[E36] Samoczynnie wlancza sie wentylator klimy

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
whucrew
Maniak forumowy

[E36] Samoczynnie wlancza sie wentylator klimy

Post autor: whucrew »

Witam. Dziwna sprawa. Zauważyłem teraz na dniach że jak się robi zimno to samoczynnie przy właczonym ogrzewaniu uruchamia mi sie co 30-40 s na ok 5-10 s wentylator klimy :neutral: Auto stoi odpalone, ogrzewanie grzeje a tu pyk i.. obroty sie podnosza, wlancza sie wentylator klimatyzacji i chyba spręzarka tez.. :zdziwko: O co chodzi? Dodam że od kiedy kupilem to e36 bylo tak.. Normalnie zeby sprawdzic czy dziala klima na postoju sie ja wlancza. Obroty powinny isc do góry i powinno być chlodzenie. U mnie nigdy obroty nie rosły jakby sprezarka nie działała a klima działa :roll: wystarczajaco dobrze aby schłodzić czarne auto w srodku lata :zdziwko: O co kaman ??? No chyba że czegoś nie wiem/nie rozumię ?
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

odepnij nawet na kilka dni ten wentylator ;) teraz go nie potrzebujesz...
Moduł może mieć za wilgotno i powoduje "styk"
Sprawdź po kilku dniach jak się zachowuje.

U mnie kiedyś w e36 włączył się wentylator
z maksymalnymi obrotami...
Odpiąłem i w tym czasie zacząłem szukać
innego wentylatora...
Po kilku dniach spiąłem wtyczkę i okazało
się, że śmiga jak należy :|
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
whucrew
Maniak forumowy

Marcin a to że obroty się podnoszą? To świadczy chyba że sprężarka też się wlancza?
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

Post autor: Marcin »

Obroty mogą podskoczyć ;)
bo to dodatkowe obciążenie dla silnika,
ale sprężarkę musisz słyszeć - stań
nad silnikiem to zobaczysz.

Jeśli coś ze sterowaniem klimy to
z odpiętym wiatrakiem w zasadzie sprężarka też
się powinna w tym przypadku włączyć.
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Daj znać czy na pewno włącza się sprężarka.
Jeśli nie, to powiedz mi czy masz dwa wentylatory?
whucrew
Maniak forumowy

Ok. Jutro wszystko sprawdze i opisze
firu1
Zaawansowany forumowicz

Post autor: firu1 »

czy e36 ma tzw. jeza ?? tak jak w e46 ,to sprawia ze wariuje klima ....
"wszystkie pieniadze wydaje na BMW...
reszta to zmarnowane pieniadze..."
mrcin86

Post autor: mrcin86 »

czy e36 ma tzw. jeza ?? tak jak w e46 ,to sprawia ze wariuje klima ....
Posiada, ale tylko e36 wyposażone w klimatronik. Jeśli jeż jest zepsuty to występują takie objawy

- brak nawiewu dmuchawa niereaguje chociaz na panelu sterowania ustawiona jest moc na maxa,
- dmuchawa samoczynnie się włącza i wyłącza,
- słaby nawiew,
- falujące obroty dmuchawy słabiej mocniej,
- dmuchawa działa tylko na połowie mocy,
- dmuchawa ma tylko wysokie obroty,
whucrew
Maniak forumowy

Wiec mam jeden wiatrak klimy. Zdaje sie że sprezarkav tez sie wlancza. Ale co ciekawe to wszystko sie dzieje gdy mam wlaczony obieg zamkniety przy ogrzewaniu? Mysle wylaczyc klimatyzacje za pomoca bezpiecznikow ale one sa 3. Ktory wyjac ? Lub co z tym w ogóle zrobic? A i najważniejsze mam reczna klime.. Wiec podpiecie pod komp nic nie da :mad:
pazura
Maniak forumowy

Ps. reczna klime też da rade diagnozowac :) sprawdzę jeszcze czy czasami w e36 nie jest tak, ze przy zamkniętym obiegu nie włącza się klima :)
W ramach ciekawostki w e46 w upalny dzien jak włączamy klime ustawimy 16 stopni, automatycznie zamyka obieg w samochodzie :) (climatronic) aleee nie sygnalizuje tego dioda na panelu :)
odezwę się jutro
whucrew
Maniak forumowy

pazura pisze:Ps. reczna klime też da rade diagnozowac :) sprawdzę jeszcze czy czasami w e36 nie jest tak, ze przy zamkniętym obiegu nie włącza się klima :)
W ramach ciekawostki w e46 w upalny dzien jak włączamy klime ustawimy 16 stopni, automatycznie zamyka obieg w samochodzie :) (climatronic) aleee nie sygnalizuje tego dioda na panelu :)
odezwę się jutro
No hej! Jutro już było :wink: Poważnie nikt tak nie ma? Bo nie wiem co z tym robić??
pazura
Maniak forumowy

kuuurdee, nie spotkałem się wtedy z kumplem, który ma e36 :D zapytam dzisiaj Krzysia i sprawdzi to.
whucrew
Maniak forumowy

No byłbym ci wdzięczny :bmw:
ODPOWIEDZ