centralka

Czyli wszystko co dotyczy elektryki w naszych BMW!
mskk
Małopiszący

centralka

Post autor: mskk »

Na poczatek powiem zeby nikt sie nie przyczepil ze sa rozne tematy o centralnym zamku ale glownie o jego instalacji, a moj problem jest taki ze "prawdopodobnie" w moim aucie jest central ale nie dziala. Auto otwieram z kluczyka i otwieraja mi sie tylko te drzwi w ktore wloze kluczyk takze od centralki zadnej reakcji. W zime gdy rozladowal mi sie akumulator zauwazylem ze jak chcialem odpalic (oczywiscie na rozladowanym aku sie nie dalo) to cos cykalo ale to szczegol i rygle sie zamykaly i otwieraly. wygladalo to tak ze maja stacyjke w pozycji odpalenia auta rygle w ciagu jakiejs chwili otworzyly sie i zamknely nawet kilkanascie razy i teraz nie wiem czy skakaly tylko rygle czy faktycznie jest ten central tylko gdzies nie podlaczony czy co z tym jest. Mam zamiar kupic sterownik i przerobic to na pilot ale nie mam pojecia od czego zaczac bo kompletnie sie na tym nie znam. Bylem u jednego elektryka to w ogole nie zczail co do niego mowie a drugi powiedzial ze nie podejmie sie zalozenia centralki w mojej bmce ;| co mam sprawdzic czy mam w ogole centralke, jak to wyglada itp itd. jezeli ktos z okolic sie zna na tym to moge podjechac zeby obadal sytuacje. jezeli faktycznie jest central tylko gdzies np odlaczony i da sie podlaczyc sterownik z pilotem to oczywiscie odplatnie (w miare mysle tanio xD) chcialbym zeby podlaczono mi wszystko tak jak ma byc :D

wiem ze duzo czytania ale jakas wene dostalem do zalozenia tego tematu a zaczelo mnie bardzo denerwowac otwieranie z kluczyka ;p
Pozdro :D
falko29
Małopiszący

Post autor: falko29 »

Skoro skakały Ci rygle, to centralny MUSI być, bo przecież coś nakazało ryglom skakać ;)
Sprawdź w drzwiach kierowcy wiązkę od zamka, bo zazywczaj zamek kierowcy to tzw "master" a w reszcie drzwi to tzw "slave". U mnie np kręcąc kluczykiem w zamku w drzwiach kierowcy , oraz w zamku bagażnika, otwieram i zamykam całe auto.
mskk
Małopiszący

hmm, nie polamie niczego sciagajac boczki drzwi ?
to cos jest dziwne ze na rozladowanym aku tylko i wylacznie :/
z reszta zamek kierowcy mam zepsuty, nie moge kluczyka przekrecic
falko29
Małopiszący

Znajdź gdzieś manuala jak zrzuca sie boczki w twoi samochodzie, potem zabierz się za zamek. Rozbierz go i w zamku powinieneś mieć "styki" które dotyka obracający się bębenek, to one podają sygnał do sterownika, by otworzyć lub zamknąć drzwi.
A zamek bagażnika nie otwiera/zamyka samochodu ?
mskk
Małopiszący

z zadnej strony wlozenie i przekrecenie kluczyka nie powoduje otwarcia wszystkich drzwi. boczki od pasarzera rozbieralem bo szyba mi spadla xd okazalo sie ze jakis talent wygial ramie na ktorym jest szyba przy czym spojrzalem na zamek i nic nie potrafie stwierdzic jakies kabelki wisialy ale od czego nie mam pojecia. poprostu sie na tym nie znam, dlatego napisalem ze jakby ktos sie znal to zeby zobaczyl a jak da rade to zeby mi cos pomogl z tym, oczywiscie nic za darmo nie ma wiec jestem w stanie zaplacic.
falko29
Małopiszący

Tak jak mówiłem, znajdź opis demontażu boczku od kierowcy.
Potem zerknij na zamek, powinny dochodzić do niego kabelki od sterowania zamkiem.
Naprawdę w necie jesteś w stanie znaleść wszystko, a jak nie masz 2 lewych rąk, to napewno sobie ze wszystkim poradzisz
Czorny
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Czorny »

po raz kolejny pisze,pod wykładziną fotela kierowcy są mostki masy,wilgoć tam powoduje zaśniedzenie końcówek i central nie działa(odkręć fotel,zadzwignij dywan i zobaczysz) :bmw:
bobek667

Post autor: bobek667 »

To ja mam podobny problem z którym dzisiaj próbowałem się uporać ale żadnych skutków, a mianowicie kiedy zamykam kluczykiem od strony kierowcy to zamyka się wszystko oprócz drzwi od pasażera, a jak zamykam od strony pasażera to znowu drzwi kierowcy się nie zamykają.... dziś rozbierałem panele drzwi obu i nic tam nie zobaczyłem ale czasem się centralny zacinał przez wysunięty jeden z trzech bezpieczników pod kierownicą ale to pewnie dorabiane jakoś... wogóle dziwną mam tą centralke alarmu bo na centralny wogóle nie oddziaływuje pilot tylko tak jakby włącza i wyłącza sam alarm... wolałbym chyba sprawę z pilotem oddać komuś obeznanemu ale to z tym centranym chciałbym sam zrobić z waszą pomocą bo mnie to wkurza jak muszę osobno kobiecie otwierać drzwi... :/ :mad:
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

bobek667 pisze:bo mnie to wkurza jak muszę osobno kobiecie otwierać drzwi... :/ :mad:
bobek667, jesteś prawdziwym dowodem na to że prawdziwi mężczyźni to zagrożony wyginięciem gatunek. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
mskk
Małopiszący

ostatnio rozebralem boczki drzwi i jakas kostka mi tam wisi ;p a w sumie to dwie bo jedna niewiele mniejsza od paczki zapalek a druga jest spora ;p nie wiem od czego ten szit ale musze znalesc jakiegos ogarnietego elektryka zeby zrobil mi ta centralke ;p
bobek667

Post autor: bobek667 »

Często otwieram jej drzwi jako pierwszej ale jak już otworze od swojej strony pierwszy to później muszę się nachylać i jak w malaczu otwierać drzwi od środka... wstyd i hańba :) ... ato do czego doszedłem to wszystko było podpięte, a przy żółtej kostce przed siłownikiem centralnego zamiana kabli (dwóch) nie robiła żadnej różnicy... czy mogłoby być tak, że oba siłowniki padły i te drzwi które zamykam zamykają się tylko mechanicznie? i jak to mogę sprwdzić bo kiepski tam dostęp ... POZDRO :bmw:
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

mskk, Czorny Ci napisał czego szukać, dlaczego nie zaczniesz od tego? :shock:
mskk
Małopiszący

pazura pisze:mskk, Czorny Ci napisał czego szukać, dlaczego nie zaczniesz od tego?
Dlatego ze po 1 nie mam kiedy
po 2 nie mam lewych rak ale najpierw trzeba wiedziec jak odkrecic fotel itd
po 3 nawet gdy do tego dojde to za cholere nie bede wiedzial co zrobic dalej wiec moj czas pojdzie sie j*
najlepiej jakby ktos byl ogarniety w tym temacie, podjade obadamy jak sie cos ogarnie to oczywiscie zaplace :)
mskk
Małopiszący

moze znajdzie sie ktos co zna sie na elektryce bmki i pomoze mi zamontowac centralke ? :D
ODPOWIEDZ