Mam dziwny problem z samochodem. Jeździłem autem około pół roku bez żadnych zastrzerzeń. Jednego dnia wieczorem odpaliłem, przejachałem około 100 km i wróciłem do domu. Następnego dnia rano, samochód nie odpalił. Kręci silnikiem bardzo dobrze, ale nie zaskakuje. Na popych też nie odpalił. Świece są nowe i bardzo dobrze iskrzą. Aku mam nowy. Paliwo zatankowane. Pompa działa (słychać jak się włącza). Nie wyświetla się żaden błąd. Mrozu rówież nie było.
Szukałem w internecie, ale większość opisywanych aut to Diesle. Mojego przypadku nie znalazłem.
Nie wyglada mi to na problem z zapłonem, ponieważ świece iskrzą. Tak jakby sterownik nie pozwalał zapalić samochód. Chociaż ja się nie znam.
Jeżeli spotkaliście się z podobną sytuacją, bardzo proszę o pomoc.
Samochód to BMW E46 318i 118 KM sedan z roku 2000.
Nie spotkalem jeszcze takiego problemu chyba nie może ..w Twoim przypadku stawiam na immobiliser, a z kluczykiem coś nie kombinowałem nie spadł Ci albo cos w tym stylu ?
Chociaż muszę przyznać, że niedawno w E36 318i od rodziców miałem troszkę podobnie. W ogóle nie odpalał, ale na pych ruszył. Problemem był silniczek krokowy i przepływomierz. Objaw generalnie ten sam, ale przyczyna raczej inna będzie w E46, zwłaszcza że przepływomierz mam nowy oryginalny Bosch z katalogu.
Jakby czujnik wału to raczej niema iskry, bo to on daje impuls
A tak wgl jak masz iskre to odpalić musi, iskra i paliwo może siadła Ci pompa, przekaźnik ?
Jakby siadła pompa albo przekaźnik to nie podawałyby paliwa..poszukaj kogoś z kompem żeby podpiął i zobaczył od razu będziesz wiedział, ew gdybyś nikogo nie znalazł możesz podrzucić samochód do mnie na warsztat
jointano, jakby to był immo to świeciła by Ci się na żółto dodatkowa dioda na liczniku typu auto z kłódką czy jakiś kluczyk itd. spróbuj kluczyk zapasowy w takim wypadku
Mycie, Pranie samochodów, Nabijanie Klimatyzacji, Wymiana Opon//Wyważanie, usuwanie wgnieceń bez malowania itp. Pomoc Drogowa
jointano pisze:No właśnie żadna dioda się nie świeci, wszystko jest ok, próbowałem odpalić również z kluczyka zapasowego. Muszę chyba sholować do mechanika
Ewentualnie możesz sprawdzić, czy dobra ta dioda, upewnić się. Ale najlepiej podjechać na komputer.