[E36] BMW 318 Ti Compact - problem z ogrzewaniem :(((( HELP
[E36] BMW 318 Ti Compact - problem z ogrzewaniem :(((( HELP
Witam, szukałem podobnego tematu ale niestety nic nie wyszukałem .... a idzie zima i mrozy więc temat dość aktualny. Mam Compacta e36 z 1997 r. z silnikiem 1895 cm3 140 KM, Silnik w naprawdę dobrej kondycji, ale od zakupu miałem problem z ogrzewaniem, tzn, wcześniej nie grzało wogóle, to wymieniłem: Termostat, pompę wody, czujnik temperatury, wymieniłem płyn, odpowietrzyłem układ, poprawa jest ale ... ogrzewanie działa jak jade i obroty są pow 2500 rpm, wtedy jakieś tam letne powietrze leci, jak włączę zamknięty obieg powietrza to znowu dość fajnie grzeje, nie wiem co to może już być ... silnik też sie nagrzewa dość dobrze i trzyma idealnie wskazówkę temperatury w pionie. Ale to ogrzewanie to czysta masakra .. PLISS pomocy! Bo zamarznę w zimę
a oglądałeś jak wygląda nagrzewnica?? może jest zapchana i nie przelatuje przez nia tyle ciepłej wody co ma... ?? spróbuj ją przepłukać bierzącą wodą i zobacz co z niej wyleci najlepiej jak odkrecisz pod maska dwa węże z nagrzewnicy do jednego zapniesz wąż ogrodowy i przepłuczesz woda (tylko obserwuj jaka woda poleci), jak juz bedzie lecieć czysta woda to załóż węże spowrotem i zalej płynem (lub wodą do sprawdzenia ogrzewania)... mam nadzieje ze cos z tej wypowiedzi rozumisz a jak nie to pytaj
myślałem że wymiana tego wszystkiego pomoże, a tu nic kapa nadal zimno zastanawia mnie tylko dlaczego na zamkniętym obiegu jako tako grzeje ?? !
[ Dodano: 27 Październik 2008, 23:18 ]
ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ???? Help ...
[ Dodano: 29 Październik 2008, 08:17 ]
żadnych pomysłów ????????????????????????????????????
[ Dodano: 2 Grudzień 2008, 19:56 ]
odświeżam wątek... po rozebraniu auta z kolegą znalazłem przyczynę słabego ogrzewania ... i sie bardzo wku.... okazało sie że linka która przełącza zimno/ciepło była bardzo poluzowana i przy włączeniu ciepłego obiegu przepustki sie nie domykały i leciało zimne powietrze, teraz juz wszystko zrobione i grzeje aż miło, Trzeba było jedynie rozebrać schowek i poprawić naciąg linki . Pozdrawiam
[ Dodano: 27 Październik 2008, 23:18 ]
ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ???? Help ...
[ Dodano: 29 Październik 2008, 08:17 ]
żadnych pomysłów ????????????????????????????????????
[ Dodano: 2 Grudzień 2008, 19:56 ]
odświeżam wątek... po rozebraniu auta z kolegą znalazłem przyczynę słabego ogrzewania ... i sie bardzo wku.... okazało sie że linka która przełącza zimno/ciepło była bardzo poluzowana i przy włączeniu ciepłego obiegu przepustki sie nie domykały i leciało zimne powietrze, teraz juz wszystko zrobione i grzeje aż miło, Trzeba było jedynie rozebrać schowek i poprawić naciąg linki . Pozdrawiam