[E39] Dobór gosników

Problemy, porady oraz projekty sprzętu car-audio, PC-car.
Porady związane z alarmami, nawigacją i T V w samochodzie.
Młody95
Małopiszący

Post autor: Młody95 »

Ja w seicento mam subwoofer (obudowa zamknięta) z wooferem JBL GT5-12 (275W RMS). Napędzane jest wzmacniaczem Crunch GPX1000.4 (zmostkowany 2x250W RMS) i budą nieźle trzęsie (seicento ma tylko 750kg :mrgreen: ) Wzmacniacz chce przełożyć do 5er ale sub zmienić na jakieś 2x8" Ground Zero albo Hertz...

Szukałem właśnie skrzynek żeby wsadzić w te wnęki w bagażniku (nad akumulator i naprzeciw) ale są chyba tylko do wersji touring...
Piet
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Piet »

To wszystko zależy od Twoich wymagań :) Mam dokładnie ten sam zestaw co Młody95, tylko że skrzynie zrobiłem sam z litego drewna i nie narzekam póki co :) ale jeśli chodziło by mi bardziej o jakość bass-u to celował bym w suby Focala tylko niestety cena idzie w parze z jakością :) ale to co mam z Młody95, moge polecić jeśli nie masz dużych wymagań :) sub + wzmak to granice koło 600-700 zł mówie tutaj o nowych klockach używki znajdziesz taniej :)
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Mroziu »

Seicento jest połowe lżejszy i połowe krótszo od E39, :razz:
Dlatego trzęsie budą :mrgreen:
[you] uważaj na przejeździe bo Mroziu jedzie
Piet
Zaawansowany forumowicz

Mroziu, w E36 ten zestaw też robi robote
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

Piet pisze:Mroziu, zainwestuj w dobry subik do bagażnika do tego jakiś wzmacniacz i ładnie to wystroić i będie cyc malina 500-600 zł i masz sub z wzmakiem
dobra rada :)

prawda jest taka ze ...jak wystroisz dobrze ze to mozesz wsadzic nawet 10000W i nie bedzie trzeslo szybami...tylko nie na ucho...tylko wystroic sprzetem np oscyloskopem co BARDZO polecam :) robilem w paru samochodach i efekt przechodzil oczekiwania wlascicieli :)

akurat tego jbla co maja koledzy to nie polecam... :) on sie wg mnie bardziej do halasu nadaje :) ( bez obrazy...ale jakoscia grania to on nie grzeszy )

szukal bym szybkiej 20 max 25cm srednicy bo do tego sa duzo mniejsze skrzynie...do 20cm glosnika potrzebujesz skrzynie doslownie 8 litrow...do 30 tak jak koledzy w zamknietej min 40...otwarta wchodzimy pod 70-80 litrow zeby to zestroic

ile ma isc na to kasy..zebym wiedzial co polecac :)

jeszcze zapytam...masz w aucie skory czy szmatka jak u mnie ? bo jak masz skore to bedzie problem ze slabym subem

ps kiedy i gdzie sie ustawiamy na odsluchanie car audio ? :>>>>>
...tak znowu sie czepiam...
Młody95
Małopiszący

Post autor: Młody95 »

BeleX, no JBL szału nie robi, dlatego teraz chce coś mniejszego ale z wyższej półki... Wygłuszeń w seju w nie robiłem ale gra w miarę dobrze ;) Zbyt głośno suba nie ustawiłem bo dużo elementów wpada w rezonans i wtedy jest klapa.

Ma grać ładnie a nie dudnieć :)
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

BeleX pisze:
Piet pisze:Mroziu, zainwestuj w dobry subik do bagażnika do tego jakiś wzmacniacz i ładnie to wystroić i będie cyc malina 500-600 zł i masz sub z wzmakiem
dobra rada :)

prawda jest taka ze ...jak wystroisz dobrze ze to mozesz wsadzic nawet 10000W i nie bedzie trzeslo szybami...tylko nie na ucho...tylko wystroic sprzetem np oscyloskopem co BARDZO polecam :) robilem w paru samochodach i efekt przechodzil oczekiwania wlascicieli :)

akurat tego jbla co maja koledzy to nie polecam... :) on sie wg mnie bardziej do halasu nadaje :) ( bez obrazy...ale jakoscia grania to on nie grzeszy )

szukal bym szybkiej 20 max 25cm srednicy bo do tego sa duzo mniejsze skrzynie...do 20cm glosnika potrzebujesz skrzynie doslownie 8 litrow...do 30 tak jak koledzy w zamknietej min 40...otwarta wchodzimy pod 70-80 litrow zeby to zestroic

