[E30] Poczatki Przygody

Czyli wszystko o akcyzie, podatkach, ubezpieczeniach, prawie drogowym, porównania modeli, czy warto kupić BMW Exx, gadżety, ciekawostki, historia,nowości itp.
Grzesio

[E30] Poczatki Przygody

Post autor: Grzesio »

Zakupilem dzis BMW e30 COUPE 1.6 m40 z padnietym silnikiem nie widze sensu w robieniu tego wiec teraz mam pytanie . mozliwie jak najmocniejszy silnik mozna wsadzic w miejsce starego bez zadnych przerobek docinania spawania itp ... :)

planuje zrobic maly odrzutowiec do Driftu :) dyfer z przelozeniem 4.10 lezy w piwnicy :) odkupilem za marne grosze od kolegi ktoremu sprzedalem wczesniej :D wtajemniczeni wiedza o ktory chodzi ... jutro bede rozmowntowywac tzn skrzynie silnik z osprzetem waly prawdopodobnie wachacze przednie
Ostatnio zmieniony 2009-07-18, 21:24 przez Grzesio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Jacko »

grzesio myśle że 1.8 M40 i nic nie bedziesz musiał zmieniać, a co do driftu to minimum 2.5 ale byś musiał praktycznie wszystko wymienić !! bo te cześci co służyły 1.6 mogły by tego nie przetrzymać tak myśle :) ktoś podziela moją uwage ??
Grzesio

jaco2085, wiem wim ze musze zmienic prawie wszystko tylko chodzi mi o to czy jak np wloze 3,5 litra z 5 lub 7 to czy bede musial przebudowywac komore silnika ?
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

mi sie wydaje że raczej tak bo E36 są przstosowane do rzędówek od 1.6 do 3.2 i troche byś miał z tym pracy wkładając jakieś v8

[ Dodano: 18 Lipiec 2009, 22:12 ]
ewentualnie jakieś M50 lub M52 z rzędówek

[ Dodano: 18 Lipiec 2009, 22:13 ]
a jak robić cos to zrobić to porządnie i włożyć M70 :bmw: :mrgreen:
Grzesio

aaa pomyłka w opisie tak sie przyzwyczailem ze e36 pisze ... chodzilo mi o e30 ... ;/
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

trzeba było tak odrazu :D a dla zainteresowanych mam to http://www.e36v8.com/ !!!!!

jakiś czas temu był temat podobny :) i naprawde musiałbyś sporo w tym zmienic czyli przedłużyć komore silnika

[ Dodano: 18 Lipiec 2009, 22:37 ]
odpowiedni temacik jest w tym dziale ;)
--- [E30] V12 Twin Turbo --- http://bts-bmw.pl//viewtopic.php?t=6177
Grzesio

jaco2085, ale wiesz ja nie chce budowac samochodu za 20 tysiecy :D xD tylko mam do kupienia za grosze e34 3,5 spadlo na nia drzewo po burzy i mysle czy mi to spasuje ... :) a jak nie bede szukac czegos mniejszego :) i chcialbym zobaczyc opinie bo moze na zlot przyjechalbym juz samolocikiem :D
Ostatnio zmieniony 2009-07-18, 22:21 przez Grzesio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

no nie wiem E34 hmm.... bardziej bym był za V8 bo to silniki mocniejsze i ciekawe w jakim stanie było tamte E34 ciażko powiedzieć :D
Grzesio

nie pytałem,silnik skrzynia most hamulce wal wszystko w bardzo dobrym stanie za 3 tysiace ... tylko pytanie czy wszystko mi wejdzie przelozyc nie jest roblem ... tylko czy dziurki na srobki beda pasowac i czy nic nie bedzie trzeba docinac ani spawac ..

przeloze wszyskto jk leci ...

tylko czy np jak przekaldam silnik z 1,6 na 1,8 to wchodzi latwo ... a jak przelozyc chce cala jednostke napedowa czy tez podejdzie
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

mi sie wydaje że być musiał poszeżyc E30 pomierzyć i takie tam ale myśle że sie opyla bo karoseria z E30 jest leciutka a jeszcze coupe to ło... miło by latała bokiem z silnikiem 3.5 :)
Pablo

Post autor: Pablo »

zeby wsadzic m30 do e30 jest dosyc troche dlubania operacja wykonywana miliony razy przez naszych polakow ale napewno nie zrobiswz tego na zasadzie wyjac i wsadzic tak to mozesz wsadzic 1.8 nic innego a przy 1.8 to raczej nie poszalejesz
DAREX

Post autor: DAREX »

Wkładaj 2.8 M52 z E36, nic nie trzeba spawać, najlepiej kup sobie całego anglika E36 2.8 za 4tys i przełóż graty do E30.... zapier...nicza nieziemsko :)
Awatar użytkownika
Jacko
Zaawansowany forumowicz

dobrze DAREX mówi to by było chyba najlepsze rozwiązanie
Grzesio

poszukam zobacze sprzedam e36 czarne i bede kupowac do e30 czesci :)
ODPOWIEDZ