Regeneracja wahaczy bmw E46

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Maver
Małopiszący
Kontakt:

Post autor: Maver »

Z tymi zawieszeniami to różnie bywa.
Moje poprzednie auto Audi A6 miało z przodu słynne zawieszenie po 4 wahacze na stronę.

Kupiłem NOWE W ASO cały komplet - wytrzymał rok i 40 tyś km przebiegu.
Kupiłem na allegro zamienniki ani najdroższe ani najtańsze, żadnej znanej marki w każdym razie, wytrzymały 40 tyś km przebiegu i rok, dokładnie tyle samo co z ASO a kosztowały 4 razy mniej.
Awatar użytkownika
Susek
Przyjaciel klubu

Post autor: Susek »

marzok pisze:Panowie nie ma sie co burzyć, poprostu czasem szkoda Naszych pieniedzy na super zamienniki w kolorowych woreczkach.
Nikt się nie burzy ... oni po prostu już tak mają :mrgreen:
Osobiście również polecam wymianę całych wahaczy ... a jeżeli chodzi o tylną tuleje to tylko lemforder się spisuje
Obrazek
Awatar użytkownika
lazi
Małopiszący

Post autor: lazi »

Tak jak koledzy wyżej piszą w żadnym wypadku nie podejmuj się wymiany samych sworzni, bo jest to po prostu niebezpieczne dla ciebie, twojej rodziny i innych.

Też słyszałem, że coś takiego robią w Piekarach Śl.
Ostatnio zmieniony 2016-01-13, 23:08 przez lazi, łącznie zmieniany 2 razy.
BMW - Radość z jazdy..
Moja coupe`ta : -> /viewtopic.php?t=22060 <-
Awatar użytkownika
marzok
Zaawansowany forumowicz

Post autor: marzok »

lazi pisze:Tak jak koledzy wyżej piszą w żadnym wypadku nie podejmuj się wymiany samych sworzni, bo jest to po prostu niebezpieczne dla ciebie, twojej rodziny i innych.

Też słyszałem, że coś takiego robią w Piekarach Śl.
Tak i są firmy robią to podpisują sie pod tym swoim nazwiskiem dają gwarancję i przy okazji narażają cały świat na niebezpieczeństwo.

Kurde zrobil sie chyba najbardziej HOT temat na tym forum :D
CHIPTUNING HAMOWNIA PODWOZIOWA BOSCH 698463776

https://www.facebook.com/gorillaelectronics/
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Ciapek540 »

lazi, jeździłeś na tym? Możesz podać jakieś rzetelne argumenty aby tego nie montować? Bo jak na razie nic sensownego do tematu nie wprowadziłeś :)
Ja na dodatek mogę dodać że wczoraj przy okazji wymiany serwa w swojej 540stce rozmawiałem z kolejnym znajomym (ma swój warsztat) który potwierdził że śmiało można sworznie wymieniać.
Nie jednokrotnie wymieniał je w e46 i jakoś wszyscy cali, nic się nie rozpadło, i bije tysiące kilometrów. Tak że jak nie masz żadnych konkretnych informacji to nie pisz pierdół :)
^^
Awatar użytkownika
lazi
Małopiszący

Ciapek, marzok czemu do mnie "pijecie" zobaczcie ile osób przede mną też napisało by tego nie robili. Napisałem tak bo słyszałem też od paru osób o tym.
Co oryginał to oryginał wg. mnie :)
Ostatnio zmieniony 2016-01-13, 23:00 przez lazi, łącznie zmieniany 3 razy.
BMW - Radość z jazdy..
Awatar użytkownika
marzok
Zaawansowany forumowicz

Ciapek540 pisze:lazi, jeździłeś na tym? Możesz podać jakieś rzetelne argumenty aby tego nie montować? Bo jak na razie nic sensownego do tematu nie wprowadziłeś :)
Ja na dodatek mogę dodać że wczoraj przy okazji wymiany serwa w swojej 540stce rozmawiałem z kolejnym znajomym (ma swój warsztat) który potwierdził że śmiało można sworznie wymieniać.
Nie jednokrotnie wymieniał je w e46 i jakoś wszyscy cali, nic się nie rozpadło, i bije tysiące kilometrów. Tak że jak nie masz żadnych konkretnych informacji to nie pisz pierdół :)
Dokładnie.

Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

lazi, do Ciebie biję bo również piszesz takie pierdoły a styczności żadnej nie miałeś...
Wiesz co ja słyszałem ? Że ludzie słonia w domu trzymają...
Przez takie gadki nie potwierdzone faktami tworzą się fałszywe mity ...
Co do oryginalnych części to również montuje w swoich samochodach 80% oryginałów / 20% zamienników najwyższej jakości. Lecz akurat sworznie wymieniłem w pseudo "nie wymiennych" wahaczach i do dziś to śmiga i ma się dobrze. Z całą rodziną na tym jeździłem (wszyscy żyją), w moim wypadku ten patent nalatał już sporo tysięcy kilometrów i dalej je nabija.

Zrozumiałbym twój post jak byś podał argument typu, wymieniłem i wybiły się po 5tys km lub spotkała cię jakaś awaria/kolizja itp itd z powodu wymiany tych sworzni..
Ostatnio zmieniony 2016-01-13, 23:09 przez Ciapek540, łącznie zmieniany 1 raz.
^^
Awatar użytkownika
lazi
Małopiszący

Tutaj takim czymś się zajmują :) http://www.twojserwis.com.pl/index.php/kontakt zadzwoń zapytaj i będziesz pewien :)

PS.
Nawet PRIMO tak napisał :D

Dokładnie chodziło mi o to, że w oryginalnych wahaczach nie wymienia się sworzni. Jeżeli już ktoś zmienił wahacz na zamiennik wtedy już w tym przypadku sworzeń można wymienić.
Zresztą było już kilka tematów z tym związanych. Zadzwoni sobie do kogoś kto ma z tym do czynienia na co dzień i będzie wszystko wiedział.
BMW - Radość z jazdy..
Awatar użytkownika
Ciapek540
Zaawansowany forumowicz

"Nawet Primo tak napisał" zabrzmiało to tak jak by PRIMO jakimś Guru tu był :)
PRIMO, ale się tutaj ustawiłeś :)

A tak na poważnie to nie muszę nigdzie dzwonić, widziałem, trzymałem w ręku taki sworzeń, po czym miałem u siebie w wahaczu i jeździłem dziesiątki tysięcy km na tym :)
Więc gdzie i po co mam dzwonić? Nie rozumiem

Dziesiątki tematów było bo zawsze jedni są za a drudzy przeciw :) Ja ostatecznie powiem tylko tyle że miałem i wszystko było OK! Wymienili prawidłowo i wszystko śmiga do dnia dzisiejszego tak że kończę tą dyskusję bo swoje 3 grosze już tutaj zostawiłem.
Myślę że temat został wyczerpany :)
^^
marcov
Zaawansowany forumowicz

Post autor: marcov »

Chyba wiekszość osób, które piszą, że to niebezpieczne chyba nigdy nie wymianieli sworznia w jakiej kolwiek innej marce. Sposób mocowania sworznia niczym nie rózni sie od wiekszości samochodów (na wcisk). Różnica polega tylko na tym, ze producent owy sworzen przykrył kawałkiem aluminiowej blaszki- nie ma ona wlywu na bezpieczenstwo ani na to, ze sworzen sam wypadnie podczas jazdy. Jest jedynie rozwiazaniem majacym na celu wymiane calych elementow generujac przychod.

Wymieniłem w swoim warsztacie dziesiatki zewnętrznych sworzni i nigdy nie bylo problemu. Pytanie dotyczylo wersji wahacza mpakietowego a dyskusja toczy sie o zawieszeniu zwyklym.

Autor tematu ma zamontowany nowy wahacz.
AUTO DUŚ
44-193 Knurów ul. Rybnicka 57
kom: 790223971
NIP: 6312501318
www.autodus.pl, warsztat@autodus.pl
Awatar użytkownika
marzok
Zaawansowany forumowicz

Czy Mpakietowe zawieszenia maja inne wahacze?

Dla mnie Mpakiet to inne = sprężyny, amortyzatory, grubszy stabilizator z przodu i inne gumy stabilizatora przód. Z tyłu może jeszcze gumy pod sprężyny inne...

Ale tutaj nie jestem pewien.

Tu podają dwa inne numery części
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=31_0865

Wiem, że napewno xDrive ma inne wahacze (całkowicie inne) z wiadomych względów.

marcov
Zaawansowany forumowicz

Post autor: marcov »

W Mpaku sworzen jest pod innym katem osadzony.
AUTO DUŚ
44-193 Knurów ul. Rybnicka 57
kom: 790223971
NIP: 6312501318
www.autodus.pl, warsztat@autodus.pl
ODPOWIEDZ