Witam, na wstępie powiem tylko, że konto posiadam tu już dość długo, ale czytam tylko forum i zwykle doczytałem co szukałem. Postanowiłem też napisać, gdyż podobne problemy mają też inni użytkownicy, ale nie są one do końca takie jak moje (w zasadzie ja nie mam problemów tylko pytanie )
W styczniu zapaliła mi się kontrolka "check engine" niedługo po zatankowaniu paliwa (lpg), co czasem (choć rzadko) mi się zdarzało. Nie przejęty sytuacją, jeździłem dalej. Po dość krótkim czasie kontrolka zgasła, co jeszcze mi się nie zdarzyło (dotychczas myślałem że check engine jak się zapali to sam nie gaśnie, trzeba go na diagnostyce wyłączyć). Od tamtej pory nie zapalił się już wcale (przejechałem kilka tysięcy km). Ale niedługo po tym sprawdziłem jakie są błędy i są następujące:
99 Activation, ox.-sensor heater after cat. conv. (EUIII code: P0141)
AB Check, fuel supply system (EUIII code: P0170)
Po ich wykasowaniu, pierwszy pojawia się zawsze, a drugi po jakimś czasie jazdy. Nie świeci check engine, nie mam problemów z falowaniem silnika, spala mi mało paliwa, nie szarpie, ani nic z podobnych rzeczy opisywanych w tematach innych użytkowników. Słyszałem, że może być to normalne przy LPG, jednak wolę się upewnić (kiedyś uszkodzona sonda lambda wypaliła mi wejście do komputera). Czy jest to faktycznie normalne (skoro nie mam żadnych objawów)? Czy może powinienem zmienić sondę?
Pozdrawiam
Kamil