Jak otworzyć zamek bagażnika BMW E-36 Sedan

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Jak otworzyć zamek bagażnika BMW E-36 Sedan

Post autor: GERMAN »

Jest mały problem nie można otworzyć bagażnika w sedanie E-36 kluczykiem zamek nie reaguje jak to zrobić od środka w miarę możliwości bezinwazyjnie ktoś miał taki problem jest jakiś knif ? :razz:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
szreder
Zaawansowany forumowicz

Post autor: szreder »

miałem problem bardzo podobny lecz raczej siła wygrała , wielokrotnie szarpnąłem klapę i się otwarło
opiszę co stało się u mnie
mianowicie pękła sprężynka która jest zastąpiona na zdj. gumką recepturką (w tej chwili jest zmieniony zamek)

Obrazek

aby zobaczyć zamek w środku trzeba
zdemontować zamek który trzyma się na trzech śrubach zaznaczonych na niebiesko (będzie wygodniej niż w klapie) niestety gdy klapa jest zamknięta nie da się zamka zdemontować ponieważ dwie z trzech śrub są zakryte , można zdemontować bolec na którym zamek się zatrzaskuje są to śruby jak dobrze pamiętam 10-tki

Obrazek

Obrazek

brak sprężynki powoduje że haczyk zatrzaskuje się , i nie da się otworzyć klapy , sprężynka powinna odciągać haczyk

Obrazek

przy zdemontowanym zamku wystarczy spojrzeć z góry czy owa sprężynka się tam znajduje , osłonka zamka , który trzyma się na dwóch nitach zaznaczonych białymi strzałkami można z demontować i wymienić sprężynkę , osłonka zaznaczona czerwoną ((ja zastąpiłem recepturką po czym kupiłem zamek za 20 zł na złomie :)

Obrazek

niestety jeśli kilka krotne szarpnięcie nie poskutkuje w sedanie który nie ma blachy oddzielającej bagażnik od kabiny to nic trudnego, otwierasz kanapę tylną i masz dojście do bagażnika , odkręcasz tylko dwie śrubki z bolca po czym demontujesz zamek i dociekasz w czym tkwi problem.

w nowszych modelach ta blacha jest , można się dostać przez otwór na narty w który niektóre modele były wyposażone (przeważnie modele z podłokietnikiem w tylnej kanapie), demontując kanapę pionową i wycinając bądź demontując blachę którą jest zaślepiony otwór na narty , na blasze/ścianie grodzącej bagażnik i kabinę może być założona jeszcze mata która jest na dwóch plastikowych nakrętkach niestety nie mam zdj. w ten sposób można się dostać do bagażnika , później trzeba tylko dosięgnąć dwie śrubki o których wspomniałem wcześniej (2 zdj).

niestety są inne powody prze które klapa się nie otwiera, jeśli chodzi o zapadkę/mechanizm kluczyka który jest uszkodzony to nie pomogę nie jest mi bliżej znany , innym powodem może być po prostu to że spadło metalowe cięgno które łączy zamek i zapadkę/mechanizm kluczyka który znajduje się w klapie zaznaczony na tym zdj.

Obrazek

małe nieładzik ale co wiedziałem to powiedziałem , jeśli ktoś wie więcej prosze się wypowiedzieć/poprawić :)
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Dzięki szreder, za tak wyczerpującą wypowiedź oczywiście bardzo to pomogło i muszę powiedzieć że jest to jedyna opcja otworzenia bagażnika od środka kiedy brak możliwości z zewnątrz kluczykiem metoda mało inwazyjna jedynie uszkodzeniu uległy plastikowe elementy bagażnika ale lepsze to niż wybijanie reflektorów które i tak nic nie da bo za lampą jest blacha.
Utrudnieniem jest również blacha za kanapą jedynie można to zrobić przez schowek na narty przedłużka nasadkowa klucz 10 i odkręcić nie zamek ale skobel przykręcony do tylnego pasa dwoma śrubami szarpnąć klapę do góry i otwarta i wtedy możemy zabrać się do ewentualnej naprawy zamka bo tylko teraz mamy do niego dostęp :razz:

Raz jeszcze dzięki szreder, Punkt dla ciebie :wink:
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
szreder
Zaawansowany forumowicz

Post autor: szreder »

chyba że ktoś potrafi się przepchnąć przez te małe dziurki :P
Obrazek
ODPOWIEDZ