[Exx] Mycie silnika, próbował ktoś???

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
Marcin
Site Admin

[Exx] Mycie silnika, próbował ktoś???

Post autor: Marcin »

Czy ktoś z Was próbował myć silnik i to wszystko co znajduje się pod maską?
Jest trochę tych specyfików po sklepach, każdy "najlepszy".
Znalazłem w opisie, któregoś: "...spryskać ciepły silnik, następnie zlać wodą pod niewielkim ciśnieniem"
Zastanawiam się czy nie musiałbym odpalać auta z pomocą jakiegoś elektromechanika.
Sprzedawcy nie wspominają o ryzyku, ale co mają mówić, przecież tym handlują.
Ale wiele można zmoczyć...
Ostatnio zmieniony 2008-09-04, 20:13 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
dave
Maniak forumowy

Post autor: dave »

Ja myje co jakiś czas Karcherem i niema żadnych problemów z zapłonem .
Obrazek
Pietrek ///M3evo

Post autor: Pietrek ///M3evo »

Mozesz myc bez problemu lekko rozgrzany a jak umyjesz to go odpal i wysusz, nie uzywaj tych srodków bo to syf.
Ficek

Post autor: Ficek »

niektóre srodki są naprawde dobre ja myłem kiedys ( jeszcze za kadencji 320i) i powiem ze miałem taki preparat który wyrazł kazdy syf potem tylko płukanie karczerem i gitara :) tylko uwazaj na bezpieczniki
MIRAS
Maniak forumowy

Post autor: MIRAS »

przy myciu karcherem trzeba uważać żeby nie pozalewać gniazd ze świecami bo potem trzeba wyciągać świece i suszyć cewki a jest z tym trochę zabawy
Admin
Site Admin

Post autor: Admin »

raz zapodalem na c-c taki temat duzo ludzi myje silniki ja w sumie tez, bylo pare przypadkow co ludzie potem nie umieli odpalic auta bo pozalewali jakies [na forum nie przeklinamy] czy tez potem przerywa, w sumie to najwazniejsza sprawa zeby nie walic po przewodach elektycznych, cewkach, bezpiecznikach itp,

co do tych srodkow to co mylem silnik to stosowalem inny ale zaden nie wyczyscil mi komory tak jak bym chcial, jedynie co to ładnie aluminium wyczyszcza a zolte kolektory jak mialem tak mialem, trzeba czyscic mechanicznie i tyle :)
Martin

Post autor: Martin »

co do mycia silnika jestem warjat( u mnie musi być czysto także pod maską :razz: )
w żadnym przypadku niemyj nagrzanego silnika-co najwyżej lekko rozgrzany-tak jak wspomniał ktoś wyżej :smile:
musisz uważać na środki do mycia silników bo coniektóre działają szkodliwie na gumowe elementy pozatym pozostawiają siwy osad niezależnie od tego ile razy go spłukasz :neutral:
życze powodzenia w szukaniu ''złotego''środka do mycia silnika :wink:
Pitbull810614

Post autor: Pitbull810614 »

Zagrzac silnik do 70 stopni umyc i nie odpalac silnika tylko czekac az sam wyschnie poniewaz w innym przypadku jest duze prawdopodobienstwo na uwalenie cewki a tak to sam wyschnie i nie ma zadnego problemu :bmw:
ODPOWIEDZ