Problem z BAWARKĄ

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
SŁOWIK
Małopiszący

Problem z BAWARKĄ

Post autor: SŁOWIK »

Mam BMW e46 z silnikiem benzynowym 2.5 l problem jest taki że w trakcie jazdy na 5 biegu gdy wchodzę na 4 tyś. obr. zaczyna głośniej pracować silnik. Przy redukcji na niższe biegi słychać jakby był przepalony wydech, po zatrzymaniu auto na wolnych obrotach dalej pracuje jakby na przepalonym wydechu po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu silnik pracuje normalnie i cicho. Przy jeździe po mieście gdzie jeździ się wolno auto cały czas pracuje normalnie. Kiedy auto głośniej pracuje nie traci na mocy. POMOCY!!!
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Przede wszystkim trzeba jasno zlokalizować z czego wydobywa sie ten niepokojący dźwięk czy to jest z silnika czy z wydechu jeżeli silnik po tym co opisałeś po otworzeniu maski pracuje normalnie ale dźwięk wydobywa się z pod samochodu lub jego końca to pewnie wina wydechu :smile:
Masz kpl. wydechów czy coś usuwałeś ?
Być może jest to wina łącznika elastycznego ! lub samego kolektora !
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
ManiekCSL
Zaawansowany forumowicz

Post autor: ManiekCSL »

Mi by to pasowało do zacinającej się klapki regulującą przepływ spalin, lub samego zaworka sterującego nią

Obrazek

Sprawdź czy to masz, zobacz czy działa, napisz co z tym wyszło.

Jak to nie będzie to, to szukamy dalej
SŁOWIK
Małopiszący

Post autor: SŁOWIK »

Jest rozwiązanie problemu przyczyna to padnięty czujnik wałka rozrządu wymieniłem na nowy i autko jak nowe silnik pracuje idealnie.
ODPOWIEDZ