Witam. Mam problem z bmw e46 316ti n46. Dzisiaj podczas jazdy samochod zaczol strasznie mulic;/. Wrocilem do domu zaczolem od cewek i 4 cewka byla zalana olejem. Wyczyscilem ja i cale gniazdo podmienilem 4 cewke ta co byla zalana z 1 i dalej to samo. Samochod tak muli ze nie da sie nawet wyprzedzic innego samochodu. Co to moze byc?
Nie wymienialem w nim odmy czy przez nia mogly by byc takie objawy? Przed chwila sprawdzalem to na odpalonym silniku jak odkrecilem korek wlewu oleju to wydmuchuje powietrze
Bmw e46 316ti Muli!
Bmw e46 316ti Muli!
Ostatnio zmieniony 2015-05-04, 21:38 przez damians, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyczyscilem dzisiaj przeplywomierz i zero poprawy. Odpalilem samochod i odlaczylem kostke od czujnika masy powietrza w pracy silnika zero zmian. Pojechalem na kompa wyskoczyl blad masy powietrza. Przeplywomierz wskazuje za wolnych obrotach 3mg powietrza zas po dodaniu gazu maksymalnie 82mg. Zamowilem dzisiaj z boscha przeplywke zobaczymy jutro czy bedzie poprawa. Bo narazie samochod dalej nie chce przyspieszac jest bardzo zamulony.
nie wiem czy w tym silniku tez tak jest ale w m54 po wymianie przepływomierza fachowo powinno się skasować adaptacje aby silnik na nowo ustawił parametry.
Większe spalanie i muł może powodować lewe powietrze bo sonda odczytując wiekszą ilość powietrza daje sygnał do kompa aby podlać paliwem. W efekcie przy dużej nieszczelności wtryski leją już na maxa a powietrza jest i tak nadal za dużo przez nieszczelność. Auto nie jedzie a żre jak słoń.
INPA w odczytach długoterminowych powinna wskazać wysoki odczyt na plusie na wykrycie nieszczelności.
Oczywiście to jest tylko najbardziej prawdopodobne założenie takich objawów
Większe spalanie i muł może powodować lewe powietrze bo sonda odczytując wiekszą ilość powietrza daje sygnał do kompa aby podlać paliwem. W efekcie przy dużej nieszczelności wtryski leją już na maxa a powietrza jest i tak nadal za dużo przez nieszczelność. Auto nie jedzie a żre jak słoń.
INPA w odczytach długoterminowych powinna wskazać wysoki odczyt na plusie na wykrycie nieszczelności.
Oczywiście to jest tylko najbardziej prawdopodobne założenie takich objawów
no wlasnie tez myslalem nad adaptacja. Tylko ze nie moge znalezc nikogo kto by mi to zrobil za bardzo;/. Moze znasz kogos? Mieszkamy nie daleko siebie to moglibysmy sie jakos ugadac:). Bo dzisiaj ogolnie bylem u goscia na kompie i powiedzial mi ze cos z valvetronikiem jest nie tak i ze najprawdopodobniej bede mial do wymiany czujnik mimośrodowy ale nie chce podejmowac pochopnych decyzji poniewaz to jest koszt 1000-1200zl za sam czujnik;/. Juz nie wiem co mam robic samochod od zera do okolo 3.5tys obrotow muli jak wejde na wieksze obroty to jakos przyspiesza.
Na 99% uszkodzony jest czujnik mimośrodowy nowy w aso 1500zł + uszczelka zaworow okolo 250-390zl + uszczelka czujnika okolo 35zł + robocizna. Brak mi slow co do cen tych rzeczy poniewaz wczesniej mialem audi a3 i tam koszta naprawy byly calkiem inne no i w sumie moja najdrozsza naprawa w niej to byla sonda lambda za 260zł. A w bmw ceny czesci sa o wiele za duze "-"
Na 99% uszkodzony jest czujnik mimośrodowy nowy w aso 1500zł + uszczelka zaworow okolo 250-390zl + uszczelka czujnika okolo 35zł + robocizna. Brak mi slow co do cen tych rzeczy poniewaz wczesniej mialem audi a3 i tam koszta naprawy byly calkiem inne no i w sumie moja najdrozsza naprawa w niej to byla sonda lambda za 260zł. A w bmw ceny czesci sa o wiele za duze "-"
Aha:). No wlasnie moze dzisiaj odstawie samochod do mechanika ma to rozebrac i sprawdzic czujnik i silniczek valvetronika. I dopiero wtedy bede wiedzial co jest na 100% padniete bo narazie z tego co mi mowil to na 99% czujnik mimośrodowy jest walniety. No w sumie to moglibysmy sie gdzies umowic i bym podjechal jak bys mial czas tylko ile bys chcial za podlaczenie ?
Autko naprawione. Czujnik mimośrodowy wymieniiony na nowy ASO+ uszczelki elring. Wszystko chodzi super nie ma juz zadnych bledow ale niestety naprawa kosztowna;/
Autko naprawione. Czujnik mimośrodowy wymieniiony na nowy ASO+ uszczelki elring. Wszystko chodzi super nie ma juz zadnych bledow ale niestety naprawa kosztowna;/