Olej przekładniowy

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
adibas
Zaawansowany forumowicz

Olej przekładniowy

Post autor: adibas »

Witam,chcial bym sie podzielić moimi spostrzeżeniami dotyczącymi oleju w skrzyni biegów( zapewne to samo tyczy sie w dyfrze) Moze ktos wniesie cos nowego do tematu :) Zacznę od początku : Jakieś dwa lata temu po wymianie oleju ( wymiana na magneti marelli 75-90 syntetyk) w skrzyni i dyfrze biegi zaczęły nieco lżej wchodzic lecz z czasem było coraz bardziej słychac prace skrzyni az po dwóch latach postanowilem zmienic olej,pomysłem ze po wymianie na nowy skrzynia nieco ucichnie i to co zobaczyłem po spuszczeniu az mnie zatkało, ciecz (olejem tego nie mozna było nazwac) była koloru szaro czarnego i rzadka jak woda. Po wlaniu nowego skrzynia ucichła. Tak wiec nie warto oszczedzać na oleju do skrzyni bo duzo go nie wchodzi a ma wpływ na prace. Wystrzegał bym sie tez Mobila bo jest sporo negatywnych opini,ciekawe czy to kwestia podróbek czy jego wlasciowosci.
jacekmury1
Małopiszący

odp

Post autor: jacekmury1 »

Ja wyienialem olej w skrzyni i w dyfrze e46 org olej bmw polecam taki zabieg.
jacekmury1
adibas
Zaawansowany forumowicz

od siebie polecam też Fuchs i Valvoline
Awatar użytkownika
ppatryk
Zaawansowany forumowicz

Post autor: ppatryk »

Wydaje mi się oczywiste, że do skrzyni w BMW nie leje się olejów Magneti Marelli bo to przecież jest woda... Do silnika też nie
Obrazek
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

Na skrzyni jest naklejka, ktora oznacza jai olej mozna lac. A jak ktos chce byc madrzejszy od BMW to pozniej sa klopoty.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
Awatar użytkownika
ppatryk
Zaawansowany forumowicz

Mystic888 pisze:Na skrzyni jest naklejka, ktora oznacza jai olej mozna lac. A jak ktos chce byc madrzejszy od BMW to pozniej sa klopoty.

dokładnie
i do każdej skrzyni trzeba podchodzić indywidualnie
Obrazek
Stuki2
Małopiszący

Post autor: Stuki2 »

Ja takowej nalepki niestety nie mam :/. Rok temu dolałem trochę Mobil ATF 320 i żadnych złych skutków tego nie zauważyłem, chociaż nadal na zimnej skrzyni wsteczny dosyć ciężko wchodzi.
Obrazek
adibas
Zaawansowany forumowicz

zgadzam sie,ale chodziło mi o samą jakosc oleju,bardzo szybko stracil swoje wlasciwosci(niby syntetyk) a kierowalem sie tym ze ta firma robi miedzy innymi czesci na pierwszy montaż do włochów wiec musi miec jakis wyznacznik jakosci ( swoja droga juz wiem czemu włoskie auta maja taka a nie inną opinie ;)
Awatar użytkownika
ppatryk
Zaawansowany forumowicz

chciałem to samo napisać, że potem te włoskie auta tak się psują :shock:
Obrazek
ODPOWIEDZ