[E30] e30 320 m20b20
[E30] e30 320 m20b20
Witam, mam problem z moim e30 m20b20. Samochód posiadał instalację LPG z mikserem na dolocie. Wymontowałem ten mikser i samochód zaczął palić ogromne ilości paliwa, z tłumika nawet kapie benzyna...spaliny okropnie śmierdzą. Przed wczoraj pojechałem z Jastrzębia do Będzina i kosztowała mnie ta wycieczka 150zł...Podróżowałem autostradą z prędkością około 110/120 km/h...Problem był żeby rozpędzić się do prędkości 160km/h, z górki max 190 z wielką biedą - obroty około 5tys. Po odpięciu przepływomierza silnik zaczyna się strasznie trząść i pracować nierówno - więc chyba przepływomierz jest ok, po odpięciu sondy lambdy - samochód odpala, ale zaraz gaśnie, więc chyba też jest ok. Silnik pracuje równo, słychać lekko zawory, ale wątpię aby to była przyczyna. Przed wyjęciem zwężki z dolotu za 75 zł przyjechałem z Krakowa do Jastrzębia - cała trasa na PB...czy ewentualnie jest ktoś z okolic Jastrzębia, kto posiada sprawną przepływkę na podmianę ? Lub czy jest ktoś z okolic, kto zajmuje się zmianą przepływki z klapkowej na tą z gorącym drutem ? Czy taka przeróbka obniży spalanie ? Proszę o pomoc !
W m20 przepływki są regulowane, pierwsza regulacja wykonywana jest za pomocą śruby na przepływce, drugą zgrubną wykonuje się poprzez obracanie kołem z ząbkami, które jest pod tym czarnym plastikiem na przepływce. Jeżeli chodzi o śrubę to kręcąc w prawo wzbogaca się mieszankę. Natomiast nie pamiętam jak było z tym kołem zębatym, sam musisz to obadać przy odpalonym silniku w którą stronę wychyla się potencjometr i tak obracać kołem żeby zubożyć mieszankę.
Witam, zabrałem się za regulację przepływki, pokręciłem troszeczkę tym kołem czarnym, samochód inaczej pracuje, inaczej się zbiera, niestety zauważyłem, że po przesunięciu potencjometra do końca skali i puszczeniu, odbija, ale blokuje się na początku skali...przy przestawianiu koła też nie zawsze jest w tej samej pozycji, np przesunę o 1 ząb w prawo, wrócę o 1 w lewo a potencjometr nie wraca w to samo położenie. Winowajcą musi być zatem krzywa klapka i przez to kuleje na benzynie, ma ktoś może sprawną przepływkę z końcówką 083 ? Pozdrawiam !