[E30] m40 nie pali na wszystkie gary

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Admin
Site Admin

[E30] m40 nie pali na wszystkie gary

Post autor: Admin »

Witam, ostatnio odpalilem moje e30 po mieisęcznej przerwie, z racji pogody teraz stoi w garażu i...

odpalił jak to zawsze bywa od razu ale szarpało nim jak by nie palił na wszystkie gary a ma ich az 4. Po kilku sekundach sytuacja się normuje i trzyma równe obroty tak jak zwykle.
Problem pojawia sie znowu po dodaniu gazu, ja mu depne a on albo traci moc i nie umie sie wkrecic na obroty albo wkreca sie powoli cały czas szarpiąc jak by palił na powołę a juz na pewno 3 cylindry. Jak już się wkręci na ok 2tyś obrotów to sytuacja się poprawia i chodzi już normalnie jak spadnie poniżej to problem powraca.
Dodam że jak już trochę pochodzi i się rozgrzeje to jest lepiej, szarpanie zmniejsza się i lepiej się wkręca.

co zrobiłem po wykryciu usterki: odpiolem sondę lambda, podmienilem przepływomierz, cewke zaplonową, sprawdziłem aku i ładowanie (13,7), wyczyscilem swiece. Nic nie pomogło
Wydaje mi sie ze to jest uszczelka pod głowicą ale pewności nie mam, zrobiłem jakieś 10-13 km i nie zauważyłem ubytku w plynie chłodniczym, jak myślicie co to może być? i ewentualnie jak to sprawdzić
Awatar użytkownika
Turbo
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Turbo »

kopułka , kable moga łapac wilgoc i jak sie zagrzeje to jest lepiej ale i tak maja przebicie. to tak na poczatek jeszcze
Obrazek
Niebezpiecznie to jest wsadzać kutasa do turbiny na odpalonym silniku.
mrcin86

Post autor: mrcin86 »

Jak wyżej kolega napisał kopułka i palec, tez sprawdź kable WN bo czasem jak jest wilgoć na kablach i maja przebicie to tez tak się dzieje
titek1981
Małopiszący

Post autor: titek1981 »

jak bedziesz potrzebowac kopulke to mam taka nowa i oddam za niewielka oplata. Mam tez inne czesci do tego silnika
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

Mialem podobnie. Nowe kable i swiece zalatwily sprawe. Czesci do tego silnika sa w smiesznych cenach, wiec kupuj wszystko nowe, bo podmieniac na uzywki nie ma sensu. jak samochod duzo stal, to najpierw pojezdzij, zeby sie obudzil. Moze mu sie poprawi.

Pierwsze co bym zrobic to na kompa skoczyl.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
Zychu.
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Zychu. »

Możesz odpalić auto, i psikać rozpylaczem na kable, jak będą lewe, to mogą iskrzyć , :mrgreen: a reszta jak wyżej pisze, też obstawiam kable i świecie :razz:
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

Panowie naprawione :) kable, swiece itp wszystko w porządku, problemem okazały się zaśniedziałe styki palca rozdzielacza i kopułki, rozebrałem wyczyściłem drobnym papierem ściernym aż zielone znikneło i pojawił się ładny złotawy kolor założyłem i pali jak na wściekłe m40 przystało
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Kolebka pisze:Panowie naprawione :) kable, swiece itp wszystko w porządku, problemem okazały się zaśniedziałe styki palca rozdzielacza i kopułki, rozebrałem wyczyściłem drobnym papierem ściernym aż zielone znikneło i pojawił się ładny złotawy kolor założyłem i pali jak na wściekłe m40 przystało

No i proszę jak niewiele a jak potrafi ucieszyć troszkę cierpliwości i dbałość o szczegóły jak zwykle popłaca no i w kieszeni na świąteczne prezenty zostało :wink:
REASUMUJĄC +10 kucy dla wściekłej bestii :razz: :bmw:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
ODPOWIEDZ