E36

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
matistt
Małopiszący

E36

Post autor: matistt »

Witam problem polega na tym, iż działa mi tylko predkosciomierz, w pewnym momencie przestala dzialac reszta z licznika oraz migacze..... jest może jakis wspólny bezpiecznik do tego ?
Awatar użytkownika
ManiekCSL
Zaawansowany forumowicz

Post autor: ManiekCSL »

U mnie tak się działo po zimowaniu auta w garażu, licznik jak przypuszczam złapał trochę wilgoci i działał tak jak mówisz tylko prędkościomierz....

Naprawiło się samo - po prostu auto zaczęło jeździć i ujrzało słoneczko ;)

Ale wszystko musi mieć swoją przyczynę... w E36 liczniki są wadliwe, w poszczególnych sztukach występują zimne luty - jak masz sprawną rękę i dobrą lutownicę polecam wszystkie luty poprawić - jeszcze nie doszedłem do tego które miejsce odpowiada za gaszenie całego licznika.

Polecam wymianę licznika...

Wydaje mi się, że na Twój problem składają się 2 usterki - spalony bezpiecznik od kierunkowskazów lub walnięty przekaźnik, który jest pod licznikiem a druga to właśnie sam licznik.

Zanim cokolwiek kupiusz... najpierw sprawdź... sprawdź bezpieczniki, podmień licznik, przekaźnik zobacz co to dało - w około jest sporo chłopaków z E36, napewno ktoś posłuży pomocą ;)
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Ja bym Zrobił przede wszystkim test liczników zanim zaczniesz coś rozbierać :wink:
Przekręcasz kluczyk w pozycje 1 przy tym trzymając wciśnięty bolec kasowania kilometrów do momentu odliczania na wyświetlaczu przejechanych kilometrów jeżeli na końcu tego testu nie będzie reakcji zegary ci nie ruszą do końca a cała reszta się zaświeci to problem tkwi w liczniku :razz:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
matistt
Małopiszący

Post autor: matistt »

Dzięki German zrobiłem test zegarów i wszystko działa tak jak powinno, lecz po teście w dalszym ciągu nic...
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Więc problem nie tkwi w liczniku ale samym przyłączu lub przekaźnikach napisz do Pablo ma tam u siebie sporo gratów pewnie i elektrykę przekaźniki itp :wink: lub może jest ktoś kto tu miał taki przypadek lub większa wiedzę doświadczenie w tym temacie :smile: :bmw:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
ODPOWIEDZ