[E36] Cabrio PrOjEkT By przemo820

Tu zamieszczamy fotki i szczegółowy opis naszych beemek
przemo820
Zaawansowany forumowicz

Post autor: przemo820 »

Odgrzewam temat bo prawie już koniec roku a tyle się działo, cabrio przeszło kolejne przemiany bardziej bliżej German Stylu :mrgreen:
Zakupiłem felunek OZ Breyton który poddałem renowacji, tutaj fotki po zakupie:
Obrazek
Renowacje zrobił mi koleś z Zabrza, lakier z rotorów został chemicznie usunięty następnie zostały zeszlifowane i ponownie bezbarwnym potraktowane, śrubki galwanizowane a ranty polerka na lustro- efekt nie do opisania :bmw:
ObrazekObrazekObrazek
Rozmiary tych felg to przód fela 8.5Jx 17 ET14 a tył fela 10Jx 17 ET13 dodam że nie obyło się bez ponownego poszerzania nadkoli tylnych, tym razem nie były klepane tylko hydraulicznie rozpychane :mrgreen: Robili mi to miejscowi spece, Polacy zresztą :bmw:
Obrazek
Robota I klasa, jestem super zadowolony :mrgreen: Oponki dobrałem dzięki stronce http://tyrestretch.com/ Chciałem zrobić naciąg taki jak powinien być :wink:
Przód opona Falken 205/40/17 Obrazek
Tył opona Falken 225/35/17 Obrazek
Nadkola tylne i tak są przygotowane pod 11Jx 17 więc w przyszłości wymiana rancików :wink:
Pozbyłem się też obsikanych lamp i halogenów :roll: Po prostu nie taka była moja wizja, nazwijmy chwilowe zauroczenie żółtkami :twisted:
Zakupiłem zestawik od gościa z allegro krzyże do lamp i halogenów i przesłony i zabrałem się do roboty:
ObrazekObrazekObrazek
Myślę że wygląda całkiem nieźle :wink:
Obrazek
Jednak po modach z lampami i halo i tak mi brakowało czegoś klasycznego, mianowicie pomarańczek :mrgreen: Nie wszyscy to trawią a tu na wyspach tubylcy szaleją jak widzą moje ambery :br: A tak wygląda całokształt
Obrazek
Zastanawiałem się co zrobić z tyłem i jak, a zrobiłem tak:
Obrazek
Amberki zrobiłem sam i przód i tył, mam zestaw oryginalnych pomarańczek ale obawiałem się że z tyłem nie spasują więc zeszlifowałem cleary które miałem pomalowałem je farbą do witraży i na koniec twardym lakierem bezbarwnym .
Obrazek Pomysł zapożyczony z forum Hondy :razz:
W czasie mojego urlopu w Polsce kolega Moloch :564: zakupił dla mnie od pana Nakrętki rozpórkę kielichów, po czym starannie ją spakował i wysłał do mnie i jest :mrgreen:
Obrazek
W niedalekiej przyszłości prawdopodobnie rozpórka dolna i górna zmieni kolor :wink:
Wracając do prac mechanicznych to już koniec bo zostały wymienione tulejki w zawieszeniu, poduchy pod silnikiem, wyłączniki krańcowe od sterowania dachu i parę innych pierdółek :
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Korzystając z faktu ingerencji w zawieszenie pozwoliłem sobie ustawić z tyłu negatyw na maxa za pośrednictwem śrub mimośrodowych, ustawić zbieżność i z robić większą glebę :wink: Dla porównania fota z cabrio od znajomego na seryjnym zawieszeniu:
Obrazek
Błagam tylko nie komentujcie tych wlotów, takie auto już odkupił i planuje to zwalczyć :mrgreen: C.d.n
Ostatnio zmieniony 2012-11-14, 21:37 przez przemo820, łącznie zmieniany 2 razy.
firu1
Zaawansowany forumowicz

Post autor: firu1 »

auto na zywo miazdzy :br: :mrgreen:
troche miedzi ci sie wysypalo widze z podwozia :shock:
"wszystkie pieniadze wydaje na BMW...
reszta to zmarnowane pieniadze..."
przemo820
Zaawansowany forumowicz

firek mordeczko tylko ty jesteś na bieżąco :mrgreen: musiałem tu kurze powycierać :razz:
firu1 pisze:troche miedzi ci sie wysypalo widze z podwozia
Tak to jest, ja kudłaty durnowaty reperuje stare graty :mrgreen:
firu1
Zaawansowany forumowicz

przemo820 pisze:firek mordeczko tylko ty jesteś na bieżąco :mrgreen: musiałem tu kurze powycierać :razz:
firu1 pisze:troche miedzi ci sie wysypalo widze z podwozia
Tak to jest, ja kudłaty durnowaty reperuje stare graty :mrgreen:
zima idzie to trzeba posprzatac :-D hehe ja czekam na cukierki z PL i na wiosne cos trzeba poszykowac :-D
Rafael
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Rafael »

felgi mi tu nie pasuja,a jak juz mialy by zostac to wywalilbym te znaczki BMW bo pasuja jak swini siodlo
Widac duzo pracy wlozonej i jako caloksztalt ladnie wyglada

ps. popraw nerki :wink:
PINIU
Zaawansowany forumowicz

Post autor: PINIU »

no zmiany caly czas na plus ale te kolo ladne ale nie do e36
bo kazdy facet z widlami to posejdon
firu1
Zaawansowany forumowicz

Rafael pisze:felgi mi tu nie pasuja,a jak juz mialy by zostac to wywalilbym te znaczki BMW bo pasuja jak swini siodlo
Widac duzo pracy wlozonej i jako caloksztalt ladnie wyglada

ps. popraw nerki :wink:
Obrazek felgi nie pasuja ale jako caloksztal to ok ....

