Zabrali mi dowod

Czyli wszystko o akcyzie, podatkach, ubezpieczeniach, prawie drogowym, porównania modeli, czy warto kupić BMW Exx, gadżety, ciekawostki, historia,nowości itp.
ŁOBUZ
Zaawansowany forumowicz

Zabrali mi dowod

Post autor: ŁOBUZ »

Witam wszystkich mam takie pytanie kupilem auto z prawdopodobnie podrobiona data przegladu,otoz jak to zauwazylem,pojechalem na nastepny dzien na stacje kontroli pojazdow zeby przeglad zrobic na nowo
Diagnosta wystawil mi zaswiadczenie ze auto spelnia wszytskie normy itp.
nastepnego dnia pojechalem do gliwic tam pech cchial ze zatrzymala mnie policjantka,nieugieta w cholere i mowi ze w dowodzie jest problem bo jest sfalszowana data przegladu technicznego ja jej na to ze takie auto kupilem i zrobilem przeglad samochodu co jej pokazalem ona mi i tak dowod zabrala i dala pokwitowanie ze zabiera mi dowod poniewaz "podejrzenie podrobienie daty przegladu rejestracyjnego"Teraz moje pytanie auto jest ze zgorzelca takie ma tablice rejestracyjne...w miedzy czasie bylo 3ch wlascicieli jak moge odzyskac ten dowod rejestracyjny i gdzie go szukac co robic pomozcie bo nie moge autkiem jezdzic i nie moge go na siebie przerejestrowac....
Jade bo dobrze jade.....
Czasem prosto,czasem bokiem:D
Awatar użytkownika
Pablo
Maniak forumowy

Post autor: Pablo »

Dowod zostanie wyslany do organu wydajacego czyli w twoim przypadku do zgorzelca i tam bedzie do odbioru osobiscie. Mozesz erwentualnie sprobowac sie z nimi dogadac ze po przefaksowaniu dokumentow ze jesteswyciag z przegladu ze stacji kontroli) i dymac z tym swistkiem i wszystkimi umowami do zgorzelca.
:)
Awatar użytkownika
djmario
Site Admin
Kontakt:

Post autor: djmario »

Łobuz autem mozesz jezdzic bo papier wydany przez policjanta jest ważny 7 dni czyli na czas zrobienia nowych badań, papier od diagnosty jest bodajze ważny 30 dni, z papierami czyli swistkiem od policji plus papierem od diagnosty oraz umowa kupna sprzedazy oraz dowodem osobistym bo nie miales auta przerejstrowanego na siebie dymasz do organu wydajacego czyli w tym przypadku do starostwa powiatowego w Zgorzelcu :bmw:
Tam wbijaja Ci wazne badania techniczne w dowod i wracasz autem do domu, sprawa fałszerstwa to juz inna rzecz za ktora ktos odpowie z Art. 270. § 1 Kk za co grozi od 3 miesiecy do 5 lat.

Ty nie byles wlascicielem auta przed sfalszowaniem wiec nie masz sie czego obawiac, jesli sprawa bedzie ciagnieta mozesz sie spodziwac wezwania w celu złozenia wyjaśnien, najprawdopodobniej na polcje w Zgorzelcu
Latać bokiem to jo lubia wtedy w nosie sobie dłubia
Obrazek
Obrazek
Chroń mnie Boże przed mym samym bo pod maską mam barany :P
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Ciekawe czy koleś który widnieje na umowie sprzedaży Cię kiedykolwiek widział?
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Przygoda »

Łobuz tak jak Ci mowilem najprawdopodobniej troche z tym zejdzie w zwiazku z podrabianiem/przerabianiem tej daty, wiec mozesz byc wzywany na przesłuchanie na policje w celu sporzadzenia protokolu przesłuchania ... Pablo w tym przypadku raczej napewno dowod nietrafi do wydziału komunikacji w zgorzelcu ... gdyby niebylo przegladu to sie z Toba zgodze ... ale jesli data byla przerabiana/podrabiana to juz tak jak napisal djmario to podchodzi pod kodeks karny i troche i tok bedzie miala ta sprawa

a tak po za tym Łobuz daj znac jak sie ta sprawa skonczy
mowilem Ci jaka sytuacje mial znajomy co kupil E34 od handlarza a wlasciwy wlasciciel wyrejestrowal auto na podstawie umowy kupna miedzy handlarzem a sprzedawca ... a znajomy kupil auto tak jakby od prawowitego wlasciciela a nie od handlarza i mial problem sprawa kilka miesiecy sie ciagla a auto odstawil na kolki bo mial zakaz poruszania sie autem z powodu podejrzenia podrabiania dokumentow kupna - sprzedazy
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
ŁOBUZ
Zaawansowany forumowicz

Post autor: ŁOBUZ »

Wiec tak dowod byl w zgorzelcu,ale policja napisala maila ze ma byc zwrocony do gliwic,moze jutro tam pojade na komende celem przyspieszenia sprawy przedstawie umowy kupna sprzedazy,moze tak sie przyspieszy tok sprawy,zeby zaczeli od kkonca bo ja podejrzewam kto to podrobil....boli ze mam samochod a jezdze w strachu czy mnie nie trafia,poza miasto nie wyjezdzam bo strach....ehhhh
Jade bo dobrze jade.....
Czasem prosto,czasem bokiem:D
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

dawaj znac na bierzaco jak sprawa sie toczy
Obrazek

było E36 316i sedan... było E36 320i coupe ... było kolejne E36 320i coupe ... było E46 316i ... JEST E39 528i :)
Awatar użytkownika
pr0sty
Zaawansowany forumowicz

Post autor: pr0sty »

Napisz oświadczenie, że samochód i wszystko co z nim związane ma wartość 99.99zł i luzik w hu* a potem napisz jeszcze gdzie mam frytki hu** brzydki a potem dodaj jeszcze idz po frytki hu** brzydki tak jak to mi napisałeś ; ) /// sory ale albo ktoś jest poważny albo nie i takim właśnie nawet prawko powinno się zabierać. Swoją drogą Łobuz problemy z dowodem mogą być pestką gdy okaże się, że auto jest kradzione lub nie ma ciągłości umów potwierdzonej przez właścicieli bo teraz policja będzie próbowała się kontaktować z wcześniejszymi właścicielami czy handlarzami w celu ustalenia kto mógł przerobić wpis.

Wypowiedź nagrodzona ;)
Ostatnio zmieniony 2012-02-19, 12:00 przez pr0sty, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adamo
Małopiszący

Post autor: adamo »

kumpel mial taka sama sprawe. i najpierw mial przesluchanie na policji a pozniej musial po prokuratorach latac. sprawe umorzyli , bo nie mieli dowodow:)
Obrazek
mskk
Małopiszący

Post autor: mskk »

mialem dosyc podobna sytuacje. a bmka tez na zgorzeleckich blachach xD jak mi dowod zabrali o 12 w nocy to o 8 rano byl juz w zgorzelcu ;o
Awatar użytkownika
Przygoda
Maniak forumowy
Kontakt:

i jak sprawa się toczy? odzyskałeś dowód?
Obrazek

ODPOWIEDZ