I znowu problem z temperatura w e46

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
bubuu19
Zaawansowany forumowicz

I znowu problem z temperatura w e46

Post autor: bubuu19 »

Witam!
Jakiś czas temu pisałem ze moje auto sie grzeje i jest ubytek płynu... BMW e46 1.8 LPG
jakiś czas około 2 miesiecy było ok zero ubytków nic sie nie grzało tylko tankować i jeździć. Lecz ostatnio wracam do domu i w pewnym momencie przestał leciec cieple powietrze a jak tylko zatrzymałem sie na chwile temp. zaczeła wzrastac na silniku, wystarczylo ze rusze i juz wskazówka wracała na swoje miejsce ale nadal leciało z nawiewu zimne powietrze... w domu maska do góry węże jak balony (ten górny) odkreciłem delikatnie korek od odpowietrzania a tam para gwizda i śwista.
Awatar użytkownika
Ksawer
Maniak forumowy

Post autor: Ksawer »

Zacznij od dobre ODPOWIETRZENIE- visco,termostat.... :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
dave
Maniak forumowy

Post autor: dave »

Ksawer pisze: visco
Nie
ma w e46
Obrazek
Awatar użytkownika
Ksawer
Maniak forumowy

to są przykłady... :wink: zobacz czy termostat działa i czy załącza się wentylator i czy nie jest zapowietrzona.To są podstawy....I czy był,czy masz stan płynu...
Obrazek
Malaj
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Malaj »

Ksawer pisze:to są przykłady... :wink: zobacz czy termostat działa i czy załącza się wentylator i czy nie jest zapowietrzona.To są podstawy....I czy był,czy masz stan płynu...
Tak jak gada Ksawer i teraz jeszcze przyczyną ubytku płynu może być reduktor LPG tam tez jest płyn chłodniczy zobacz czy z niego nie cieknie on tez moze troche namieszać :) lecz najpierw wymienił bym termostat dobrze odpowietrzyć i powinno być ok :) :bmw: jeżeli górny wąż był napuchnięty to znaczy ze termostat ci nie otwiera nie ma obiegu wody i tez powietrze bedzie leciało zimne :)
Gdy siadasz na miejscu pasażera to trzesa ci sie cycki od subwoofera...
bubuu19
Zaawansowany forumowicz

Płyn jest termostat juz jest 2 nowy wsadzony+ nowy czujnik na wężu od chłodnicy.
Awatar użytkownika
Ksawer
Maniak forumowy

Odpowietrzyłeś go dobrze ??? :neutral:
Obrazek
bubuu19
Zaawansowany forumowicz

Tak za każdym razem jak ją odpowietrzę, po jakimś czasie i tak jest powietrze w układzie nie wiem czy to nie jest uszczelka pod głowicą.
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

bubuu19 pisze:nie wiem czy to nie jest uszczelka pod głowicą.
bądź pompa wody.. Zobacz czy się nie poci gdzieś, najlepiej ją wyciągnąć.
bubuu19
Zaawansowany forumowicz

Mam 2 pompy nowa leży na stoliku wsadziłem starą bo jest dobra. Ale czemu jak sie zaczęła przegrzewać przestało lecieć ciepłe powietrze.
Pawel_Eta
Małopiszący

Post autor: Pawel_Eta »

...bo jest zapowietrzona, ewentualnie tak jak pisał Malaj winny może być reduktor LPG i zerwana membrana (ale w tedy byłyby problemy z jazdą na gazie i zwiększone jego zużycie)
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

Dokręć delikatnie korek od chłodnicy tak ledwo co, i pojeździj jeśli będzie ok, to czeka Cię test na szczelność (ok 50 zł) i ewentualne zdejmowanie głowicy. U mnie takie objawy były, jak wdmuchało uszczelkę pod głowicą do kanału wodnego, wtedy kompresja z jednego cylindra szła w układ chłodzenia Auto normalnie jeździło, ale w momencie dokręcenia korka auto zaczynało się gotować i wywalało płyn z układu. Gdy brakuje płynu w układzie to wtedy nie będziesz miał ogrzewania.
driwter626
Małopiszący

Post autor: driwter626 »

U mnie był podobny objaw jak chłodnica była nieszczelna i układ sie no on stop zapowietrzał sprawdź czy gdzieś płyn nie leci na postoju pod spodem lub jakiś przewód nie trzyma...
bubuu19
Zaawansowany forumowicz

Już sprawdziłem to na samym początku objawów wszystko szczelne nic nie kapie. Jednak to bedzie ta uszczelka...
ODPOWIEDZ