Witam. Wiem ze jest juz kilka tematów o moim problemie, ale jednak mój się troszkę różni.
Mam e46 328i z klimatyzacja, gdzie oryginalnie była wiskoza, ale poprzedni właściciel ja wywalił, gdyż miał częste problemy z nią i zamontował z tylu chłodnicy( od strony silnika) wentylator elektryczny, który włącza się automatycznie. Wentylator, który jest przed chłodnica jest od Klimy, ale jest calkowicie odpiety nie wiadomo dlaczego.
Autko normalnie się nagrzewa i idealnie trzyma temperaturę w pionie nawet w takie upały.
Moje pytanie:
Czy jest możliwość usunięcia wentylatora od strony silnika i podłączenia zamiast niego tego z przodu od Klimy? Chciałbym tak zrobić, gdyż jest wtedy lepsze dojście zimnego powietrza i mam wtedy 1 wiatrak zamiast 2 nie potrzebnie.
Mój mechanik twierdzi ze tak nie może być, gdyż zaraz z przodu jest chłodnica Klimy a później silnika i mógłbym przegrzać silnik. Czy jest to prawda czy jest 1 większą chłodnica do wersji z Klima?
Absolutnie nie chce montować wiskozy, gdyż wiele złego słyszałem na ten temat. Interesuje mnie tylko temat"zamiany" wentylatorów.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc
P.s klimatyzacja normalnie działa, chłodzi pomimo, ze wiatrak z przodu jest odłączony i nie działa po włączeniu Klimy.