3.0d m57 błąd 4496

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
adibas
Zaawansowany forumowicz

3.0d m57 błąd 4496

Post autor: adibas »

Witam,wczoraj przy czterech osobach na pokładzie i deptaniu wyskoczył mi bład 4496 oto link:
http://www.hot.jpg.pl/zdjecie/180660/30d_log_bmw.html dodam ze w zbiorniku bylo jakies 12l paliwa Jaka moze byc przyczyna? wydaje mi sie ze cisnienie jest ok
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

pociagła powietrrza z baku chwilowo przy przechyłach ,skad wiedziałes ze masz 12l paliwa ? zapaliła ci sie kontrolka DDE ?
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
adibas
Zaawansowany forumowicz

sugerowałem sie wskaźnikiem paliwa wiec nie było to idealnie 12l. Tak zapaliła sie i w linku pokazałem zrzut błędu. Chyba ze pompka w baku powoli nie wyrabia ?
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

bardziej pompa progowa musialbys ja wypiac i podpiac pod manomentr jakie cisnienie daje... 4.0bar to jest min, ok. 6.0bar ma pompa nowa... Sugerujac sie wskaznikiem paliwa mozesz sobie zgadywac... Po załączeniu kontrolki DDE zgasł Ci silnik ? Nie wpadles na jakis wyboj albo do dziury kiedy sie zaswiecila kontrolka ?
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
adibas
Zaawansowany forumowicz

Możliwe ze bylo lekko z górki. Pompa podrogowa jest nowa (pierburg) po załaczeniu sie DDE wpadl w tryb awaryjny i po zgaszeniu i odpaleniu bylo ok.
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

Mialem podobny problem auto gaslo w roznych miejscach ale zawsze na wolnych obrotach .Blad nie pamietam ale cos zwiazane z cisnieniem na szynie CR .Powodem usterki byla wtyczka czujnika cisnienia szyny CR wystarczylo poprawic piny i chodzi juz pol roku bez zajakniecia :bmw:
adibas
Zaawansowany forumowicz

Witam wiem ze to stary post ale chciałęm tylko dopisać dla potomnych ze problem nie został rozwiązany drogą naprawy. Zacząłem od tego momentu dolewać olej 2t do ropy przy tankowaniu i błąd pojawiał sie coraz żadziej aż ustąpił,trwalo to moze ze 2 miesiące. Ps. błąd pojawiał sie po depnięciu,najczesciej na niskich obrotach. Tak wiec jesli ktos ma problemy z układem paliwowym to polecam,na pewno nie zaszkodzi.
ODPOWIEDZ