Witam mam problem z moim wozem ,dzisiaj dostałem szoku gdy wyjeżdżałem ,wciskam sprzęgło do końca i zaczyna coś (brzęczeć )pedał ze sprzęgła cały drży ,biegi zaczeły ciężko wchodzić ,
na autostradzie dzisiaj jechałem i cały pedał ma drgania ,
tak samo jak stałem w korku i dochodził taki metaliczny dzięk,jak by coś uleciało
miał ktoś taki przypadek ,sprzegło wymienione 3lata temu ,ale bez docisku bo nie pasował,łapa tarła o sprzegło ,wiec nie wiem co jest grane ,może łapa krzywa ,
lub ktoś wsadził skrzynie z bęzyny ,jest to jakaś różnica
[E36] Problem ze sprzęgłem
jak wymieniałem sprzęgło ,kupiłem komplet ale nie wiadomo dlaczego nie pasował docisk ,tarcza sprzęgła i łożysko pasowało ,więc wsadziłem stary docisk ,
nie wiadomo dlaczego ale łapa która wy wypycha łożysko tarła o docisk przy wcisnięciu sprzęgła do końca ,chyba że jeszcze sama łapa jest krzywa , myślałem tez że poprzedni właściciel wsadził inna skrzynie ,ale okazało sie że jest dobra z Diesla ,więc sam nie wiem ,
da sie jezdzic ale cięszko ,będę musiał sciagnąc skrzynie
nie wiadomo dlaczego ale łapa która wy wypycha łożysko tarła o docisk przy wcisnięciu sprzęgła do końca ,chyba że jeszcze sama łapa jest krzywa , myślałem tez że poprzedni właściciel wsadził inna skrzynie ,ale okazało sie że jest dobra z Diesla ,więc sam nie wiem ,
da sie jezdzic ale cięszko ,będę musiał sciagnąc skrzynie
Łożysko oporowe
Nie zawsze tak brzęczy...
Nie wciskaj pedału do samej podłogi
Zatrzymaj go kilka centymetrów przed końcem
i wtedy nie zabrzęczy.
Możesz jeździć dopóki się nie rozleci całkowicie...
Nic złego skrzyni, ani silnikowi nie wyrządzisz.
Jak byś tak zdjął jednak skrzynię - daj znać co się działo
Nie zawsze tak brzęczy...
Nie wciskaj pedału do samej podłogi
Zatrzymaj go kilka centymetrów przed końcem
i wtedy nie zabrzęczy.
Możesz jeździć dopóki się nie rozleci całkowicie...
Nic złego skrzyni, ani silnikowi nie wyrządzisz.
Jak byś tak zdjął jednak skrzynię - daj znać co się działo
A to wszystko wina admina ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Up tematu
jako że zapomniałem z aktualizowac tematu robie to teraz
sprzęgło naprawione ,jak się okazało po zdjęciu skrzyni ,krzywa była łapa która wyciska łożysko ,kupiłem nowa w ASO i porównałem z starą i faktycznie krzywa była ,
Wymieniłem Łapa +Plastikowy trzpień z zawleczką + łożysko
Sprzęgło dział tak jak powinno
jako że zapomniałem z aktualizowac tematu robie to teraz
sprzęgło naprawione ,jak się okazało po zdjęciu skrzyni ,krzywa była łapa która wyciska łożysko ,kupiłem nowa w ASO i porównałem z starą i faktycznie krzywa była ,
Wymieniłem Łapa +Plastikowy trzpień z zawleczką + łożysko
Sprzęgło dział tak jak powinno