Co to za Wężyk ?
Co to za Wężyk ?
Właściwie od początku kiedy zakupiłem auto zastanawia mnie do czego powinien być podłączony owy wężyk biegnie od spodu kolektora ssącego kończy się w połowie silnika wcześniej był tam zaworek zwrotny taki jak na przewodach podciśnieniowych ale żeby nie łapał lewego powietrza zaślepiłem go i tak jeżdżę. Obszukałem cały motor czy coś przypadkiem nie wisi lub jest coś urwane ale nic tam nie widzę widziałem kilka M43 i nikt nie ma takiego wężyka od kolektora ! nawet nie ma w kolektorze gniazda na takie ustrojstwo może ktoś wie co to i po co ?
Na foto zaznaczyłem ten wężyk :
Na foto zaznaczyłem ten wężyk :
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
mrcin86, dzięki za wskazówkę tylko zastanawia mnie jaka funkcje spełnia i z czym to ma być połączone ? wężyk kończy sie dokładnie tam gdzie zaznaczyłem na Żółto i dalej nic oglądałem silnik od spodu i nic tam nie widzę poza tym kolektor łapie lewe powietrze w momencie kiedy zaworek jest założony lub gdy go nie ma zastanawiające jest po co taka dziura w kolektorze ?
Szukałem schematu silnika M43 ale nie znalazłem nigdzie z takim wężykiem może ktoś podrzuci taki schemat gdzie widoczna jest budowa tego silnika
Edit : Znalazłem taki schemacik i jest tam widoczny element do którego jest zamocowany u mnie ten nieszczęsny wężyk ale nic nie wiadomo dalej z czym to połączyć
Szukałem schematu silnika M43 ale nie znalazłem nigdzie z takim wężykiem może ktoś podrzuci taki schemat gdzie widoczna jest budowa tego silnika
Edit : Znalazłem taki schemacik i jest tam widoczny element do którego jest zamocowany u mnie ten nieszczęsny wężyk ale nic nie wiadomo dalej z czym to połączyć
GERMAN może zaworek podciśnienia zepsuty dlatego ci łapie lewe powietrze xD
A tak naprawdę nie patrzałeś co jest tam na dole i zrobić zdjęcie co jest tam głębiej zęby oceni i znaleźć w częściach?
EDIT:
Może to ci pomoże i wiem, ze ten wężyk jest wpięty do tego zaworka podciśnienia tego biało czarnego na zdjęciu, potem idzie dalej do jakiegoś ustrojstwa, niestety na bmwstore.pl i realoem.com nie widać gdzie idzie, tu masz zdjęcie. A ten zaworek reguluje ciśnienie.
A tak naprawdę nie patrzałeś co jest tam na dole i zrobić zdjęcie co jest tam głębiej zęby oceni i znaleźć w częściach?
EDIT:
Może to ci pomoże i wiem, ze ten wężyk jest wpięty do tego zaworka podciśnienia tego biało czarnego na zdjęciu, potem idzie dalej do jakiegoś ustrojstwa, niestety na bmwstore.pl i realoem.com nie widać gdzie idzie, tu masz zdjęcie. A ten zaworek reguluje ciśnienie.
GERMAN znalazłem i już wiem jak ci pomóc. ten wężyk w M43 idzie do zaworka zwrotnego nr. 6, a numer tej części tego zaworka to 11 61 1 312 737, a potem idzie drugi wężyk od zaworka do zbiornika podciśnieniowego nr.1. Ja miałem tak samo w M42B18is. Tutaj masz zdjęcie i problem rozwiązany.
Co gdzie ma iść:
Zaworek 11 61 1 312 737:
Co gdzie ma iść:
Zaworek 11 61 1 312 737:
Dzięka mrcin86, Jak tylko zwolni mi się kanał oblukam i dam znać no chyba że zdemontuje filtr węglowy i będzie lepiej widać ostatnio nawet przeleciało mi przez głowe czy czasem nie powinien być połączony z tym filtrem
Na rysunku który wkleiłeś widać inny wężyk który również mam ale ten akurat jest ok
Tak patrze na ten silnik i poszukam jeszcze bo widać tu że leci do samego dołu
Na rysunku który wkleiłeś widać inny wężyk który również mam ale ten akurat jest ok
Tak patrze na ten silnik i poszukam jeszcze bo widać tu że leci do samego dołu
Nie byłem jeszcze na kanale natomiast z wierzchu nic nie widać wsadziłem zaworek zwrotny i silnik lepiej się wkręca nie ma dziury po 4 tyś co mnie dziwi być może to nie ma być z niczym połączone i służy do odprężania kolektora ale to tylko teoria bo po co takie coś w M43 dam znać co ustaliłem jak tylko będę mógł wjechać na kanał
No właśnie teraz łapie !!! bo cały czas ciągnie dodatkowe powietrze wcześniej wężyk był zaślepiony teraz zaworek jest założony i ciągle zasysa do kolektora świeży luft Ja wam powiem jaja jak beretymrcin86 pisze: a nie masz tej dziury bo nie łapie lewego powietrza