[E39] Jaki Olej ? e39 528i 98r

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
zawias
Maniak forumowy

Post autor: zawias »

to moze dodam kolejne pytanie z serii wymiana oleju , bo wybor juz padl na polsyntetyk 10w40 tylko jeszcze nie wiem z jakiej firmy , moze cos doradzicie ? a pytanie numer dwa , jak skasowac inspekcje ? bo olej bede wymienial sam
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Post autor: BeleX »

zawias pisze:jak skasowac inspekcje ?
samemu tak samo jak w E36...drutem :)

tylko w E39 sa dwie inspekcje...jedna taka podstawowa ( plyn hamulcowy itd )
druga taka wieksza...i to trzeba skasowac...ale robi sie to tak samo tylko dluzej trzeba trzymac kasowanie
...tak znowu sie czepiam...
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

BeleX pisze:przeprogramowac cale E39 to nie jest takie latwe bo trzeba miec jednak wiecej niz jeden program do tego
Pasoft czyni cuda ;)
:)
Awatar użytkownika
pr0sty
Zaawansowany forumowicz

Post autor: pr0sty »

wbs pisze:Ja mam zalany 5w30 castrol oczywiscie nie z beczki, bo tam to zawsze jest cos domieszane. Moj motor nie widzial innego oleju od nowosci. Jestem. Zadowolony, a koledze wyzej skoro mowi ze olej jest kazdy taki sam proponuje mu to, co napisal belex :???: :shock: :roll: :zdziwko: :bmw:
hmm akurat znajomy mój i belexa jeździł UNO zrobił grubo ponad 200tyś km i od samego początku przy pierwszej wymianie zalał LOTOS... i co? Tani olej niezbyt zachwalany, nie specjalnie reklamowany, a silnik do samego końca w bdb kondycji nie brał oleju. Ale jest jedno ale właściciel dbał o regularne wymiany, nie dojeżdżał silnika na zimnym oleju i dobrze użytkował samochód.

Moim zdaniem nie ma lepszego/gorszego oleju. Są tylko Ci którzy użytkują autka nieodpowiednio (nawet złoty olej im nie pomoże) i Ci którzy mają o tym pojęcie (na tanim oleju jeżdżą latami). Stąd różne opinie na temat tego samego oleju. Jakby każdy z nas testował dany olej na nowym silniku po odpowiednim dotarciu to można jakieś wnioski wyciągać co do oleju. Ale jeśli mamy stare auta to wiadomo opinie na temat silnika i oleju są nie zbyt obiektywne.
Awatar użytkownika
wbs
Maniak forumowy

Post autor: wbs »

Moim zdaniem nie ma lepszego/gorszego oleju. Są tylko Ci którzy użytkują autka nieodpowiednio (nawet złoty olej im nie pomoże) i Ci którzy mają o tym pojęcie (na tanim oleju jeżdżą latami). Stąd różne opinie na temat tego samego oleju. Jakby każdy z nas testował dany olej na nowym silniku po odpowiednim dotarciu to można jakieś wnioski wyciągać co do oleju. Ale jeśli mamy stare auta to wiadomo opinie na temat silnika i oleju są nie zbyt obiektywne.
Uważam, że Zawias nie będzie oszczędzał silnika, to po pierwsze. Po drugie, na forum większość osób dba o samochód(w sensie, że chce go na dłużej) i większość to ludzie młodzi z ciężką nogą. Oleju co miesiąc się nie wymienia, filtry to też nie jest jakiś mega koszt. Wg mnie lepiej dać 400 zł za olej niż 200, czy 250. Moje zdanie jest takie, że lepiej dołożyć niż potem robić coś drugi raz. Poczytajcie sobie jaka jest kosmiczna różnica między syntetykiem, a pół syntetykiem, na czym to wszystko polega, a nie zalejecie więcej żadnej lipy. U mnie był od początku 5w30 i nigdy silnik nie widział nic innego. Później osoby, które jeżdżą na 15W40 czy innym mineralu, czy półsyntetyku nawet(mowa o m50/52), i przed hamownią leją wiadro Modyfikatora+ i mówią, że silnik zdrowy, bo po 15 latach 2.0 straciło 7 koni ;/. Róbcie co chcecie, ale tak mówię 200 zł w tą, czy w tą to nie koszty, biorąc pod uwagę, że porywacie się na BMW. Oczywiście jasne, że głupotom byłoby zalać po mineralu pełen syntetyk :|, ale na taki pomysł chyba by nikt nie wpadł.
Obrazek
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

wazniejsze od samego oleju...jest jego regularne wymienianie w okolicach 10.000 km...razem z filtrami powietrza oleju itd... / do tego stan odmy w silniku tez jest wazny

jezeli ktos to olewa to nawet jak bedzie lal olej robiony ze zlota...to silnik sie zwali
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

ja w poprzedniej 325i testowalem rozne oleje. Wiec wypowiem sie tak:
moj pierwszy olej TEXACO 10W40 średni
drugi olej VALVOLINE Max Life 10W40 dobry
trzeci olej LIQUY MOLY Leichtlauf 10W40 bardzo dobry
czwarty olej MOBIL Super S 10W40 padaka

Zanim sprzedalem auto to mialem zalewany silnik Mobilem i od odpalenia auta dlugo wszystko cykalo w silniku. Takiego problemu nie mialem przy Valvoline i Liquy Moly.
Warto sobie dokupic dodatek Molibdenu do oleju albo olej Liquy Moly MOS2 z tym dodatkiem. Ten olej na starcie jest juz ciemny i slyszalem o nim wiele dobrych opini.

No chyba ze wlejesz pelny syntetyk 5W40 wiec tu ci nie doradze bo nigdy nie jezdzilem na takim oleju.

Teraz w m52b28 mam Castrol Magnatec 10W40 i tez go bede zmienial na Liquy Moly ;) A przebiegu mam 207tyś
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Przygoda »

zawias raczej bedzie wlewał tam pełny syntetyk ... ale czas pokarze .. kwestia jakiegos tysiąca kilometrów ;)
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
Awatar użytkownika
BeleX
Maniak forumowy

Przygoda pisze:zawias raczej bedzie wlewał tam pełny syntetyk ...
na zawiasowy styl jazdy to ja bym polecil 10w50....
ODPOWIEDZ