[E36] e36 318ti wymiana silnika. czy oplaca sie na e46? POMO

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
ratajosss
Małopiszący

[E36] e36 318ti wymiana silnika. czy oplaca sie na e46? POMO

Post autor: ratajosss »

Witam, jak w temacie posiadam E36 318ti niestety mam problem z silnikiem mianowicie: wczesniejszy wlasciciel zamiast wymienic uszczelke pod glowica wolal zakleic ja silikonem, czym spowodowal zniszczenie glowicy, coprawda jezdzic sie da ale cieknie olej a wymiana glowicy o ile bedzie mozna ja naprawic to koszt ok 800 zl, a koszt calego 18ti to ok 1000 zl.
wpadłem na pomysł czy aby nie wymienic silniczka na M52 z dwoma vanosami no i teraz jest to pytanie czy sie wogole da taki zabieg przeprowadzic ( wiem ze sie da czy sie wogole oplaca, dodam ze samochodzik chce odpicowac na cacy (cult style) i moge wydac na owy silnik wiecej z 1500 zl lub ciut wiecej o ile bedzie to warte zachodu). Z gfory dzieki za pomoc i pozdrawiam
Ratajosss
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

Dysponując kwota 1500zł nawet niemasz co sie zastanawiac bo i tak cie braknie. Sam silnik z osprzetem i skrzynią to juz masz jakies 2500zł do tego musisz wymieci kompletne hamulce przód tył wał dyfer itp itd ogólnie roboty masa czesci też. A gdzie koszty roboty?? płyny oleje?? koszt takiego swapu z 1.8 na R6 to około 5000zł wiec z kwota 1500zł kup drugi taki sam silnik wsadz i tyle a swój jeszcze co dobre sprzedasz na czesci
:)
ratajosss
Małopiszący

Post autor: ratajosss »

W takim razie wielkie dzieki za info, faktycznie lepiej wymienie silnik na ten sam i dziekuje. Coprawda to juz moja trzecia BMW chociaz wczesniejsze byly w silniczkach diesla a o benzynie to zbytniego pojecia nie mam dlatego tez pisze. A mam tez tylko jedno pytanko ktore przeszlo coprawda mi przez glowe ale wole sie was zapytac, czy instalacja turbiny w tym silniku ma sens i czy bedzie to bardzo wygorowana cena ??
POzdrawiam
Ratajosss
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

ratajosss pisze:czy instalacja turbiny w tym silniku ma sens i czy bedzie to bardzo wygorowana cena ??
chcąc to zrobic dobrze to koszty są liczone w tysiacach zł a ten silnik ci nie wytrzyma zbyt długo na turbie
Awatar użytkownika
krzysiu134
Małopiszący

Post autor: krzysiu134 »

Ja robiłem sam taki swap z M40 na M52 mając garaż i trochę chęci można go samemu zrobić koszt to około 3,5tyś w linku opisałem wszystko http://www.bmw-klub.pl//viewtopic.php?f=15&t=128821
ODPOWIEDZ