ile ma isc na to kasy..zebym wiedzial co polecac :)

jeszcze zapytam...masz w aucie skory czy szmatka jak u mnie ? bo jak masz skore to bedzie problem ze slabym subem

ps kiedy i gdzie sie ustawiamy na odsluchanie car audio ? :>>>>>

Mam skóre.Mam tez zamontowane podtlenek LPG :mrgreen:
Butla 80litrow w poprzek bagażnika za kanapa,kanapa dzielona.
Dlatego moje pytania odnosnie basu.Bas ma byc mily dla ucha i czasami dosc slyszalny :shock:
Jak to zmontuje do kupy to mozemy sie ugadac na sluchanie
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

skora strasznie tlumi...ostrzegali mnie przy tym jak robilem u siebie CA

ja doradzil bym testy...subek 20cm / 25cm /30 cm

wzmacniacze sa teraz na tyle maly ze zmieszcza sie pod podloge od bagaznika ( chociaz ja polecam stare konstrukcje ) wiec ten temat narazie mozna pominac

bez testowania...kupic cos w ciemno a potem marudzic ze szkoda bylo to kupowac...

sa chetni do okola to mozna cos wsadzic do auta - nawet podpiac pod radio i posluchac
ja u siebie wsadzalem glosnik 20 cm...i nie bylo go slychac w tak duzym aucie jakim jest E39 :) trzeba by dac dwa...i tak bym zrobil dla zaoszczedzenia miejsca...jak masz butle to robi sie problem bo trzeba by kombinowac z ustawieniem skrzyni...zwykle opiera sie ja o sciane grodziowa co rozumiem odpada w Twoim przypadku...wiec dojdzie kwestia jak ja przymocowac zeby to nie rozwalilo butli :)

poprosze o zdjecie bagaznika :)
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

BeleX, jeżeli skóra i moja duza butla 80 litrów maja być problemem w dobrze skrzyni to moze nie na daremno gosciu w car audio polecal subki 20cm pod fotele :cool: w specjalnych formach dedykowanych pod marke auta.
Jeżeli chodzi o kase to niema pułapu,na radio poszło 1400zl a na 500zl :P na głośniki :mrgreen:
Zapodaje zdjecia kufra

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Mroziu pisze:BeleX, jeżeli skóra i moja duza butla 80 litrów maja być problemem w dobrze skrzyni to moze nie na daremno gosciu w car audio polecal subki 20cm pod fotele
pod warunkiem ze dasz dwa takie subki ...bo w kufer jak dasz np w ten boczek sciagany suba to tylko klapa bedzie latac ale to nie zagra...bo tam jest duzo wytlumienia

dwie 20 dadza rade - do basu musi byc powierzchnia...dwa glosniki 20 maja i tak mniejsza powierzchnie niz jeden 30 cm...ale taka juz jest matematyka :) (2x20-> 628/ 1x30 - 706 )
ale patrzac na twoj kufer wielkiego wyboru nie masz :) ta butla zabiera za duzo...chyba ze wsadzisz suba w kolo wtedy wejdzie 30 cm

Obrazek
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

BeleX pisze:
Mroziu pisze:BeleX, jeżeli skóra i moja duza butla 80 litrów maja być problemem w dobrze skrzyni to moze nie na daremno gosciu w car audio polecal subki 20cm pod fotele
pod warunkiem ze dasz dwa takie subki ...bo w kufer jak dasz np w ten boczek sciagany suba to tylko klapa bedzie latac ale to nie zagra...bo tam jest duzo wytlumienia

dwie 20 dadza rade - do basu musi byc powierzchnia...dwa glosniki 20 maja i tak mniejsza powierzchnie niz jeden 30 cm...ale taka juz jest matematyka :) (2x20-> 628/ 1x30 - 706 )
ale patrzac na twoj kufer wielkiego wyboru nie masz :) ta butla zabiera za duzo...chyba ze wsadzisz suba w kolo wtedy wejdzie 30 cm

Obrazek
Ja jestem zdanie zeby nic nie wyrzucac i nie przycinac,,subek w miejsc kola fajna sprawa-a gdzie kolo zapasowe hmm ?
Boczki bagaznika tak jak piszesz,bedzie tylko klapa dygotac
A co do subków pod fotele to gosciu powiedzial ze srednica 20 lub 25 cm,nie pamietam juz
Ale bas bedzie w srodku-jest to dobre rozwiazanie,Cena takiego zestawu okolo 1tys złotych,dwa głosniki w obudowach czy formach nie zamknietych,w tej materii musze sie dowiedziec plus wzmacniacz