Przemo wrzuc lepsze foty bo masz :mrgreen:

nie ma lepszego cabrio na wyspie i to jest fakt :bmw:
Awatar użytkownika
Honik
Maniak forumowy

Post autor: Honik »

No mody dobre nie powiem.
Breytony zawsze mi się podobały, chociaż koło mocno kontrowersyjne.

Jedyne co mi się nie podoba, to nadkola.
Nie jestem fanem rozpychania aż tak nadkoli że ten dolny koniec blachy jest aż tak cienki.
Wolę trochę mniej szerokości a w seryjne nadkola.

Wiadomo zaklepane od środka to normalka przy szerszym kole, ale nie aż takie rozciąganie tej blachy ;/

A jak wiadomo do E36 10" w lekko zaklepane nadkola da się zmieścić przy odpowiednim ET.
Awatar użytkownika
Honik
Maniak forumowy

Post autor: Honik »

No mody dobre nie powiem.
Breytony zawsze mi się podobały, chociaż koło mocno kontrowersyjne.

Nie jestem fanem rozpychania aż tak nadkoli że ten dolny koniec blachy jest aż tak cienki.

Wiadomo zaklepane od środka to normalka przy szerszym kole, ale nie aż takie rozciąganie tej blachy ;/

A jak wiadomo do E36 10" w lekko zaklepane nadkola da się zmieścić przy odpowiednim ET.
mrcin86

Post autor: mrcin86 »

Jestem tego samego zdania. Ale kto co woli. Poza tym ładnie dopieszczone auto :)
Awatar użytkownika
Kaper
Maniak forumowy

Post autor: Kaper »

dobra ta felga, ładne cabrio... tylne pomarańczki zgapiłeś od mnie :evil: :razz:
Obrazek
M E R O
Maniak forumowy

Post autor: M E R O »

Swietna jest . Tylko te znaczki z rotora do wywalenia
Obrazek
przemo820
Zaawansowany forumowicz

Rafael pisze:ps. popraw nerki :wink:
Nerki nie wiem ile razy już były poprawiane, ciągle obite od kamieni. Chyba w końcu kupię gotowce :razz:
PINIU pisze:no zmiany caly czas na plus ale te kolo ladne ale nie do e36
Jeśli chodzi o wybór felgi to chciałem mieć coś co nie jest oklepane :wink:
Honik pisze:Jedyne co mi się nie podoba, to nadkola.

Nadkole jest rozciągnięte, to fakt przyznaje ale nie jest takie cienkie jak ci się wydaje. Jest zachowana solidność przy tej modyfikacji, robili to w końcu fachowcy którzy sami mi podpowiadali jak daleko można się z tym posunąć :wink: Lekko zaklepane miałem wcześniej i ledwo się mieściło 8.5Jx 17 ET 13 , podróż w 4 osoby bez podkręcania gwintu była impossible, co prawda nie jeżdżę w komplecie ale przycierki wolałem mieć już z bani a w sezonie gleba musi być :twisted: Wraz z zwiększającym się numerkiem ET brakuje mi szerokości :twisted:
Kaper pisze: tylne pomarańczki zgapiłeś od mnie
Eeee tam :mrgreen:
M E R O pisze:Swietna jest . Tylko te znaczki z rotora do wywalenia
Emblematy to wytwór braku funduszu na dany moment :roll: Ale obiecuję że jak dorwę emblematy Breyton to zaraz o tym obwieszczę :bmw:

Wracając do moich ostatnich poczynań w roku 2012 udało mi się dorwać boczki w kolorze czarnym, moje były szare i jakoś z dechą mi się to gryzło i za mało estetyki w tym było :razz: Właściwie to kupiłem całe czarne wnętrze :m: sport do cabrio w celu pozyskania boczków, fotele i kanapę już pogoniłem :mrgreen:
A tu efekt przeszczepiania tzn już po walce:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Ponadto moja Kochana pani na 30-dzieste urodziny sprawiła mi wydeszek Eisenmann dedykowany do 318is/320/323
ObrazekObrazek
Moim zdaniem był to najlepszy możliwy wybór :bmw:
firu1
Zaawansowany forumowicz

ej a gdzie fota z hard topem :mrgreen: .... jeszcze tylko kanapa i co potem ?? bo juz mysle ze koniec modzenia,a tu zawsze cos wrzucisz :br:
przemo820
Zaawansowany forumowicz

firu1 pisze: jeszcze tylko kanapa i co potem ?? bo juz mysle ze koniec modzenia,a tu zawsze cos wrzucisz
Kanapa i potem coś pod machą trzeba w końcu zrobić :mrgreen:
Teraz coś z innej beczki, trochę o sukcesach w 2012 :mrgreen:
Moje cabrio trafiło w lipcu na wielkie spotkanie miłośników marki BMW w Irlandii w mieście Athlon za sprawą jedynego Polskiego klubu na wyspie. Zostaliśmy zaproszeni przez Irlandczyków, jednak wymogiem była budowa stanowiska klubowego. Klubowicze zadecydowali o wystawieniu mojego cabrio na to stanowisko w parze z E63 i E60 kolegów z klubu, więc przyczyniłem się do budowy tego stand-u. Tak to wyglądało:
Obrazek
Cała ta operacja okazała się sukcesem dla nas bo dostaliśmy nagrodę :bmw:
Sprawą zainteresował się za pośrednictwem Facebooka redaktor Andrzej Szczodrak magazyn BMW Trends. Miałem zaszczyt odbierać tą nagrodę i dzięki czemu dostałem się na łamy tego prestiżowego miesięcznika, kto kupuje to pewnie już to czytał nr4 sierpień/wrzesień
Obrazek
ODPOWIEDZ