[E46] 318Ci Bumbuś by Flar

Tutaj przedstawiamy galerie byłych autek użytkowników forum BTS
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Flar »

Jak tylko spadł pierwszy śnieg tej zimy wybralem się na nocny "spacer" po mieście i na naukę ślizgania pod Real-a ;)
Pstryknąłem też co nieco fotek zimowej "warstwy ochronnej" :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
whucrew
Maniak forumowy

Post autor: whucrew »

Śliczniutkie zdjęcia :br: Zazdroszczę :oops:
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
Gabrielo
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Gabrielo »

uuu ale zamarzła... :evil: Nie masz jakiegoś kondonka na nią, aby nie stała pod gołym niebem cała naga?? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Jakoś nie mam przekonania do ŻADNYCH kondonków :twisted:
A garażu nie idzie upolować w pobliżu :(
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Kilka awarii... bolało :(

No i dopadła mnie czarna seria awarii.
W ubiegłym tygodniu wyruszyłem na sesję w kierunku słonecznej Italii. Wszystko było pięknie, auto przejrzane i sprawne.... taaaaak

W okolicach Brna zaczęła się na desce dyskoteka. Dotoczyłem się do stacji przed austriacką granicą. Akumulator padł. Pomocna obsługa warsztatu podłączyła prostownik, odpaliliśmy - diagnoza : alternator. Po obdzwonieniu wszystkich lokalnych serwisów BMW oraz warsztatów załamka. Nikt nie ma od ręki. Zapadła decyzja - wracamy. Udało nam się przejechać ok 60 kilometrów nim auto zgasło z braku prądu.

Powiem tak - nic tylko kupić lawetę i jeździć na autostradzie w CZ. Po 5 minutach od awarii zjawił się policjant, który zawezwał lawetę i zabezpieczył miejsce postoju. Czesi odholowali nas 1,5 km do pobliskiej stacji. Koszt - 120 Euro. Dramat.
W międzyczasie załatwiałem holowanie do Polski. Dobrze , że miałem rozszerzony assistance, przez co miałem tylko dopłacić za ok 50 km a nie cały dystans. Tutaj też nie obyło się bez awantury, bo laweciarz chciał holować auto do Kłodzka - tam ma bazę i tam mu najbliżej. Interwencja w Avivie przywróciła mu rozsądek.

Autko zostało naprawione- alternator przeszedł pełną regenerację. Uzwojenia, rolki, łożyska, regulator i szczotki. Padł, bo szczotki po 200 tys po prostu juz miały dość.
Odebrałem wczoraj auto, przejechałem ok 20 km i silnik zaczął chodzić na 3 cylindrach. No po prostu załamka. Podejrzenie - świece lub cewka.

Jako że świec nie ruszałem od kupna, więc wymiana. Stare (Beru) miały już widać sporo latek wiec na wymianę poszedł komplet NGK. Jednak nie pomogło to i trzeba jeszcze było dołożyć cewkę - zapewne świrowanie elektryki ją dobiło.

Podsumowując - Bumbuś szarpnął mnie razem z holowaniami ok 1700 zł

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
Ząbiak
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Ząbiak »

Oj tam oj tam... jak mówią... nie ma róży bez kolców. Takie chwile zbliżają :grin: :bmw: Szkoda tylko że wakacje nie wypaliły :wink:
było: e46 318ci '04, e46 316i '05, e46 320i '03, e91 320d ’10
jest: patrz pod nick.

"...gdyby Bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach..."
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Najgorsze, bo to nie były wakacje tylko wyjazd roboczy (sesja zdjęciowa) , więc z przebojami ale musieliśmy dotrzeć tyle że innym autem (nawiasem mówiąc mazda 6 w dieslu to dramat)
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
szczepciu
Zaawansowany forumowicz

Post autor: szczepciu »

widać nawet do zdjęć przy pracy się przykładasz ;) dobrze ze zrobiona maszina!!
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Jakoś tak już mam, że na świat patrzę przez obiektyw… nawet jak jest to obiektyw telefonu (jak w tym wypadku :570: )
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

zmiana tylnych lampek

Nie wiem czemu, ale w czerwcu zaczęły mi się delikatnie rozklejać lampy tylne - szczególnie te wewnętrzne na klapie. Może to zasługa 10 lat pobytu auta we Włoszech, gdzie temperatury do najniższych nie należą. Zdziwiłem się jednak jak pewnego dnia wychodzę i widzę że szybka jednej z lamp wisi na kawałku kleju.
Tak czy siak posklejałem je bezbarwnym poxipolem ale nie wyglądało to za dobrze. Dodatkowo były już mocno pociemniałe odbłyśniki i zmatowione szkiełka.

Po kilku tygodniach zastanowienia i przeglądania allegro kupiłem komplet lamp w idealnym stanie. Wymieniłem wszystkie (zewnętrzne też zaczynały delikatnie się rozklejać)

Różnica jest ogromna w moim odczuciu. Nie wiem co mnie bardziej drażniło - klej czy pociemniałe wnętrza. Teraz wygląda to świeżo i elegancko

Tutaj widok starej, posklejanej lampki
Obrazek

Tutaj już nowa lampka
Obrazek

A tutaj porównanie efektu
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
whucrew
Maniak forumowy

Post autor: whucrew »

Strasznie cieszą takie poprawki - sprawiają ,że auto wygląda wciaż młodo i atrakcyjnie..
Wsiadam i...�apie kierownice jak zorro lejce w mojej pi�knej beemce, numeromania na liczniku, sam sobie g�o�no komentuje to co w radioodbiorniku..
PRIMO
Przyjaciel klubu

Post autor: PRIMO »

mogłeś zakupić używki z polifta dużo lepiej wygladają ;)
NO SPEED NO FUN ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
ppatryk
Zaawansowany forumowicz

Post autor: ppatryk »

dobra zmiana :) mi też swego czasu w e46 coupe rozklejały się lampy to je wymieniłem

dobrze też, że kupiłeś takie jakie być powinny, jak samochód przed liftem to lampy też takie powinny być :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Długo myślałem nad ledami, ale postanowiłem zostać przy oryginalnej stylistyce.
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
Awatar użytkownika
Flar
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Sezon zajętych weekendów dobiega końca więc postanowiłem troszkę zadbać o autko.

Wymieniłem wreszcie rozwarstwioną przednią szybę, niestety okazało się że pod uszczelką są bąble - idioci z Nordglass-a w Sosnowcu zamiast zadzwonić wkleili szybę na rdzę.
Jestem już umówiony do blacharza na zrobienie tego - Bumbuś ma dłużej posłużyć więc trzeba zadbać o zdrową blachę.

W międzyczasie umyłem autko sprawdzając czy nic się nigdzie nie dzieje, umyłem też silnik by zlokalizować pozostałe wycieki.

Po weekendzie czeka mnie wymiana oleju, uszczelek pod czujnikami i przy obudowie filtra.
Mam nadzieję że to definitywnie załatwi problem wycieków i ubytku oleju (około 1l / 10tys km)
bo sam silnik jest zdrowiutki.

Obrazek

Oczywiście przy okazji mycia wpadło kilka fotek w jesiennej scenerii :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
Mój "Bumbuś" ;)
Zablokowany