[E36] Hamulce bębnowe tył

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
Kons18
Zaawansowany forumowicz

[E36] Hamulce bębnowe tył

Post autor: Kons18 »

Panowie dzisiaj wymieniłem klocki z przodu oraz płyn hamulcowy przy okazji zajrzałem na tył gdzie mam bębny.Zauważyłem że tylne koła a szczególnie lewe ciężko się obraca jakby coś tarło na bębnach.Szczęki wymieniłem może 2 lata temu i teraz problem jest taki że nie idzie ściągnąć bębnów.Nie chcę nic na siłę robić żeby nie uszkodzić szczęk bo szkoda mi by było ich wymieniać znowu. Dlatego mam pytanie znacie jakiś preparat lub środek żeby psiknąć spróbować czy nie będzie mniej tarło?Da się to zrobić bez ściągania bębnów?
Przedni napęd jet dla...dziewczynek...
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Czorny »

zaglądaj do jednej dziury po śrubie i powoli obracaj bęben aż natrafisz na zębatke to samoregulator,śrubokrętem przesuń zębatke w jedną albo drugą stronę,popuści albo zaciśnie :bmw:
Awatar użytkownika
Kons18
Zaawansowany forumowicz

Myślisz że to tarcie to wina samoregulatora?
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

myśle że tak,chyba że sie szczęki rozpadły albo okładziny skończyły,najlepiej popuść ten samoregulator i ściagnij bęben,powinien lekko zejść :wink:
Awatar użytkownika
Kons18
Zaawansowany forumowicz

Ok dzięki
Kubok
Maniak forumowy

Post autor: Kubok »

A hamulec pomocniczy zwany potocznie recznym nie jest zaciągniety ;p? Albo jego linka zbyt mocno napięta i cały czas lekko trzyma.. No i zerknij na ten samoregulator, bo Czorny dobrze gada.
Awatar użytkownika
Kons18
Zaawansowany forumowicz

Ręczny w normie a nawet jest za luźny bo nie łapie od początku,ale zerknę dzisiaj na ten samoregulator.
Awatar użytkownika
Kons18
Zaawansowany forumowicz

Panowie wielkie dzięki za pomoc.Pomogło z tym samoregulatorem jeśli można to tak nazwać według mnie bardziej trafne byłoby określenie regulator bo co się tam samo reguluje to nie mam pojęcia.Ale po przestawieniu tego koło zdecydowanie luźniej się obraca,na lewej stronie nawet udało mi się zdjąć bęben( z prawa wolałem nie ryzykować bo ciężko szło). Przy okazji podniesionego auta pokręciłem kołami przednimi w których jak już wspomniałem wymieniłem klocki.Z racji tego że robiłem to 1szy raz w tym aucie proszę powiedzcie mi czy to normalne że wyczuwa się taki opór przy kręceniu?Wiadomo klocki dopiero się ustawią,ale na starych szło lżej zakręcić kołem.
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

szło lżej bo tłoczki przy zużytych klockach chodziły w innym miejscu,albo zostaw dotrze sie samo albo rozruszaj tłoczek :bmw:

ps.kliknij pomógł :razz:
Awatar użytkownika
Kons18
Zaawansowany forumowicz

Tłoczki chodziły elegancko-bardzo fajnie odbijały.Nie wiem co jest na rzeczy ale czy to normalne że po przejechaniu 7 kilometrów przy spokojnej jeździe,hamowaniu silnikiem tarcze się tak nagrzewają że można się poparzyć?Wkurza mnie to.Nigdy nie zwracałem na to uwagi dopiero teraz po wymianie.
Awatar użytkownika
Moloch
Maniak forumowy

Post autor: Moloch »

spokojnie jesli klocki są nowe to są na dotarciu :wink: z czasem zrobi się luz i będzie ok
ODPOWIEDZ