[E36] Jaki bieżnik wybrać?
[E36] Jaki bieżnik wybrać?
Nadchodzi nowy sezon letni, powolutku powinniśmy się zastanawiać nad kupnem nowych opon na lato... (oczywiście Ci którzy wyrzucili z poprzedniego sezonu:) ) No wszystko ładnie, wszystko pięknie... Ale jaki bieżnik wybrać? Są 3 typy bieżnika: symetryczny, kierunkowy, asymetryczny. Symetryczny odpada bo to najprostszy bieżnik, no ale mamy 2 pozostałe... Oba bieżniki są zaawansowane technologicznie z naciskiem większego zaawansowania na ten drugi. Kierunkowe podobno są dedykowane samochodom klasy wyższej, oraz sportowych, mają dobrą przyczepność i bardzo dobre odprowadzanie wody przez bieżnik kierunkowy. asymetryczne, ma kilka różnych wzorów bieżnika na sobie i każdy wzór jest odpowiedzialny za czo innego, podobno na takich oponach samochód lepiej trzyma się w zakrętach no i opona mniej się zużywa. Taka jest paplanina specjalistów... Ale jak to się ma do rzeczywistości? Który bieżnik wy polecacie i dlaczego? Prosiłbym o wypowiedzi osób które miały styczność z oboma typami bieżników i z jakimiś doświadczeniami...
Czekam na szybką odpowiedź ponieważ muszę kupić już niedługo oponki na lato...
Czekam na szybką odpowiedź ponieważ muszę kupić już niedługo oponki na lato...
No ja wiem, ale najwięcej robi bieżnik... Budowa bieżnika ma bardzo duże znaczenie na przyczepność, a jak teraz wyczytałem te paplanie znawców to teraz i bieżnik ma znaczenie co do ścieralności... Mi głównie chodzi o porównanie opony podobnych parametrów tyle, że jedne z bieżnikiem kierunkowym, drugie z bieżnikiem asymetrycznym. Ścieralność to już swoją drogą... Ogólnie słyszałem, że dobre opony robi SUNNY... Niby "CHIńCZYK", a jeśli chodzi o jakość wykonania to dobrze trzymają się drogi i nie ścierają się szybko. Kolega przejechał na SUNNY asymetrycznych SN3630 15 000 km i powiedział, że jeszcze jeden sezon na nich objeździ... więc następne około 15 000 km. Jak na "CHIńCZYKA" to dobre wyniki tym bardziej, że koszt jednej opony 225/45R17 to 215 zł, a 235/40R17 to koszt 265 zł. SUNNY robi także, bieżniki kierunkowe no i mam dylemat co kupić... Na pewno kupię SUNNY lub BTC, jeszcze słyszałem, że NEXEN to dobra firma i niezłe oponki robi Maxiss... Maxiss to podobno niemiecka firma, a ceny mają przystępne...
ja miałem dwie opony, yokohama i dunlop, modele ci podam przy okazji... yokohama cos miala w nazwie decibel, ale musze sprawdzic, na tych oponach smigało mi się najlepiej i nie patrzyłem na ścieralność. ale koszt jest troche wyższy od tego co czytam powyżej. na yokohamach jezdzei jak przyspawany zresztą nie znam się na oponach, podam Ci nazwe zoabczysz sobie. Zreszta ten zakres cenowy, to chyba zbyt wysokie wymagania masz
Ceny to przyklady Chińskich produkcji:) A jak na chińską produkcję to SUNNY mają dobra jakość opon w porównaniu z innymi "CHIńCZYKAMI" A nawet i niektórymi dobrymi markami europejskimi:) Wiadomo, że takie SUNNY nie może równać się z GoodYear, Bridgestone, czy Michelin... ALe tez ceny są inne... Mi głównie chodzi o bieżnik... Który jest lepszy, który ma lepsze właściwości jezdne, trakcyjne...
Mialem wlasnie proxesy na starym fordzie i w jeden sezon sie starly:/ No, ale z przyczepnoscia to mialy naprawde dobrze, samochod szedl jak po szynach w ostrych zakretach przy duzej predkosci. Chlopaki dobra my tu gadu o producentach, a tym czasem chodzi mi o rodzaj bieznika... Kierunkowy czy asymetryczny...
Bartig to ja tez czytalem, ale co z tego jak to suche slowa... Chcialbym miec to co tam pisza potwierdzone doswiadczeniami uzytkownikow tych opon... Z tego co tam pisza to i te i te sa do szybkiej jazdy, obie tez maja bardzo dobra przyczepnosc... Ale skoro produkuja oba wzory bieznika to czyms musza sie roznic...
continental contisportcontactArmageddon pisze:Kierunkowy czy asymetryczny...
w przypadku tych asymetrycznych ida jak p[o szynach mialem polowe bieznika i w jeden sezon poslzy ale tylko ze wzgledu na dziwne pojawianie sie dymu z nich ktore wogole nie bylo spowodowane trzymaniem jednoczesnie hamulca i wzrastaniu predkosci w tym czasie
Opony ktore podal pablo sa jedymi z lepszych na rynku w przystepnej cenie
Co do maxis'a ... firma dobra, ale robi lepsze opony rowerowe niz samochodowe
a co do Opon Sunny itp, ja bym sie pakowal sie w takie marki, ktore nie maja wielkiego prestizu ... Jednak przy oponach firma ma znaczenie
Edit:
Zwlaszcz ze masz 328i ... pod maska masz wiele, wiec opona musi przezyc ogromne opciazenia przy mocniejszej jezdzie i przy duzej predkosci!
Co do maxis'a ... firma dobra, ale robi lepsze opony rowerowe niz samochodowe
a co do Opon Sunny itp, ja bym sie pakowal sie w takie marki, ktore nie maja wielkiego prestizu ... Jednak przy oponach firma ma znaczenie
Edit:
Zwlaszcz ze masz 328i ... pod maska masz wiele, wiec opona musi przezyc ogromne opciazenia przy mocniejszej jezdzie i przy duzej predkosci!