął miske olejową, aby sprawdzić czy to czasem nie ma panewka, bądź luzujący sie korbowód, Tomek miał to samo, identyczne objawy i długo nie pojeździł, okazało sie ze wytopiła sie panewka, urwało srube z korbowodu i sam korbowód wywalił dziurę w bloku. Jesli to panewka(a po tym co slychac na filmika to tak) to dół silnika do remontu, wał do szlifu itd, chociaz nie wiem czy nie warto włożyc innego silnika
pozdro
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Powiem wam po obejrzeniu tego filmiku w pierwszej kolejności należy wykluczyć mniej inwazyjne usterki zanim rozbierzecie silnik.W pierwszej kolejności KOŁO PASOWE WAŁU a dopiero później dwu mas panewki itp... :wink: Jeżeli to nie koło pasowe stuki wskazują na skrzynie (dwu mas ) lub panewki :???:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
speed.1994
Małopiszący

Zaholowałem dzisiaj auto do mechanika. Odpalił je mechanik auto nabrało wibracji, nie palił na wszystkie cylindry, chwile pochodził z 5 sekund i gasł samoczynnie.. W 70% silnik do wymiany, bo nie opłaca się wymieniać calego dołu silnika.. Prawdopodobnie panewka sie uszkodziła i wtryski lały a teraz to już cała lawina usterek za tym.. Miesiąc temu wymieniłem turbine.......... :cry:
Gremlin
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Gremlin »

Powiem Tak miesiąc temu robiłem e39 520d 2001r. i powiem ci stała się taka sytuacja jak u ciebie nawet stuki takie same jak na filmiku . Stwierdzam z bólem Serca ale tam wymieniłem silnik .Powód Panewka na Wale . Jestem jeszcze jednej sprawy ciekawy w jakich okolicznościach się to stało ???
Teraz e36 Touring indyvidual :D
speed.1994
Małopiszący

Wracałem do domu, ruszając na skrzyżowaniu zaczęło coś stukać, szczęście chciało że miałem do domu 400metrów i dotoczyłem się autem..
Gremlin
Zaawansowany forumowicz

Tak jak napisałeś wyżej czyli tak jak powiedziałem . Tylko nie słuchaj ludzi o szlifie wału Itd.
Tylko jak się już decydujesz to naprawiać a nie sprzedać to szukaj silnika .
speed.1994
Małopiszący

Jeżeli zdecyduje się na naprawe tego silnika to auto na pewno pójdzie na sprzedaż bo z uszkodzonym silnikiem nie opłaca sie go sprzedawać raczej?
DING DONG
Zaawansowany forumowicz

Post autor: DING DONG »

podzielam zdanie kolegi wyżej szlif to śliska sprawa lepiej dorwać zdrowy silnik ale zanim co to jak mechanior zdejmie miske to niech zobaczy czy smog niema zatkany z tego co piszesz mialeś remont turbo czyli stare sie rozpadlo pytanie czy opiłki niezatkaly smogu co by mogło spowidować zmniejszenie ciśnienia oleju z tego co wiem firmy regenerujące turbo zajecają po jego wymianie sprawdzenie smogu a i co jeszcze to miales kiedyś wymieniany separator oleju???? w momencie jego zatkania w silniku wytwarza sie spore ciśnienie i olej leci wszędzie niekoniecznie tam gdzie ma miałem taki przypadek u klienta w landroverze 2.0d silnik BMW olej w trymigu uciekl z motoru pisze o tym aby po twoim remoncie bądź wymianie sprawdził sobie te rzeczy aby uniknąć kolejnej porarzki :D jak sie myle to niech mnie szpece poprawią E39 3.0d :D
...<<<BMW>>>...
Gremlin
Zaawansowany forumowicz

Wagon1988, popieram kolegę. możesz też sprzedać z uszkodzonym silnikiem .bo czasami gra jest nie warta świeczki .Musisz sobie wszystko policzyć i oszacować czy warto wymieniać silnik
DING DONG
Zaawansowany forumowicz

Post autor: DING DONG »

choćby i naprawa z wymianom silnika kosztowalka ze 4 tysie to i tak warto bo bawarka jest drorzsza
to nie golf III co kosztuje 3 tys
...<<<BMW>>>...
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

Weź przykład z Tomka i odrazu wrzuć 3.0d M57 :) :bmw:
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
speed.1994
Małopiszący

Tak tylko jakie poniose koszty za zdrowy silnik 3,0 i co jeszcze trzeba do niego dokupic? Szczerze mówiąc nie opłaca mi się sprzedawać bawarki jako uszkodzona...
ODPOWIEDZ