A tymi obliczeniami matematycznymi to mnie zagiałes :P
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Mroziu pisze:Ja jestem zdanie zeby nic nie wyrzucac i nie przycinac,,subek w miejsc kola fajna sprawa-a gdzie kolo zapasowe hmm ?
ja od dwoch lat smigam bez kola...jeszcze nie bylo potrzebne a po miescie jak sie jezdzi to i tak zawsze mozna po kogos zadzwonic...w trase wkladam do bagaznika i tyle :) cos za cos :)
Mroziu pisze:A co do subków pod fotele to gosciu powiedzial ze srednica 20 lub 25 cm,nie pamietam juz
skoro koles ma takie cos...to podpiac to na szybko w aucie - i posluchac czy TOBIE to pasuje :) przygotowac plyte na odsluchanie muzy ktora pasuje Ci najbardziej i tyle

25 to juz duze glosniki - bardziej obstawiam 20 w takich puszeczkach..jezeli jest opcja to dowiedz sie dokladnie jakie to sa glosniki i poczytaj o nich na necie
Mroziu pisze:Ale bas bedzie w srodku-jest to dobre rozwiazanie,Cena takiego zestawu okolo 1tys złotych,dwa głosniki w obudowach czy formach nie zamknietych,w tej materii musze sie dowiedziec plus wzmacniacz
ja mam suba wlasnie przez podlokietnik puszczonego do srodka i ta opcje do E39 bardzo polecam - jezeli dasz glosnik pod tylek to efekt bedzie podobny
Mroziu pisze:A tymi obliczeniami matematycznymi to mnie zagiałes
podalem obliczenia...bo kiedys sam to liczylem i bylem w ciezkim szoku ze dwie 20 sa mniejsze od jednego glosnika 30 :) rozum podpowiada co innego :) i nie ukrywam ze ta roznice...przynajmniej ja slysze :)

u mnie z grubsza wyglada to tak ( butla w kole - sub pod sciane grodziowa glosnikiem w strone samochodu przez dziure od rekawa na narty..ktorego nie bylo wiec cialem bme wyrzynarka hyhy )

prototyp:

https://www.dropbox.com/s/n9uldmgrgete9 ... 0.jpg?dl=0

juz po obiciu i dodaniu gornych pokryw na wzmacniacze - mozna na tym spokojnie cos postawic - dodatkowo zostawielm sobie jedna deske z 10mm wiec jak cos to ja wsadzam i nawet 100kg na tym stawialem:

https://www.dropbox.com/s/hgzjb431gkvdg ... 3.jpg?dl=0

glosnik basowy ktory mam to ten szarawy (sa to 30 cm glosniki...roznice w klasach widac po samej wielkosci kosza...slychac ta roznice):
https://www.dropbox.com/home/CA?preview ... 201052.jpg
https://www.dropbox.com/s/epfh9pgj2uf9t ... 6.jpg?dl=0

oba te glosniki kupilem z drugiej reki za kawalek ceny nowych...tak samo jak wzmacniacz do suba ( 4 kanalowke do srodka kupilem nowa - jeszcze sie nie znalem ze tak sie nei robi )
Awatar użytkownika
Mroziu
Zaawansowany forumowicz

Gosciu ktory mowil o glosnikach to polecil tylko firme,firma ta jest chyba z zabrza,wiec wezme namiary i zorientuje sie w tej materi,bo to jedyna ale ryzykowna opcja.Instalacji lpg nie bede przerabial.

Znajac moje szczescie,jakbym zrobhil jaka przerobke i usunal zapas,gwarantowana guma buhaha
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

pierwsze pare dni lekka obawa o gumke...ale potem juz przeszlo...teraz o tym nie mysle wcale...zawsze mozna taxa podjecha po zapas i wrocic :) nie mam do pracy 150 km :)

nie kupuj niczego bo "sprzedajacy zapewnial ze jest super" bo tutaj akurat ryzyko jest na stronie klienta :) bez odsluchania i poczytania towar jest nic nie wart...
Piet
Zaawansowany forumowicz

Imo skrzynie pod fotel to shit :) to że masz butle to najmniej przeszkadza, lepiej wsadzić tam suba niż pod fotele :) ale to jest tylko moja opinia
ODPOWIEDZ