pompa wspomagania

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Peki pisze:atf 220 bo 230 za rzadki a kolor podejrzewam czerwony
Na 200% ATF jest koloru czerwonego :wink: :bmw:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

ATF to skrót od automatic transmission fluid i jest tego klika kolorów np. biały, żółty, zielony, czerwony.
ATF 220 z tego co pamiętam jest olejem mineralnym i jest czerwony
ATF 320 olej syntetyczny i też jest czerwony.
doradzi ktos jaki plyn najlepszy do wspomy?
Ja bym nalał po prostu dobrego ATF-u (np. Mobil dobrze się sprzedaje), są też takie dodatki do układów wspomagania ma on za zadanie zagęścić olej, wyciszyć, oraz uszczelnić układ wspomagania.
balonik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: balonik »

ten co mam wlany to lotos ATF II D i on chyba jest za rzadki bo od mometu gdy zaczolem dolewac tego plynu wyje pompa. dolewalem bo mialem wyciek z weza ale wyciek juz usuniety.
nie sztuką jest mieć nowe auto, sztuką jest żeby stare wyglądało jak nowe...
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Zmień go na coś lepszego zapobiegawczo możesz dolać tego dodatku co pisałem wcześniej z tego co pamiętam to jest z STP czarna butelka 350 ml
balonik
Zaawansowany forumowicz

juz sam nie wiem co mam zrobic, bylem dzis u znajomego mechanika i stwierdzil ze wymiana plynu nic nie da ze pompa walnieta. Ja jadąc do tego mechanika zauwazylem iz, jak odpalilem auto pod domem calkowicie zimne to pompa wyla glosno. Dojechalem do tego goscia jakies 4km pompa tez pracuje glosno a po powrocie czyli po kolejnych 4 km pod domem pompa juz pracuje duzo ciszej, wyje ale naprawde cicho. I co z tym fantem zrobic???
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

balonik pisze:domem calkowicie zimne to pompa wyla glosno. Dojechalem do tego goscia jakies 4km pompa tez pracuje glosno a po powrocie czyli po kolejnych 4 km pod domem pompa juz pracuje duzo ciszej, wyje ale naprawde cicho. I co z tym fantem zrobic???
Bo płyn się rozgrzał rozrzedził więc lepiej smarował.

WYMIEŃ TEN PŁYN BO LOTOS TO JEST DOBRY ALE DO AUDI A NIE BMW

Zacznij od rzeczy mniej inwazyjnych i mniej kosztownych a dopiero potem wymieniaj części ja bym tak zrobił no chyba że masz kasę.
Lanie środków poprawiających pracę układu wspomagania moim zdaniem więc łukasz735, się na mnie nie gniewaj jest to opcja przedłużenia żywotności co nie zawsze się udaje a jeżeli uda to i tak prędzej czy później problem powraca a przez jakiś czas nasz portfel się nie skurczy bo odwlekamy wymianę jest to pomocne lecz nie daje 100% gwarancji bo po dolaniu i mizernych efektów nikt ci kasy nie zwróci i płyny z powrotem nie przyjmie.
Tyle mogę powiedzieć co zrobisz twoja sprawa :wink:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
Awatar użytkownika
DREE
Zaawansowany forumowicz

Post autor: DREE »

Popieram zdanie Germana... zacznij od wymiany płynu,zanieczyszczenie płynu moze byc przyczyna ze pompa wyje,mialem tak w 5er,kombinowalem nad pompa lecz zaczolem od plynu i poskutkowalo,pompa nie wyje,choc i tak wspomaganie ciezej u mnie chodzi bo mam 18" kola... u siebie stosuje płyn ATF.
balonik
Zaawansowany forumowicz

na zadnej stacji cpn nie moglem dostac ATF fiec kupilem elfa G3
Awatar użytkownika
DREE
Zaawansowany forumowicz

Post autor: DREE »

balonik pisze: na zadnej stacji cpn nie moglem dostac ATF fiec kupilem elfa G3
trzeba było powiedzic to bym ci zalatwil...
balonik
Zaawansowany forumowicz

plyn wymieniony i pompa pracuje ciszej nawet na zimnym silniku. Wyciszaczy dolewal nie bede bo jak mam wymienic to wole tylko pompe a nie pompe i przekladnie :wink: punkty polecialy dzieki za pomoc :564: po malu trzeba szukac pompy jak mozecie to doradzcie czy do 1.8i m43 95r. podejdzie z innego motoru? moze ktos ma namiar na taka pompe to pisac pw. temat ogolnie do zamkniecia
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Co do pompy zagadaj do Drzewka powinien mieć ze swojego starego silnika m43b16
ODPOWIEDZ